Всі категорії новин
Штрафи українського баскетболу: за що і скільки були оштрафовані клуби у цьому сезоні

Штрафи українського баскетболу: за що і скільки були оштрафовані клуби у цьому сезоні

Цими днями головний тренер Київ-Баскету Айнарс Багатскіс був оштрафований за нецензурну лайку під час післяматчевої пресконференції після гри Суперліги Windrose Одеса – Київ-Баскет.

Директорат Чемпіонату України дійшов висновку, що своїми висловлюваннями Айнарс Багатскіс порушив статтю 65 Дисциплінарного кодексу ФБУ "Публічні висловлювання", за що був оштрафований зобов’язанням сплатити грошовий внесок в розмірі 15 000 гривень.

Це вже не перше покарання офіційних осіб клубі Суперліги Windrose та інших клубів у цьому сезоні.

Наводимо інші резонансні рішення Директорату ФБУ:

- Гравець Миколаєва Семюел Деніел був покараний за удар в область потилиці гравця Дніпра Ді Джея Купера у матчу 28 жовтня.

Директорат ФБУ кваліфікував дії гравця МБК Миколаїв як порушення статті 78 Дисциплінарного кодексу ФБУ "Неспортивна поведінка з боку гравця, тренера" і прийняв рішення застосувати до Семюела Деніела санкцію у вигляді зобов’язання сплатити обов’язковий грошовий внесок на користь ФБУ в розмірі 20 000 грн. та дискваліфікації гравця на 1 чергову гру.

- Гравець БК Дніпро Сергій Павлов був покараний за сутичку у тому ж матчі 28 жовтня проти Миколаєва, коли він залишив зону лави команди, вийшов на ігровий майданчик та завдав плечем удару гравцю суперника.

Директорат ФБУ кваліфікував дії гравця БК Дніпро Сергія Павлова як порушення статті 78 Дисциплінарного кодексу ФБУ "Неспортивна поведінка з боку гравця, тренера" і прийняв рішення застосувати санкцію у вигляді зобов’язання сплатити обов’язковий грошовий внесок на користь ФБУ в розмірі 20 000 грн. та дискваліфікації гравця на 1 чергову гру.

Порушення гравців Семюела Деніела та Сергія Павлова були дискваліфікуючими, а тому вони мали бути покарані під час гри. В зв'язку з тим, що цього не відбулося, їхнім діям оцінку надав Директорат.

- За підсумком того ж матчу між Миколаєвом та Дніпром аналізуючи епізоди, дії гравців, прийняті рішення суддями, Директорат ФБУ, кваліфікував дії суддів Нагорного Є., Педєва В., Тельчарова Е., порушенням статті 94 Дисциплінарного кодексу ФБУ "Неякісне суддівство" та прийняв рішення застосувати до суддів зобов’язання сплатити на користь ФБУ обов’язковий грошовий внесок в розмірі 4 000 грн, та відсторонити від суддівства ігор Суперліги з переведенням до суддівства ігор Вищої ліги терміном на 14 днів, а саме: термін відсторонення судді Нагорного Є. -  з 15.11 по 28.11.2021р. включно; термін відсторонення суддів Педєва В. та Тельчарова Е. -  з 01.11 по 14.11.2021р. включно.

- 3 листопада під час матчу Миколаїв – Тернопіль за 1 хв. 20 сек. до закінчення четвертої чверті під час сутички між гравцями обох команд на ігровий майданчик з трибуни вибіг уболівальник та здійснив поштовх гравця Тернополя.

Зазначені дії були кваліфіковані як "вихід на ігровий майданчик сторонньої особи" (стаття 67 кодексу) та "вихід особи на ігровий майданчик з явним наміром вчинити акт насильства" (стаття 68 кодексу). Директорат ФБУ прийняв рішення враховуючи початок сезону та перше подібне порушення клубу, а також втручання охорони з подальшим виведенням особи-порушника із зали, застосувати до МБК Миколаїв дисциплінарну санкцію у вигляді зобов’язання сплатити на користь ФБУ грошовий внесок в розмірі 10 000 грн.

- за порушення президента Дніпра Валерія Кондратьєва під час гри Вищої ліги Прометей-2 – Дніпро-2, яка відбулась 31 жовтня, статті 79 "Неспортивна поведінка з боку офіційної особи клубу та особи, що супроводжує команду" (поштовх судді під час гри) Директорат ФБУ зобов’язав сплатити грошовий внесок у розмірі 25 000 грн.

Крім того, за ненадання клубом відеоповтору епізоду з системи IRS, клуб Дніпро був оштрафований на 10 000 гривень. 

- клуб БК "Старий Луцьк" був покараний за неспортивну поведінку з боку глядачів, в тому числі расистські висловлювання на адресу гравця Хмельницького, образи представників судівського корпусу, а також за потрапляння сторонніх предметів на ігровий майданчик під час ігор Вищої ліги проти Хмельницького 30-31 жовтня.

За порушення статей 75 та 80 Директорат ФБУ зобов’язав клуб сплатити грошовий внесок на загальну суму 40 000 грн.

Favbet