Всі категорії новин
Зотов йде за третім трофеєм: хто з українських баскетболістів цього сезону може стати чемпіоном

Зотов йде за третім трофеєм: хто з українських баскетболістів цього сезону може стати чемпіоном

Якщо на момент початку повномасштабного вторгнення россії на територію України в чоловічій національній збірній було два легіонери, то після більшість гравців знайшли собі нові клуби. Нагадаємо, що якраз 24 лютого збірна знаходилась в Іспанії, де провела матч відбору на ЧС-2023. Після початку війни гравці зайнялись пошуками нових клубів.

Незважаючи на те, що дуже важко в кінці лютого/березні знайти собі клуб, в якому тобі будуть давати хоча б звичну тобі роль, багато хто з наших баскетболістів претендують зі своїми командами на нагороди. Дехто більше формально, а дехто допомагає клубу творити сенсації.

Читайте: Володимир Герун став другим ребаундером сезону у чемпіонаті Туреччини

Розпочнемо з Іспанії, де Артем Пустовий захищає титул чемпіона. Правда, здобув він його в складі Барселони в минулому сезоні, а тепер перейшов до Гран-Канарії, яка за тур до кінця регулярного чемпіонату ще не гарантувала собі участь в плейоф.

Наразі Гран-Канарія йде восьмою і щоб втриматись на цій позиції треба або обіграти Реал в останньому турі, або сподіватись на осічки Мурсії та Більбао, яким команда Пустового поступається за очними зустрічами цього сезону.

Якщо Гран-Канарія втримається на восьмому місці, то в першому раунді плейоф зіграє з Барселоною. Саме каталонці з Реалом будуть фаворитами плейоф.

У Німеччині в неділю вже стартує плейоф. Бонн нашого Олександра Липового зайняв друге місце в регулярному чемпіонаті і в першому раунді зійдеться з Гамбургом. Далі в півфіналі ймовірна зустріч з Баварією, яка в Євролізі ледь не вибила Барселону, а паралельною сіткою буде рухатись переможець регулярного чемпіонату Альба і бронзовий призер цього сезону ЛЧ Людвігсбург.

У Франції грають одразу два баскетболісти збірної України. В'ячеслав Бобров з Нантером ще ведуть боротьбу за плейоф і наразі займають 10 сходинку в турнірній таблиці. В останньому турі регулярного чемпіонату команді українця варто перемагати Страсбур, який вже гарантував собі участь в пост-сезоні. Є варіанти зайняти місце від 7 до 11.

А ось Леваллуа, куди підписався Джером Рендл, ймовірно, завершить регулярну першість третім, але все ж фаворитами на золоті нагороди будуть команди Євроліги Монако та АСВЕЛ.

А ось в Латвії якраз команда українця Віталія Зотова ВЕФ є фаворитом фінальної серії з Вентспілсом, яка вже стартувала. Команди обмінялись домашніми перемогами і рахунок в серії 1:1. Варто відмітити, що в цьому сезоні ВЕФ з Зотовим уже виграв об’єднану латвійсько-естонську лігу та Кубок Латвії.

В Естонії Тарту Уліколь нашого Олександра Ковляра, вийшовши в плейоф з шостого місця, вже створив одну сенсацію в чвертьфіналі, вигравши з рахунком 3:1 Війсмі, а в півфіналі вже веде 2:0 у другої команди регулярки ТТУ КК. 13 травня команда українця може оформити вихід до фіналу, де її, ймовірно, буде чекати переможець регулярного чемпіонату і учасник групового етапу ЛЧ Калев.

У Болгарії Спартак Плевень Максима Корнієнко дійшов до полу фінальної серії, вийшовши до плейоф з п’ятого місця і перегравши Чорноморець 2:1. Тепер команда українця зіграє з переможцем регулярного чемпіонату Рілскі, а у другому півфіналі зіграють Балкан та Левські.

Схожа ситуація у Латвії. Тут п’ята команда регул ярки Шяуляй з нашим Іссуфом Саноном вже пройшла Йонаву 3:1 і тепер зіграє з переможцем регулярного чемпіонату Рітасом. У другому півфіналі зійдуться Жальгіріс та Літкабеліс.

Варто додати, що у Фінляндії Іван Ткаченко разом з Хельсінкі Сігалс вже здобув бронзові нагороди, а Олександр Мішула з Брно у бронзовому фіналі плейоф зіграє проти Усті-над-Лабою. Матчі заплановані на 19 та 21 травня.

 Якщо чемпіонство українських хлопців-легіонерів в більшості випадків буде несподіванкою, то лідери жіночої збірної дуже близькі до золотих нагород.

Фенербахче нашої Аліни Ягупової вже двічі переміг Мерсін у фінальній серії чемпіонату Туреччини і веде 2:0. Серія триває до трьох перемог однієї з команд і може завершитись вже 15 травня.

Фінал чемпіонату залишається останнім шансом Фенербахче вибороти титул поточного сезону та поквитатися з Мерсіном за поразку в кубковому фіналі наприкінці березня. Боротьбу за чемпіонство Фенербахче веде з новим тренером. Після поразки в квітні у фіналі Євроліги команду очолила сербка Марина Малькович, яка замінила іспанця Віктора Лапенью.

Ньон нашої Міріам Уро-Ніле переміг Фрібург у першому матчі фінальної серії чемпіонату Швейцарії, але програв у другому і там у серії до трьох перемог рахунок рівний 1:1.

Уро-Ніле була найкращою за середньою результативністю всього регулярного чемпіонату і є лідером команд. Саме Фрібург та Ньон посіли відповідно першу та другу сходинку турнірної таблиці за підсумками регулярного чемпіонату.

Новини по темі
Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit
Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit
Катерина Коваль стала однією з кращих в збірній світу
Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА
Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА
Український захисник відзначився ефектним моментом у грі регулярного чемпіонату
Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА
Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА
Український захисник провів свій накйращий матч в сезоні
Українці за кордоном: Михайлюк набрав 9 очок, у Леня 11 зіграних хвилин
Українці за кордоном: Михайлюк набрав 9 очок, у Леня 11 зіграних хвилин
Огляд виступів українських баскетболістів за 11 квітня
Українці за кордоном: 7 очок Геруна в Японії, у Сидорова 15 очок в ЛЕБЛ
Українці за кордоном: 7 очок Геруна в Японії, у Сидорова 15 очок в ЛЕБЛ
Огляд виступів українських баскетболістів за 10 квітня
Лука Лохманчук зіграв на турнірі Adidas Next Generation Tournament
Лука Лохманчук зіграв на турнірі Adidas Next Generation Tournament
Команда українцят зайняла третє місце на етапі в Парижі
Favbet