Всі категорії новин
В'ячеслав Кравцов: На Матчі Зірок очікую аншлаг

В'ячеслав Кравцов: На Матчі Зірок очікую аншлаг

Перший Матч Зірок Суперліги відбувся в Україні 2008-го у Донецьку. Серед тих, хто брав участь у ньому, і В'ячеслав Кравцов - центровий, який 5 років поспіль отримував запрошення на All Star, після чого вирушив до НБА. Про це і не тільки - у розмові із "бігменом" Дніпра, який після повернення до України може знову стати учасником зіркового "івенту" (квитки на Матч Зірок-2022 тут).

- Перший Матч Зірок Суперліги був у тебе 2008-го…

- Це був формат гри, який був для мене новим. Тоді спочатку проводився матч дублерів, в якому зіграв Лукаш (Денис Лукашов – розігруючий національної збірної України – прим.), а я потрапив до основного поєдинку. All Star - це цікава, не схожа ні з чим за форматом річ: ніби і навколобаскетбольна, але дещо не дотягує до нього. В офіційних поєдинках треба будь-якою ціною боротися за результат, тривалий час готуватися до них, розбирати суперників, тоді як Матч Зірок – це все за «фаном», багато друзів і знайомих, перезавантаження посеред сезону. Усі гравці високого рівня, але, передусім, потрібно розважити глядачів красою та деякими «показушками»: про результат починають думати упродовж останніх 5-7 хвилин поєдинку.

- Отримати запрошення на дебютний матч у Донецьку було приємно?

- Безперечно. Це було дуже престижно, емоції переповнювали. За місяць–два до Матчу я мав сумніви, чи потраплю на нього. Тому, коли дізнався, що я потрапив до складу, це було просто «вау!» Для тодішнього віку тим більше.

 В’ячеслав Петров: На Матчі зірок усі намагатимуться зарубитися, особливо, якщо матч буде рівним

- Для тебе такий формат прийнятний: три чверті або й більше – це шоу, а потім вже амбіції щодо перемоги?

- Складне питання. Гадаю, що навіть глядачам було б цікавіше дивитися матч, якщо б гравці з перших хвилин намагалися змагатися за результат. Можливо, це було б і красивіше, адже «показуха», яка часто відбувається, буває наївною. Уболівальник бачить, що захист відступає, йдуть навісики, алей-упи, кидки згори… Важко зрозуміти, наскільки і кому це подобається, а кому ні. З іншого боку, якщо одразу грати на результат, то гравцям було б важко викладатися по повній у чужій команді, де немає системи, інший тренер, майже немає комбінацій. Можна нашкодити собі як фізично, так і морально, не розуміючи свого положення у колективі. Певно, через це і не вдається проводити подібні матчі, як дехто хоче, у вигляді заруби із першої хвилини, зі справжнім баскетболом за результат.

Хоча якщо тренер встигне за короткий відтинок дати команді якусь мінімальну систему, щоб на базовому рівні зіграти швидко та злагоджено – це теж буде видовищно. Швидкі переходи від оборони до атаки, короткі передачі, раннє завершення у вигляді того ж «данку» чи «трьохи», і захисту суперника не потрібно «підлаштовуватися» та розбігатися на усі боки. Такий баскетбол буде цікавішим і кращим для уболівальників.   

- У таких Матчах завжди імпровізував, чи були якісь «домашні заготовки»?       

- Щоб закидати згори, мені налаштовуватися не потрібно: я це і так роблю з ранку до ночі. Завжди було бажання «покласти трьоху» у такій зустрічі. Це вдалося зробити у Дніпрі: навіть двічі.

Матч зірок Суперліги Windrose: проміжні результати голосування вболівальників

- В офіційних матчах ти залюбки не лише набираєш очки, але й за нагоди ставиш блок-шоти. Душа не бажає їх на All Star?

- В таких іграх небагато блок-шотів: захист вмикається хіба що ближче до кінця поєдинків. В атаці простіше: легше віднайти себе. Голосую за напад!

