Всі категорії новин
Дар'я Бірюк: В команді всі задоволені сезоном, ми виграли все можливе

Дар'я Бірюк: В команді всі задоволені сезоном, ми виграли все можливе

Вихованка бердянського баскетболу 16-річна Дар'я Бірюк минулого літа виступала одразу за дві збірні України на чемпіонатах Європи – в збірних U-16 та U-18, а після цього відправилась до США, де нещодавно в складі команди The Webb School виграла чемпіонат штату по баскетболу TSSAA Division II-A.

Ставши одним з лідерів команди, Дар'я Бірюк отримала запрошення від команди Tennessee Flight  в турнірах AAU (Amateur Athletic Union) – аналог Літньої ліги в шкільному баскетболі США.

Перед початком літнього сезону Дар'я Бірюк поспілкувалась з прес-службою ФБУ, розповівши про те, як потрапила в Америку, про нинішній сезон та плани на майбутнє.

- Розпочнемо з минулого літа. Коли вирішила продовжити кар’єру в США?

- Якщо чесно, то про можливість поїхати в США я дізналась в серпні - мама мені сказала, коли я була на Євробаскеті U-16. У мене було достатньо пропозицій, але остаточне рішення про поїзду в США ми прийняли лише на початку вересня.

Насправді це пізно, тому було лише декілька конкретних запрошень, з яких я вибрала школу Вебб. Я пройшла інтерв’ю, після якого вони взяли мене в команду. Десь пощастило, що я потрапила в цю реально класну школу.

- Окрім тебе в команді було ще п’ять легіонерок. Як тобі команда, наскільки легко було адаптуватись?

- З першого для мені допомогли адаптуватись, тому що я доволі скромна. В першу чергу американки.  Взагалі всі в команді - дуже гарні дівчата, класна в нас була атмосфера.

Зразу треба сказати, що баскетбол в Америці дуже відрізняється від українського. Тут швидкий баскетбол, жорсткий, агресивний, але при цьому судді все свистять.

- Чи задоволена своїм прогресом цього сезоні?

- Я вважаю, що мій скілл збільшився, і я задоволена тим, як тут працювали з нами тренери. Навіть зараз, після завершення сезону, кожен день після школи я приходжу на тренування, переважно кидкові. І якщо тренер вільний, то він може підійти, підсказати, дати якесь завдання.

- Наскільки легко поєднувати баскетбол з навчанням?

- Тут все влаштовано, щоб поєднувати навчання і баскетбол. На першому плані навчання, тому якщо в тебе погані оцінки, то ти не можеш грати, тебе відсторонюють від команди. Хоча в нас такого за весь сезон ні разу ні з ким не було.

Тут не так як в Україні в тебе є клас – я сама формую свій розклад з тих предметів, які мені більш потрібні. З моєї команди я тільки з однією дівчинкою разом навчаюсь. Я більше вивчаю англійську, історію. Знову таки, скажу, що тут не так важливі оцінки, як знання, розвиток людини.

Після школи у мене тренування. Тому без проблем поєднувати, всі все встигають.

- Команда виграла всі турніри, де грала, в тому числі втретє поспіль ставши чемпіоном штату. Чи задоволені в команді, зокрема тренери, грою та результатами?

- В команді справді всі задоволені сезоном, що ми виграли все можливе. В наступному році націлені на четвертий поспіль титул.

- Чому після перемоги в чемпіонаті штату ви не грали далі?

- Я цікавилась цим питанням і тренер сказав, що в нашому штаті правило, що потрібно отримувати дозвіл, щоб нашій команді дали виступити на чемпіонаті США. Цього року було шансів мало отримати цей дозвіл. Тренер сказав, що можливо в майбутньому.

- Щодо твого майбутнього є вже якась визначеність?

- Мені ще два роки навчатись в цій школі, тому я залишаюсь тут. Наразі готуюсь до виступів на турнірах AAU, аналог Літньої ліги для школярів. Я виступатиму за команду Tennessee Flight – це як збірна гравців штату. З моєї команди в команді будуть грати ще дві дівчини. Ми будемо грати з командами інших штатів. Ігор буде багато – майже кожні вихідні.

- Зазвичай Літня ліга в США – як майданчик для перегляду. В AAU така ж ситуація?

- Як мені пояснили, на іграх буде дуже багато представників університетів, тренерів, які будуть шукати собі гравців. Якщо в мене буде гарна пропозиція, то я теж зможу підписати попередній контракт, але по віку мені ще два роки грати за команду школи.

- Літо в Україні – це час збірних. Чи плануєш ти приїхати в збірну, якщо буде запрошення?

- Звісно, я хочу приїхати в збірну, але ще не знаю, чи вийде.

- Спостерігаєш за ситуацією в Україні?

- Звичайно. Я звісно спілкуюсь з друзями, які залишились в Україні, читаю новини, переживаю. У мене рідні в Україні, бабуся залишилась в окупованому Бердянську. Дуже за неї переживаю. Якщо є можливість, я навіть дивлюсь ігри Жіночої ліги.

- За кимось конкретно слідкуєш? Можливо за якоюсь командою?  

- Дивилась ігри Київ-Баскету, Франківська-Прикарпаття. Так, рівень чемпіонату впав в порівнянні з минулим сезоном, але молоді гравчині отримали багато ігрового часу, тому для них це добре. Вони отримують досвід в іграх з досвідченими гравчинями Франківська-Прикарпаття, ІнтерХіма. Досвід, який принесе багато користі їм в майбутньому.

Новини по темі
Українці за кордоном: дабл-дабл Бринюка, 15 очок Чумакова в Грузії
Українці за кордоном: дабл-дабл Бринюка, 15 очок Чумакова в Грузії
Огляд виступів українських баскетболістів за 23 квітня
Українки за кордоном: у Балабан 10 очок в чемпіонаті Литви
Українки за кордоном: у Балабан 10 очок в чемпіонаті Литви
Огляд виступів українських баскетболісток за 22 квітня
Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit
Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit
Катерина Коваль стала однією з кращих в збірній світу
Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА
Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА
Український захисник відзначився ефектним моментом у грі регулярного чемпіонату
Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА
Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА
Український захисник провів свій накйращий матч в сезоні
Favbet