Всі категорії новин
Помер відомий український і радянський баскетболіст

Помер відомий український і радянський баскетболіст

Перестало битися серце відомого у минулому радянського баскетболіста Олександра Шальнєва, колишнього гравця київських СКА та "Будівельника".

Пам"яті Олександра Шальнєва

… Для усіх нас він був просто Сашко. Навіть не дивлячись на солідний вік, високий зріст і огрядну фігуру. З"явившись в Україні наприкінці 60-х років минулого століття 16-річним парубком, Сашко являв собою людину тихеньку, скромненьку, худеньку, здатну швидко зламатись.

Ледь закінчивши школу, в якій більше думав про баскетбол, він залишив батьківський дім, друзів, рідний Владикавказ. Не звертаючи уваги на пропозиції здобути гарну освіту і спеціальність в тому або іншому вузі, полинув туди, де розгортались справжні гарячі баталії навколо помаранчевого м"яча.

Чи не головним полем такої боротьби у ті роки була Україна, де з молоддю працювали талановиті тренери, гарячі і одіозні, легко ранимі і амбітні. Шукаючи кращих умов для підготовки високотехнічних гравців, дякуючи спонсорам і меценатам, вони створювали центри, які по - праву можна було б назвати їхніми "імперіями".

Одну з таких у тоді ще Ворошиловграді на базі товариства "Спартак", точніше при місцевому "Автомобілісті", заснували Олександр Іванович Клименко та Мир Опанасович Єгоров. Вони й прихистили представників Північної Осетії Зураба Хромаєва і його юного друга Олександра Шальнєва.

Треба підкреслити, що хлопці їхали до них у чому стояли, без гроша у кишені, не знаючи чи прийдуться "до двору". Ними керувало лиш бажання показати себе з найкращого боку, грати, віддаючись боротьбі до останнього. Це була перша зустріч юного Сашка із великим баскетболом.

Попервах він ображався, що його, юного, але технічного, спритного і темпераментного, мало випускають на майданчик. Знали це тренери, але свідомо берегли обдарованого хлопця для наступних І його час прийшов.

Вже у 18 років Олександр Шальнєв розкрився у всій повноті. Він основний гравець київського СКА, член молодіжних збірних команд України і Радянського Союзу.

Він не брав участі в чемпіонатах світу та Європи серед дорослих. Зате в його активі два титули переможця Міжконтинентального Кубка для збірних команд, який виборювали найкращі баскетбольні країн Європи та Америки.

Разом з Олександром Сальниковим в складі команди СРСР вони перемагають у Міжнародному Меморіалі Гагаріна для збірних команд світу.

Олександр Шальнєв уславив себе і на тренерському містку, відкривши світ баскетболу молодому поколінню. Пам"ять про Олександра Шальнєва навічно залишиться в наших серцях.

Favbet
voda ua