Всі категорії новин
Назарій Кулішенко: Бажаю зіграти на наступному чемпіонаті Європи U-20 Дивізіону А

Назарій Кулішенко: Бажаю зіграти на наступному чемпіонаті Європи U-20 Дивізіону А

Центровий молодіжної збірної України Назарій Кулішенко гратиме в оренді за Альбасете Баскет у третій іспанській лізі Segunda FEB (колишня назва – LEB Plata) у сезоні 2024/25. На початку вересня про це офіційно оголосив Реал Бетіс, який має чинний контракт із гравцем.

Влітку 19-річний бігмен прибув у розташування збірної України U-20, з на рік старшими хлопцями готувався до молодіжного чемпіонату Європи в Дивізіоні В. У стартовому матчі турніру баскетболіст вийшов на майданчик в основному складі збірної, виграв перше вкидання, але невдало приземлився на ногу й травмувався. Важливий гравець української команди провів на молодіжному Євробаскеті всього три секунди. Проте українці під керівництвом Валерія Плеханова без основного центрового зуміли стати віцечемпіонами та вибороли право наступного літа грати серед еліти європейського баскетболу.

Минулого сезону вихованець Дніпра Кулішенко грав у контрольних матчах за головну команду клубу Реал Бетіс і виступав у складі її дублю в четвертій лізі Іспанії EBA (яка з нового сезону називатиметься Tercera FEB). Там за 14 матчів у середньому за гру він здобув 13.1 очка, 9.5 підбирання, 0.9 передачі, 1.3 блокшота. Його рейтинг ефективності становив 17.2. Зазначимо, 13 січня 2024 року Назар отримав травму, через яку не грав до квітня. У сезоні 2022/23 баскетболіст покращував спортивну майстерність у системі іспанської команди АСВ – Гран-Канарія.

В інтерв'ю пресслужбі ФБУ Назарій Кулішенко розповів про перші враження від нової команди, завдання на сезон і бажання виступати наступного літа за збірну України на Євробаскеті U-20.

– Як виник варіант з орендою на один сезон до клубу третьої іспанської ліги Альбасете Баскет?

– Спортивний директор Бетіса запропонував мені піти в оренду в Альбасете, щоб отримувати ігрову практику. В Реалі я б виступав у четвертій лізі, але для мене це вже пройдений етап, бо рівень гри дозволяє виступати в дивізіоні вище. Хоча тренувався б з головною командою Бетіса, яка грає в другому за силою іспанському дивізіоні. У клубу Реал Бетіс задача на сезон вийти в головну місцеву лігу – АСВ. Цього року я ще вважаюсь легіонером у місцевих чемпіонатах, клуб прийняв рішення взяти у склад більш досвідченого іноземця й вирішувати з його допомогою турнірне завдання. Після наступного сезону, на скільки знаю, маю отримати статус, який дозволить не вважатися легіонером у будь-якому місцевому дивізіоні. Планую знову повернутись у Реал.

– Розкажи за перші враження від нової команди. Як тебе зустрів колектив і тренери?

– Все супер. Зустріли класно. Мене тут все влаштовує. Колектив дуже сильний. Попереднього сезону зупинився за крок від підвищення в класі – програв у фіналі. У нас лише два досвідчені баскетболісти. Для Іспанії це дуже молода команда. Тут навіть на такому рівні турнірні завдання вирішують зі старшими гравцями у складі. Як тільки приїхав, то дуже здивувався, як з такими молодими напарниками можна перемагати в третій лізі. Вже після тренувань і перших матчів побачив, що хлопці хоч і молоді, але дуже сильні. Рівень дивізіону знаю, бо коли був у системі Гран-Канарії уже встиг тут дебютувати у 17 років. Проводив на майданчику по декілька хвилин під час першого сезону в Іспанії, переважно випускали захищатись.

– Що за конкуренція на твоїй позиції центрового? Ти будеш гравцем стартового складу чи бекапом?

– У команді є 38-річний сенегальський ветеран Бамба Фолл, який виходив у «основі» минулого сезону. Він може бути відомий українським уболівальникам, бо виступав за естонський Калев/Крамо (Фолл був кращим гравцем захисного плану місцевої KML-2012 – прим. ред.) та латвійський клуб ВЕФ Рига (став із командою чемпіоном ЛЕБЛ-2015 – прим. ред.). Тренерський штаб розраховує, що я підсилю склад, отримуватиму багато хвилин, наразі в Альбасете мене награють у стартовій п’ятірці.

– Уже відбулися перші матчі Кубку Іспанії. Як виступає Альбасете Баскет на цьому турнірі? Які завдання в команди та в тебе особисто на майбутній сезон?

