Всі категорії новин
Ігорс Міглініекс: у новому сезоні Будівельник гратиме краще

Ігорс Міглініекс: у новому сезоні Будівельник гратиме краще

Головний тренер десятиразових чемпіонів України очолив Будівельник в розпал минулого сезону.

Цього літа латвійський фахівець продовжив співпрацю з киянами. Про підписання нового контракту, комплектацію команди, штаб та цілі на сезон тренер розповів у інтерв`ю клубній пресслужбі.

⁃ Тренере, як ви проводите міжсезоння?
- Якийсь час проводжу в Латвійському Університеті, за команду якого грає син, спілкуюся з тренерами, але це не робота, це просто спілкування. У мого хорошого друга є приватна дитяча школа баскетболу, була раніше і у мене, але, на жаль, міська влада посприяла її закриттю.

Тепер залишилася лише одна приватна школа - мого друга. Приватним школам нелегко, тому я допомагаю йому. Зараз ось поїду до нього на збори на 5 днів потренувати дітей. Намагаюся проводити більше часу з сім'єю, тому що під час сезону сім'ю не бачу. Хочеться приділити якомога більше часу дітям і батькам.

- Як довго тривали переговори про продовження контракту з Будівельником?
- Я відчуваю, що в Будівельнику і в Києві мене оточують мої люди. Зокрема, мій друг Олександр Волков, який був на іграх, підтримував мене. Наприклад, в Китаї суто діловий підхід - ось така робота, ось така зарплата і все. У Києві спілкування в клубі більш дружнє. Звичайно, заробіток теж важливий, адже тоді маєш можливість розвивати себе, і легше концентруватися на роботі, коли прикриті всі фланги. У мене велика сім'я, і ​​мені, звичайно, необхідно заробляти достатньо, щоб бути спокійним, що мої діти будуть навчатися, будуть тренуватися, зможуть сходити в театр, з'їздити подивитися світ. У кожного своя планка того, скільки йому треба, моя планка - забезпечити мою велику родину.

Київ мені дуже близький, в першу чергу через людей, з якими тут спілкуюся. Будівельник - найгучніше ім'я в українському баскетболі, і, думаю, багато хто хотів би бути на моєму місці і тут працювати. Тобто в підписанні контракту спрацював і людський фактор. І думаю, це те, що допоможе нам досягти найвищих цілей.

- Ігорсе, ви сказали таку фразу - мої люди. Якщо говорити не про друзів, як Олександр Волков, а про робочий момент... До того, як ви очолили Будівельник, в команді був великий штаб. Крім Леоніда Яйла це також тренер Недас Пасевічус і тренер з фізпідготовки Томас Муньос. Вони пішли разом з Вальдемарасом Хомічюсом. І вже по ходу сезону команда не стала комплектуватися повноцінно, того ж тренера з фізпідготовки не було. Чи буде більш широкий тренерський штаб в наступному сезоні?
- Я планую, що буде. Є усне схвалення керівництва. Сучасний баскетбол такий, що неможливо одному на все розпорошуватися, тим більше, коли ставимо перед собою найвищі цілі. Потрібен тренерський штаб, в якому дуже концентровано і вміло кожен робить свою справу.

- Будівельник підписав двох досить яскравих гравців на рівні Суперліги - Юрія Кондракова і Андрія Грицака...
- Українські гравці високого рівня в Суперлізі нарозхват, тому їх треба встигнути підписати першими. Вони показали в попередньому сезоні, що можуть грати в цій лізі, що у них є потенціал, але не треба забувати, що їм належить вдало влитися в наш стиль гри.

Я бачу, що більшість українських гравців хочуть працювати, хочуть грати, вважаю, що з ними завжди повинно бути менше проблем, ніж з іноземцями, деякі з яких іноді хочуть пофілоніти. Українці так не роблять, вони під увагою не тільки в баскетбольної тусовки, але й весь час перебувають на очах у своїх друзів і родичів. Таких українських гравців, які просто відбувають номер, немає.

- Президент Будівельника Богдан Гулямов сказав нам в інтерв'ю, що ви просили залишити Брайса Джонсона, і клуб зробив йому пропозицію. Після цього інтерв'ю у деяких уболівальників виникло питання чому саме Брайс, чому Ігорс не захотів, наприклад, Девенпорта? Так чому хотіли перепідписати саме Брайса?
- Брайс вже підписав контракт, якщо не помиляюся, в Японії. Йому там запропонували дуже пристойні гроші. Але якщо вже говорити про нього - з моїм приходом в Будівельник Брайс змінився. І в кінці сезону ви всі бачили, що без нього на майданчику ми взагалі не могли, що без нього команда була слабшою, він був найстабільнішим.