- Ти вже брав участь у п’яти Матчах Зірок (поспіль із 2008-го по 2012-й)…

- Навіть непросто одразу усі пригадати. Бо прийшли, весело потренувалися вранці, поспілкувалися зі знайомими (навіть сам Матч минає за такого фону), тож за цими емоціями не завжди запам’ятовується місто, в якому він пройшов. В усіх поєдинках того часу перемогли легіонери, проте одну зустріч ми, українці, майже «зачепили». За різниці «мінус три» за 4 секунди до кінця основного часу у Дніпрі ми з Агафоновим були на майданчику. Андрій виконував штрафні і навмисно схибив з другої спроби, щоб отримати другий шанс в атаці, але нікому з нас не вдалося зробити підбирання. Утім, мали шанс виграти одним вирішальним кидком. Цим той поєдинок (2010-го року – прим.) і запам’ятався: що були максимально близькими до успіху.

- Чого очікуєш від найближчого Матчу Зірок у Києві?

- Передусім, сподіваюся, що глядачам із сертифікатами і тестами, але дозволять максимально заповнити усі трибуни. Щоб не було вільних рядів. Це було б прекрасно. Люди давно подібного не бачили, скучили. Завжди був ажіотаж навколо таких Матчів: складнощі з квитками, бо усі розуміють, що така подія – раз на рік в одному місті, де збираються представники усіх команд Суперліги. На них хочуть потрапити уболівальники з усіх міст. Очікую цього і зараз: щоб був аншлаг.

Стартувало голосування з визначення стартових п'ятірок Матчу зірок Суперліги Windrose  

- Є бажання позмагатися в якомусь із конкурсів?

- Чесно кажучи, у жодному. До «данків» потрібно готуватися, мати «заготовки»: не можна прийти та імпровізувати. Для їхнього напрацювання необхідно виокремити один – три вечора після тренувань. Нинішній вік і моя роль у клубі, де на мене і низку хлопців робиться ставка щодо результату, не дозволяють знущатися над колінами: не хотів би ризикувати. Щоб виграти, потрібно виконати доволі складні елементи, а це – дуже серйозне навантаження для здоров’я. Триочкові – це не моє. Конкурс майстерності… Можна було б виступити заради «фану», але у нас достатньо захисників, які братимуть у ньому участь. З конкурсами закінчив.

- Взагалі? А якщо «ноу хау»: конкурс триочкових серед центрових, щоб були рівні умови…

- Легко! Чому б ні?! Зробимо четвертий конкурс: центрові кидають «трьохи». Причому від щита: рахуються ті, які від нього закинуті.

- Як щодо імпровізації? На Матчі Зірок у Дніпрі Григорій Хижняк  танцював «канкан» із групою підтримки…

- Танцювати точно не збираюся. Співати теж (сміється). У цьому себе зовсім себе не бачу. Будь-які інші цікаві формати, якщо хтось запропонує, можна спробувати.

- Ще до оприлюднення складів команд чиї шанси щодо перемоги у Києві виглядають більшими – українців чи легіонерів?

- Упродовж двох років дуже багато сильних українців повернулося додому з-за кордону. Достатньо реально дати бій легіону і перемогти.

Визначено систему формування складів команд на Матчі Зірок Суперліги Windrose

- За 5 діб після Матчу Зірок гостьовий поєдинок збірної України проти іспанців…

- Поки важко розуміти, наскільки це впливатиме, адже раніше такого не було. Коли я брав участь у Матчах Зірок, збірна взагалі грала лише влітку: не було таких нашаровувань. Оцінимо цей досвід після його отримання. Утім, All Star – це невелика розслабленість, а ігри збірної – максимальна відповідальність. Буде резонанс: спершу повеселитися, а потім потрібно кидатися у бій, один із найважливіших.

- Більш того: з іспанцями один за одним два матчі…

 - Так чи інакше, доведеться з ними зіграти двічі. Навіть не знаю, чи добре, що упродовж одного вікна. Це сильний суперник, який інколи приїжджає найоптимальнішим складом, інколи – ні. Подивимося, як буде зараз. Одного разу ми вдома видали суперматч проти них і виграли. Усі хлопці старатимуться задля перемоги: поєдинки зі сильним суперником завжди принципові і не потребують особливої мотивації.

