Всі категорії новин
Денис Лукашов: Спортсмени мають нагадувати всьому світу, що в Україні продовжується війна

Денис Лукашов: Спортсмени мають нагадувати всьому світу, що в Україні продовжується війна

Досвідчений розігруючий збірної України Денис Лукашов через травму не зміг допомогти національній команді в пре-кваліфікації Олімпійських ігор. Але захисник національної команди продовжує допомагати українській армії, воїнам, які боронять кордони нашої Батьківщини.

В інтерв’ю пресслужбі ФБУ Денис розповів про нещодавній аукціон, цінним лотом в якому стала його іменна майка з автографами гравців збірної України. Кошти пішли на допомогу родичу Дениса, який захищає Україну у складі 56 окремої бригади Збройних сил України.

Розкажи, будь ласка, більше про цей збір. Чия це була ідея, наскільки важливим цей збір є для вас?

- Почну з того, що на початку цього року один із членів моєї сім'ї і хрещений батько моєї доньки пішов захищати свободу і незалежність України. Хочу зазначити, що він народився в Росії і вся сім'я у нього росіяни, але свого часу вони мали переїхати і обрали Україну. А тепер зі зброєю в руках він воює проти росіян у місті Бахмут. Раніше він мав спеціальну підготовку і досвід служби в силових структурах.

З першого дня були великі потреби в тепловізорах, раціях, і я вже організовував збори серед гравців Прометея, але назбиралась зовсім маленька сума, вдалось купити деякі дрібниці. Ми з хлопцями з команди регулярно збираємо якісь гроші, на різну допомогу: це і допомога дітям м'ячами для тренувань, і допомога дівчинці з групи підтримки, у якої загинув батько і залишився маленький брат, і дядьку Сіда (Іллі Сидорова), і куму Вані Ткаченка. З кожним разом сума зменшується. 

ФБУ та команда арбітрів розпочинають збір на допомогу нашому побратиму Андрію Менько

На початку липня мені зателефонувала дружина і розповіла, що моєму родичу банально не видають набої, і їх не вистачає не те щоб для тренувань, а й навіть для завдання. Я був наляканий і терміново перевів гроші, щоб хоч чимось допомогти. Пізніше зв'язався з кумом, і він мені пояснив, що йому подарували хорошу американську гвинтівку, але патрони на неї не передбачені фінансуванням. Один патрон коштує близько 300 грн. Він надіслав відео, де він їх робить сам у перервах між завданнями з куплених заздалегідь куль та пороху за особисті гроші та гроші товаришів по службі.

У серпні мені написав Міша Ваврищук, який тривалий час проживає у Денвері, з пропозицією провести аукціон на збори для купівлі дронів. Від мене лише була потрібна ігрова майка і невелике відеозвернення. Він показав, як вони вже збирали гроші на дрони і відправляли в Україну. Я сказав, що у мене є майка і пояснив йому ситуацію, в якій опинився мій родич, і запитав, чи зможемо ми допомогти і йому. На що Міша відповів, що, звісно, ми можемо повністю всі зібрані кошти спрямувати на закупівлю комплектуючих для патронів.

Я вислав свою майку його мамі, яка перебуває в Україні, і ми почали аукціон. Михайло запропонував не чекати, поки збереться нормальна сума, і почати закупівлю вже зараз за його особисті гроші, це було дуже несподівано, оскільки орієнтовна сума на першу партію була близько 60 000 гривень. У підсумку за тиждень, кулі та прес-станок вже були на руках у хлопців. Складнощі були лише в тому, що мій кум йшов на завдання і кілька днів міг бути без зв'язку.

Зараз аукціон уже завершено, чергова закупівля буде днями і я дуже вдячний Михайлу, який допоміг отримати життєво необхідне. Повірте, я бачив лише кілька жахливих відео і не можу про все розповісти, що відбувається на фронті, але це дуже страшно. Брати участь фінансово одноосібно складно, оскільки наразі в мене немає контракту, і я дуже радий, що в нас все вийшло. Хочу вкотре подякувати своєму куму, для нашої сім'ї він справжній герой, який нас захищає, а також Михайлу і всім тим людям, які відгукнулися і брали участь в аукціоні. 