– У кубкових іграх клуби третього дивізіону протистоять опонентам із другої ліги. Ми програли свою дебютну зустріч мадридській Фуенлабраді (поступились 69:95 – прим. ред.), але перші три чверті не відставали в рахунку. До цього лише тиждень разом тренувались. У другому матчі групового етапу в овертаймі зазнали поразки від Касереса (68:72 – прим. ред.). Наступну гру проведемо у жовтні зі ще одним представником другого дивізіону Естудіантесом, який у нашій групі виграв всі свої три зустрічі. 

Зазначу, «кістяк» мого колективу залишився з минулого успішного сезону. В команду разом зі мною прийшли чотири новачки, в тому числі двоє з досвідом гри в другому дивізіоні Іспанії. Нам ще потрібно награвати зв’язки. За рівнем виконавців Альбасете не став гірше, турнірні задачі – вийти у фінал і підвищитись у класі. Повинні вигравати кожен матч чемпіонату. Для мене важливо отримувати ігрову практику, прогресувати далі, демонструвати свої вміння та сильні сторони, виправдати сподівання тренерського штабу.

Минулого тижня в Іспанії було свято – велика фієста, яку відзначають у кожному місті. Майже щоденно після тренувань ми відвідували заходи клубу: фотосесії та спілкування з дітьми. Під час івентів роздавали автографи, демонстрували баскетбольні навички.

– Чому у 2022 році прийняв рішення поїхати грати саме в Іспанію? Чи були інші варіанти продовження кар’єри?

– Спочатку поїхав на перегляд у каунаський Жальгіріс, проте, представники іспанської Гран-Канарії були наполегливішими. На початку 2022 року приїхав у Іспанію, але до сезону 2022/23 не міг тут виступати. Однак мене у 17-річному віці покликали зіграти за варіант збірної Європи Next Generation U-18 на однойменному турнірі під егідою Євроліги.

– Два останні юніорські чемпіонати Європи ти пропустив, особливо прикро було цього літа, коли пройшов підготовку з командою України U-20, але зіграв на євротурнірі лише три секунди. Чи відновився після пошкодження, як себе почуваєш?

– Дуже прикро, особливо, цього літа, бо був готовий грати. Минулий клубний сезон не задався. У січні отримав пошкодження меніска, вирішили обійтися без хірургічного втручання, та проте довго відновлювався. До літа встиг зіграти в плейоф четвертої ліги Іспанії. Потім приїхав до табору збірної, готувався місяць, але теж були невеликі пошкодження, які заважали виступити в усіх контрольних іграх. Це – мікротравми, нічого серйозного. Вдалося на зборах добре себе зарекомендувати. Коли грав за Україну, то здобули дві перемоги над Латвією та Грузією. Повинен був виходити у стартовому складі, мав виконувати важливу роль у тій команді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серафим Новіков — про збірну України U-20: За командною хімією це був найкращий колектив у моєму житті

Головний тренер української збірної Валерій Плеханов поставив мене в основний склад на першу гру турніру, де я провів усього три секунди. Під час першого ж вкидання приземлився на ногу бігмена суперника й моя нога «пішла» у сторону, роздався хрускіт, відчув біль у гомілкостопі. Для мене турнір, на жаль, дуже швидко завершився.

Зараз я тренуюсь у повну силу, намагаюся набрати 100% форму. Маю бути повністю готовим до старту чемпіонату Іспанії в жовтні.

Влітку 2023 року в мене було запалення «ахіллу». Лікарі дійшли висновку, що через надмірні навантаження. Майже кожен день мав по три тренування. Пам’ятаю, два тижні поспіль тренувався зовсім без вихідних: або з юніорами, або з дублем, або з головною командою, або індивідуальне тренування, або офіційна гра. У фінальному раунді чемпіонату Іспанії U-18 сезону 2022/23 відіграв із травмою, на уколах. До речі, мені здається, мій напарник і земляк Лука Лохманчук теж із пошкодженням тоді грав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лука Лохманчук: Юніорська збірна мотивована на Євро викластися на 200%

– З 14 років ти виступаєш за різні збірні України. Грав на кадетському чемпіонаті Європи навіть за на рік старших хлопців. Але завжди ці виступи були в європейських першостях Дивізіону В. Наступного року буде можливість випробувати себе в протистоянні з сильними збірними та кращими центровими континенту в Дивізіоні А. Які очікування, що за емоції викликає подібний можливий досвід?

– Мені дуже цікаво випробувати себе, завжди хотів протистояти сильним збірним: Іспанії, Сербії та Литві. Радий такій можливості. Бажаю зіграти на наступному молодіжному чемпіонаті Європи в Дивізіоні А. Сподіваюся, здоров’я не підведе.

Уже з нетерпінням очікую майбутнє літо, хочу, щоб ми з хлопцями продемонстрували позитивний результат. Дуже вдячний усім партнерам по збірній, які цього літа зуміли завоювати путівку в Дивізіон А.

