Всі категорії новин
Ігор Зайцев: тайванці не зачинили кордонів

Ігор Зайцев: тайванці не зачинили кордонів

Українець Ігор Зайцев наразі виступає чи не в єдиному в світі офіційному чемпіонаті. Як на Тайвані впоралися з пандемією коронавірусу, наш баскетболіст розповів у інтерв’ю Газеті Експрес.

16 очок, шість підбирань, шість передач, два блокшоти за 30 хвилин на майданчику – такі результати українця у переможному поєдинку команди “Тайвань Бірз” проти БК “Пауян”. Завдяки цій звитязі клуб Зайцева достроково виграв регулярний чемпіонат.

– Наша першість нині чи не єдна з-поміж усіх баскетбольних у світі, що не зірвала календаря,  каже Ігор Зайцев. – Щоправда, ми проводимо матчі без глядачів, і це найбільший мінус. Чемпіонат призупиняли на один тиждень, але потім клуби швидко надолужили втрачене. Нині все за планом.

– Як на Тайвані вдалось стримати епідемію коронавірусу?
– Тайванці не зачинили кордонів, але ретельно перевіряють пасажирів перед прибуттям. Вони встановили спеціальні тепловізори у коридорах, якими люди прямують із літака. Ці тепловізори автоматично виявляють, у кого із пасажирів висока температура. Коли ми з сім’єю поверталися зі святкування китайського Нового року, тепловізор показав підвищену температуру в моєї дитини. Однак нас без проблем пустили в країну, бо інших симптомів коронавірусу не було.

Ще одна запорука успіху тайванців у тому, що вони й до спалаху коронавірусу звикли до використання масок. Будь-яка незначна хвороба – і вони вже в масках. Такого у світі ніде не бачив. Місцеві відповідально ставляться до того, щоб не заразити ближнього. Медицина тут теж на дуже високому рівні.

– Зрозуміло. Розкажи більше про особливості чемпіонату.
– Китайці невисокого зросту, але дуже швидкі й суперточно виконують триочкові кидки. Перевага в тому, що майже всі матчі відбуваються у столиці, місті Тайбей. Лише одна команда розташована у передмісті, тож нам не доводиться далеко їхати на матчі. У чемпіонаті немає господарів та гостей. На Тайвані є декілька комунальних залів, в яких команди проводять поєдинки. Усе виглядає так: п’ять команд збираються в одному місці, де проводять по дві чи три гри на тиждень. А далі переїжджають до іншого місця. Жодна з команд не має своїх фанатів. Глядачі приходять, як у театр, щоби просто насолодитися грою. Зазвичай уболівають за тих, чия лава запасних ближча до них на трибуні локально.

– А який формат змагань?
– Дуже незвичний. Чемпіонат поділений на два етапи, у кожному з яких по 16 турів. Ми виграли першу частину перегонів і забезпечили собі виступ у фіналі. Згідно з регламентом, друга частина починалася із чистого аркуша, набрані у першому колі очки не враховували. І на цьому етапі ми також перемогли. Тепер у чемпіонській серії до чотирьох перемог будемо вести в рахунку 1:0, а нашим суперником стане переможець півфіналу між другою та третьою командами. Якщо ми у підсумку зайняли б друге місце, то півфіналу не було б, а у вирішальній зустрічі нам довелося би зустрітися з переможцем другого етапу.

– Чи комфортно вам на далекому азіатському острові?
– Мені тут дуже комфортно. Торік мене визнали найкращим гравцем чемпіонату, тож я вирішив зостатися ще на один сезон. Не шкодую. Життя тут – як у казці. Таке враження, що потрапив у розвинену європейську країну. І це основна причина, чому громадяни Республіки Китай не хочуть возз’єднання із Китайською Народною Республікою.

На Тайвані дуже багато красивих парків із озерами, в яких плавають різнокольорові рибки. Тут смачні фрукти, морепродукти та локшина. Я вже знаю, за чим найбільше сумуватиму після повернення додому – за фруктовим чаєм. Такого чаю нема в жодній іншій країні!

Новини по темі
Українці за кордоном: дабл-дабл Бринюка, 15 очок Чумакова в Грузії
Українці за кордоном: дабл-дабл Бринюка, 15 очок Чумакова в Грузії
Огляд виступів українських баскетболістів за 23 квітня
Українки за кордоном: у Балабан 10 очок в чемпіонаті Литви
Українки за кордоном: у Балабан 10 очок в чемпіонаті Литви
Огляд виступів українських баскетболісток за 22 квітня
Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit
Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit
Катерина Коваль стала однією з кращих в збірній світу
Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА
Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА
Український захисник відзначився ефектним моментом у грі регулярного чемпіонату
Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА
Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА
Український захисник провів свій накйращий матч в сезоні
Favbet