Ілля Сидоров: Маємо допомагати Україні всіма можливими способами

Банальне питання, але на вашу думку, наскільки важливим для суспільства є подібні збори саме з боку спортсменів?

- Я вважаю кожен з українців — не важливо спортсмен чи представник будь-якої іншої сфери — має намагатися допомагати, чим може. Хтось фінансово, хтось фізично, хтось інформаційно. Хто мене знає, я не медійна особистість і не люблю соцмережі, тому для мене складніше звертати увагу, але я знаю, що багато відомих українських спортсменів активно займаються різними зборами і фондами. Але, тим не менш, зі свого боку я роблю все необхідне. Виступаючи у Франції, я брав участь у зустрічах з нашими співвітчизниками, в Ризі кілька разів допомагав фізично в центрах біженців. Виходи з прапорами перед початком ігор — все це все привертає увагу людей.

Тому спортсмени, особливо ті, які виступають за кордоном, мають нагадувати всьому світові, що в Україні війна, і що на нашій землі продовжують гинути люди, не тільки військові, а й мирні жителі, серед яких діти. А ми своїми результатами маємо показувати, що ми гідні жити в незалежній і суверенній країні, і нам є, чим пишатися.

Допомагає в цьому плані Прометей, організовуючи безкоштовні квитки для всіх українців, а також майстер-класи для дітей. І якщо спортсмени можуть подарувати хвилину гордості за свою країну всім, хто стежить за ними, або трохи радості дітям під час спілкування або фото після матчу — ми зобов'язані це робити.

Як проходить ваше відновлення після травми?

- На даний момент я продовжую відновлення, в цьому мені допомагає Прометей. Я працюю вже четвертий місяць у тренажерному залі за програмою нашого тренера з фізпідготовки. Усе йде добре, останні два тижні бігаю на доріжці, єдине, що в мене вже не вистачає терпіння скоріше почати тренуватися з усіма, дуже скучив за баскетболом. Але лікар і тренер не дозволяють мені форсувати навантаження, зовсім скоро мене мають перевести на більш агресивні бігові вправи. Я дуже хочу грати, особливо після торішнього успішного сезону в Єврокубку — це особливі відчуття.

Які залишились враження від виступів збірної України на турнірі в Стамбулі?

- Я вважаю, що збірна проявила себе добре, з огляду на те, що прийшов новий тренерський штаб, а також, з огляду на кількість хлопців, які з різних причин не приїхали до збірної. Було не так багато часу на підготовку, тому її довелося форсувати. Я спілкувався з хлопцями і часто зустрічався з ними в залі. Їм було дуже важко, але, як ми бачимо, довгі та інтенсивні тренування пішли на користь команді.

Фізично хлопці в офіційних іграх мали чудовий вигляд, також це показує відсоток реалізації кидків. У першій грі була нервозність, і це нормально. Я відразу сказав, що гра проти Болгарії все одно нічого не вирішувала, оскільки ключова гра мала бути проти непоступливих ісландців, і хлопці не залишили їм шансів від самого початку, впевнено обігравши їх із хорошою різницею.

Турки в нашій групі були явними фаворитами навіть за складом, плюс в іграх вони виглядали дуже потужно. Особисто мені найбільше сподобалася наша команда саме в цій грі, незважаючи на те, що ми програли.

Хорвати в півфіналі вважалися фаворитами, у них приїхали всі лідери за винятком Бояна Богдановича. І було видно, що вони добре підготувалися до нашої команди, дуже впевнено діяли, як у захисті, так і в нападі. Хлопці виглядало гідно, але в мене складалося враження, що хорвати повністю контролювали гру, і щойно Україна підбиралася, одразу повертали лідерів і рахунок знову ставав комфортним для суперника.

Все таки на рівні збірних дуже важливо збирати найсильніший склад. З їхнього боку були люди, які грають в НБА, Євролізі, з серйозним досвідом, а це і повага суддів в тому числі.

Прикро, що не вийшло виграти цей турнір. Загальна картина була гідною і ми показала потенціал, а також те, що з такою дисципліною і самовіддачею можна виконувати поставлені завдання, але в наступних матчах хотілося б бачити більш повноцінний склад збірної України.

І звичайно, бажаю всім травмованим якнайшвидшого відновлення, особливо Сергію Павлову та Славі Кравцову, у яких були складні операції.

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі
Favbet