Новини по темі
Назарій Кулішенко: Бажаю зіграти на наступному чемпіонаті Європи U-20 Дивізіону А
Назарій Кулішенко: Бажаю зіграти на наступному чемпіонаті Європи U-20 Дивізіону А
Український бігмен розповів про оренду в Альбасете й завдання на майбутній сезон
Українець Назарій Кулішенко гратиме в третій іспанській лізі
Українець Назарій Кулішенко гратиме в третій іспанській лізі
Гравець молодіжної збірної України на правах оренди виступатиме у Segunda FEB
Центровий збірної України U-20 тренується із командою Євроліги
Центровий збірної України U-20 тренується із командою Євроліги
Максим Кличко приєднався до тренувального кемпу Монако
Серафим Новіков — про збірну України U-20: За командною хімією це був найкращий колектив у моєму житті
Серафим Новіков — про збірну України U-20: За командною хімією це був найкращий колектив у моєму житті
Гравець молодіжної збірної України після повернення додому розповів про виступ української команди в Румунії та свою кар’єру
Чоловіча збірна України U-20 повернулась до Дивізіону А: хто суперники та потенційні гравці?
Чоловіча збірна України U-20 повернулась до Дивізіону А: хто суперники та потенційні гравці?
Хто буде суперником та кого з гравців можемо побачити в складі молодіжної збірної України наступного року.
Віталій Кличко привітав молодіжну збірну України з виходом в Дивізіон А
Віталій Кличко привітав молодіжну збірну України з виходом в Дивізіон А
Легенда світового боксу відзначив успіх нашої команди на чемпіонаті Європи
Валерій Плеханов: Наша командна хімія та захист — запорука успіху на чемпіонаті Європи
Валерій Плеханов: Наша командна хімія та захист — запорука успіху на чемпіонаті Європи
Головний тренер збірної України U-20 — про виступ нашої молодіжної команди на першості в Румунії
Чоловічий Євробаскет U-20: Україна – друга, Сипало в символічній збірній, Кличко – в топ-5 за блоками
Чоловічий Євробаскет U-20: Україна – друга, Сипало в символічній збірній, Кличко – в топ-5 за блоками
Підбиваємо підсумки чоловічого молодіжного чемпіонату Європи в Дивізіоні В
Данііл Сипало увійшов до символічної п'ятірки Євробаскету U-20 у Дивізіоні В
Данііл Сипало увійшов до символічної п'ятірки Євробаскету U-20 у Дивізіоні В
Український центровий допоміг збірній вийти у фінал чемпіонату Європи
Збірна України U-20 – віце-чемпіон Європи у Дивізіоні В
Збірна України U-20 – віце-чемпіон Європи у Дивізіоні В
У фінальному матчі українці поступились господарям чемпіонату Європи
Румунія — Україна: відеотрансляція фіналу чемпіонату Європи
Відео21.07.2024
Румунія — Україна: відеотрансляція фіналу чемпіонату Європи
Дивіться гру нашої команди за перемогу на Євробаскеті в Румунії в Дивізіоні В
Збірна України U-20 вдруге зіграє в фіналі чемпіонату Європи в Дивізіоні В
Збірна України U-20 вдруге зіграє в фіналі чемпіонату Європи в Дивізіоні В
Востаннє молодіжна збірна піднімалась з Дивізіону В в Дивізіон А в 2014 році
Збірна України U-20 зіграє проти Румунії в фіналі чемпіонату Європи в Дивізіоні В
Збірна України U-20 зіграє проти Румунії в фіналі чемпіонату Європи в Дивізіоні В
Наша молодіжна команда вже гарантувала собі повернення в еліту
Збірна України U-20 вийшла в фінал чемпіонату Європи та повернулась в Дивізіон А!
Збірна України U-20 вийшла в фінал чемпіонату Європи та повернулась в Дивізіон А!
Наша молодіжна команда в півфінальній грі здолала Нідерланди
Нідерланди — Україна: відеотрансляція 1/2 фіналу чемпіонату Європи
Відео20.07.2024
Нідерланди — Україна: відеотрансляція 1/2 фіналу чемпіонату Європи
Дивіться гру нашої команди за вихід у фінал першості в Румунії
Україна проти Нідерландів: анонс півфіналу чемпіонату Європи U-20
Україна проти Нідерландів: анонс півфіналу чемпіонату Європи U-20
Наша молодіжна команда зіграє за вихід у фінал першості в Румунії
Збірна України зіграє проти Нідерландів в півфіналі чемпіонату Європи U-20
Збірна України зіграє проти Нідерландів в півфіналі чемпіонату Європи U-20
Наша молодіжна команда продовжить боротьбу за вихід в фінал
Україна — Грузія: відеотрансляція 1/4 фіналу чемпіонату Європи U-20
Відео19.07.2024
Україна — Грузія: відеотрансляція 1/4 фіналу чемпіонату Європи U-20
Сьогодні молодіжна команда зіграє важливий матч на турнірі в Румунії
Favbet
voda ua