Як раз Девенпорт грав нестабільно, був людиною настрою, хоче - не хоче. Крім того, у Джонсона більш широкий арсенал - у нього є кидок, є пас, швидкість, стрибок. У Девенпорта унікальні фізичні дані, швидкість, але кидка немає, техніки хорошої немає...

Але, звичайно, коли він хотів, так використовував свою швидкість, що це був найвищий рівень.

Для людей, що спостерігають гру з боку, залишаються в пам'яті яскраві моменти - як Девенпорт полетів, як данканув, як у фіналі Кубка України в захисті з'їв свого гравця... Але це було напливами. Для нього найлегше в житті - розбігтися і стрибнути, але коли він був без настрою, то ледве пересував ноги. А запам'ятовуються в основному хайлайти...

Брайс же поводився по-чоловічому - він двічі не підвів команду, вийшов із травмованою ногою, підібрав вирішальний відскок і змусив на собі сфолити і забив переможні два штрафних, вигравши матч в Дніпрі. Навіть цього одного вчинку досить, щоб знати, що ти можеш довіритися цьому гравцеві. Якби Михайло Анісімов залишився в команді - був би хороший тандем з Брайсом. Джонсона можна було б витягувати далеко в поле, Міша міг спокійно стояти під кільцем - було б цікаво. Брайсу якраз і потрібна така пара, а в парі з Девенпортом звужувався набір його дій. Якби Брайс залишився на наступний сезон, то поруч обов'язково був би чистий п'ятий номер.

Наприклад, Реджі Джонсон теж хороший по самовіддачі, але у нього немає таких даних, такого таланту, як у Брайса. Гейб - позитивний і талановитий, але дуже емоційна людина, не завжди вміє впоратися з емоціями.

Про Буртта досить просто сказати, що він був одним з кращих захисників ліги.

- З приводу Анісімова Богдан Гулямов сказав в інтерв'ю, що це одна з найбільш загадкових ситуацій в його житті. Ігорс, ви як тренер, зрозуміли, що сталося?
- Нічого не зрозумів. Міша просто пішов. Такого в моїй практиці ніколи не було. З мого боку був респект до Михайла як до ветерана. У нас з'явилися інші гравці, і йому вже не треба було бігати по тридцять хвилин і йти з майданчика з хворою спиною і колінами. Якраз почався такий період, коли він міг грати в задоволення, давати команді свій досвід. І саме тоді, коли для нього, здавалося б, все налагодилося, він пішов.

- Ви сказали про класичного центрового. Три гравці яких типажів вам зараз потрібні, щоб побудувати свою команду, щоб ви, як тренер, сказали я задоволений?
- Відповідь на це питання буде, напевно, звучати банально. Але якщо говорити про розігруючого, то можливо хтось хоче, щоб його розігруючий набирав багато очок, я ж хочу, щоб він забивав в потрібні моменти, а в основному працював на машини очок, які будуть в команді - кажу про другого, третього та четвертого номерів. На цих позиціях має бути два-три гравці, які вміють грати один на один, вміти обігравати. Перший і п'ятий теж можуть забивати багато, але у них тенденція гри інша.

У класичного центрового завдання - підбирати, робити чорну роботу, захиститися, не дати забити з-під кільця - ось як Брайс лякав всіх своїми мухобійками. У нас була проблема зупинити лоу пост. У п'ятого номера повинно бути таке вміння. У нападі для нього повинен працювати розігруючий, який дасть йому пас.

Розігруючий же повинен тримати лінію стилю гри команди, виводити тих гравців, які повинні отримувати м'яч вчасно і правильно. Він повинен грати розумно. Все, що я зараз розповів - це банальні речі в баскетболі, кожен тренер так скаже.

У нас буде швидка гра, мені подобається така гра. І я думаю, що Майкл Стоктон, з його досвідом і класом нам в цьому допоможе. Він переходить з чемпіонату Франції - це дуже швидка і атлетична ліга.

- Варто очікувати, що команда буде бігти і стрибати так само, як в минулому році?
- Краще. Тому що буде передсезонка. Чому я говорю саме про напад? Тому що в захисті всі рівні, в нападі у кожного свої функції, а у захисті все повинні просто важко працювати.

Гравець знає, що в нападі з нього не вимагається все, а тільки краще, що він вміє.