- Ти другий сезон поспіль в Україні після повернення. Як тобі цей період?

- Повернувся у статусі досвідченого ветерана. Було важко адаптуватися під українські лігу, формат змагань, тренерів: все ж побував на більш високих рівнях. Знадобився час для перезавантаження. Всі знають, яким я був до від’їзду за кордон, до НБА: очікували, що після повернення одразу набиратиму по 30 очок за матч. Завищені очікування. Відтак, коли був період адаптації, виникало непорозуміння: чому Кравцов не видає гучні поєдинки? Ще до позаминулого Нового року той період минув, і я вже  демонстрував дуже хороший баскетбол, і продовжую якісно грати і нині. Доводилося чути, що, мовляв, 30 – 31 рік, і гравці починають «здавати». Мені 34, і я зі своїм досвідом є одним із найпродуктивніших центрових у лізі. Часи змінилися. Пау Газоль у більш, ніж 37 років, зіграв чи не найкращий у своїй кар’єрі Євробаскет. Кажуть, що у 32 потрібно закінчувати, але це було раніше. Медицина, підхід до тренувань, тренажерна зала, харчування дуже сильно розширили кордони ігрового віку.

Представлено логотип Матчу Зірок Суперліги 2022      

- Як щодо бажаних «скілів», які не властиві центровому?

- Нині усі говорять, що взагалі не кидаю «трьохи»: мовляв, вони та кидки зі середньої відстані – це не моє. Може, дивно це говорити, але раніше я грав на іншому амплуа. У 16 – 18 років атакував лише із дальньої та середньої дистанцій: рідко йшов до «фарби». Згодом різні тренери вимагали більше працювати максимально близько до кільця: потроху змістився у бік гри, так би мовити, «важкого танку».

- Скільки разів поспіль міг влучити здалеку?

- На тренуваннях 15 було.

- Хотів би відновити цю опцію у своїй грі?

- Прибережу на плей-оф цю суперзброю. Багато, хто говорить з мого оточення: навіщо мені два очки, якщо три – це краще.

- До слова, на цей рік, коли було свято, щось загадав, повязане із баскетболом?

- Так: одне із трьох бажань було саме про нього. Хочу виграти усі трофеї: Кубок і чемпіонство. Потрібно прагнути цього.

Новини по темі
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Один із лідерів Рівного про майбутню фінальну серію чемпіонату
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Один з лідерів Дніпра — про майбутню фінальну серію з Рівним
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Лідер Київ-Баскету прокоментував бронзову серію проти Черкаських Мавп, яка розпочнеться вже 19 квітня.
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
10 кращих гравців та тренер за підсумком сезону отримають індивідуальні нагороди
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Фінальні серії плей-оф Суперліги Favbet розпочнуться 19 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дивіться яскраві моменти третього матчу півфінальної серії Дніпро – Черкаські Мавпи.
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Гравці та тренери команд — про матч, який виграла команда з Днiпра
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Команда з Дніпра вдома обіграла Черкаські Мавпи, закривши серію - 2:1
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Дніпро проти Черкаських Мавп: історія вирішальних матчів команд в плей-оф Суперліги
Пригадуємо, коли клубам доводилось грати ключові матчі серій за вихід в наступний раунд
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Рівне здолав Київ-Баскет на шляху до фіналу: хайлайти Суперліги Favbet 11 квітня
Дивіться яскраві моменти матчу Київ-Баскет – Рівне-ОШВСМ
Рівне — перший фіналіст сезону Суперліги Favbet
Рівне — перший фіналіст сезону Суперліги Favbet
Рівненська команда на виїзді обіграла Київ-Баскет, закривши серію 2:0
24 очка Максима Закурдаєва в другій грі півфіналу проти Черкаських Мавп: відео
Відео11.04.2024
24 очка Максима Закурдаєва в другій грі півфіналу проти Черкаських Мавп: відео
Лідерська гра захисника допомогла Дніпру виграти виїзний матч
Favbet