- Будівельник почне сезон матчем за Суперкубок...
- Це перша гра сезону, буде передігрове хвилювання. Звичайно ж, ми зіграємо товариські матчі, підготуємося як слід. Кожна гра цінна, але в цій є додаткова цінність в тому, що вона за трофей. Всі люблять вигравати трофеї.

- Чемпіон України Прометей підписує сильних гравців. Можна говорити, що вони знову будуть фаворитами чемпіонату або в липні робити такі прогнози рано?
- Робити прогнози - робота медіа. А ми робимо свою роботу.

- Більше новин від Будівельника буде ближче до серпня?
- Упродовж трьох тижнів понад вісім годин на добу я працюю над цим. Ведемо переговори. Дружина ось говорить ти весь час говориш з кимось, неможливо знайти момент, обговорити наші поточні питання. Але літній період для тренерів дуже важливий, від правильної комплектації залежить успіх команди. Якщо тренер грунтовно попрацював над пошуком потрібного йому гравця, це надає йому впевненість. Я завжди ретельно працюю над комплектацією, це моє кредо. Завжди радий, коли говорять, що цей гравець заграв саме у цього тренера.

- У Суперлізі змінили ліміт на легіонерів. Це означає, що Будівельник буде користуватися цим лімітом і підписувати п'ять іноземців?
- Так, думаю, що ми підпишемо п'ять легіонерів. Напевно, зараз без цього неможливо боротися за щось серйозне в Суперлізі, тому що є нестача якісних українців.

Новини по темі
Визначились всі пари плей-оф 1/4 фіналу Суперліги Favbet
Визначились всі пари плей-оф 1/4 фіналу Суперліги Favbet
Команди достроково визначили положення в турнірній таблиці чемпіонату України
Київ-Баскет впевнено переміг Кривбас та забронював третє місце в таблиці Суперліги
Київ-Баскет впевнено переміг Кривбас та забронював третє місце в таблиці Суперліги
Команда Дмитра Забірченка виграла важливий домашній мач
Днiпро впевнено перемiг Старий Луцьк в другому матчi iгрового дня: вiдео коментарiв
Днiпро впевнено перемiг Старий Луцьк в другому матчi iгрового дня: вiдео коментарiв
Тренери та гравці команд про матч який завершився перемогою дніпрян
Суперліга Favbet: відеотрансляція матчів 18 березня
Відео18.03.2024
Суперліга Favbet: відеотрансляція матчів 18 березня
Дивіться зустрічі регулярного чемпіонату в прямому ефірі
Дніпро вчетверте у сезоні переміг Старий Луцьк
Дніпро вчетверте у сезоні переміг Старий Луцьк
Дніпряни здобули двадцять п'яту перемогу у першості
Запоріжжя поступилось Черкаським Мавпами: відео коментарів
Відео18.03.2024
Запоріжжя поступилось Черкаським Мавпами: відео коментарів
Тренери та гравці команд про матч у Києві:
Черкаські Мавпи вперше в сезоні перемогли Запоріжжя
Черкаські Мавпи вперше в сезоні перемогли Запоріжжя
Команди наблизились до зустрічі між собою в плейоф
Старий Луцьк вдруге в сезонi перемiг Кривбас: вiдео коментарiв
Старий Луцьк вдруге в сезонi перемiг Кривбас: вiдео коментарiв
Тренери та гравці команд про матч який завершився перемогою лучан
Рівне в Івано-Франківську переміг Прикарпаття-Говерлу: відео коментарів
Відео17.03.2024
Рівне в Івано-Франківську переміг Прикарпаття-Говерлу: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою рівнян
Олександр Кольченко отримав нагороду MVP лютого в Суперлізі Favbet
Олександр Кольченко отримав нагороду MVP лютого в Суперлізі Favbet
Досвідчений захисник Старого Луцька став кращим гравцем місяця
Ярослав Карпюк повторив історичний рекорд Суперліги
Ярослав Карпюк повторив історичний рекорд Суперліги
Бігмен Політехніки-Галичини зібрав 22 підбирання в матчі проти БІПИ
Київ-Баскет виграв у Запоріжжя битву за третє місце в таблиці
Київ-Баскет виграв у Запоріжжя битву за третє місце в таблиці
Кияни здобули важливу перемогу на старті останнього баблу регулярного чемпіонату
Перемога БІПИ в матчі проти Політехніки-Галичини: відео коментарів
Відео17.03.2024
Перемога БІПИ в матчі проти Політехніки-Галичини: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою одеситів
Favbet