Всі категорії новин
Олександр Липовий: словенці добре вивчили гру збірної України

Олександр Липовий: словенці добре вивчили гру збірної України

Один з лідерів Прометея і збірної України з Олександр Липовий в інтерв'ю Sport.ua розповів про відбіркові матчі на ЄвроБаскет-2022, повернення в українську Суперлігу Паріматч і труднощі баскетбольної життя в умовах пандемії коронавірусу.

- Почнемо з актуального. Як тобі виступ збірної України в останніх двох матчах?
- Думаю, гравці, і тренерський штаб, і вболівальники очікували іншого результату. Ми не показали ту картину гри, яку відпрацьовували. Дуже погано почали матч зі Словенією, що вилилося нам в поразку. Якби почали матч трохи краще, то перемога була б за нами.

А щодо гри з Австрією - ми зробили дуже багато помилок, багато втрат. Це неприпустимо для нашого рівня. Перемога є перемога, але 27 втрат - це дуже багато, у мене за всю практику не було такого, щоб за стількох втрат ти вигравав матч. Але перемога є перемога, і я сподіваюся, що в наступному вікні ми покажемо вже зовсім інший баскетбол.

- Невдалий початок гри зі Словенією - це недооцінка суперника? Чи, може, команда перегоріла?
- Думаю, ніякої недооцінки не було. Просто словенці дивилися наші тренування, вони дивилися наші рухи, вони знали, куди ми будемо бігти, ламали наші комбінації. Уже в другій половині ми перебудувалися, почали грати більш вільно, менше грали через комбінації і трохи наздогнали їх. Але вони провели хороший скаутинг, дивилися відео наших тренувань. Тому, ніякої недооцінки не було - вони просто добре підготувалися.

- Як оціниш свою гру в цих матчах?
- Не знаю, я до себе завжди ставлюся критично. Навіть коли граю добре - все одно чимось незадоволений. Коли програєш матч - зрозуміло, що ти не можеш бути задоволений своїм результатом. За статистикою було тільки два гравці, які більш-менш виглядали - це Анатолій Шундель, наші великі і Санон.

- Ти цей тиждень провів у «міхурі», весь час був ізольований. Як це вплинуло?
- Звичайно, це дуже важко, коли ти закритий в чотирьох стінах, і навіть їжу тобі дають просто через двері, ти навіть не можеш вийти. У нас були проблеми з тестами, у кількох гравців були позитивні, в тому числі у мене. Нас закрили на карантин, і чекали, поки у мене буде два негативних.

Ми не могли навіть вийти в коридор. Звичайно, це тисне морально, психологічно це не дуже добре. Перед грою зі Словенією я пропустив два дні, просто сидів удома, нікуди не виходив. Звичайно, на спортсменах це позначається. Ми навіть на вулицю не могли вийти. У нас була одна прогулянка, просто на парковці. Ми пройшли 5 метрів в одну сторону і 5 в іншу. Це була вся наша прогулянка за 10 днів.

- Наступні матчі в лютому відбудуться в Києві. Ця перевага для нашої збірної?
- Оскільки зараз ми граємо без глядачів, я не скажу, що це перевага. Перевага тільки в тому, що нам не треба буде нікуди летіти, зараз дуже складні транспортні розв'язки. Ти можеш на зворотній дорозі витратити добу, щоб долетіти додому. Тому, те, що ми будемо у себе в місті, країні, допоможе нам краще підійти в фізичному плані.

- До збірної запрошували Стівен Буртта. Це рішення розкритикували і журналісти, і вболівальники, і потім виступили проти і гравці збірної. Як проходило це голосування, і чому ухвалили таке рішення?
- Слава Кравцов уже давав інтерв'ю стосовно цього. Він сказав, що багато гравців, які з ним грали, були незадоволені його характером. Тому вирішили, що ми не хочемо порушувати командну хімію і щось міняти за два дні до вильоту до Словенії.

- Ти повернувся в Україну після низки сезонів в Європі, в тому числі. Змінив топовий чемпіонат, грецький, на Україну. Чи не вважаєш це кроком назад у кар'єрі?
- Ну, ви знаєте, яка зараз ситуація в Європі з коронавірусом. У багатьох командах вилітають бюджети, відповідно, рівень бюджету теж падає. Вирішував не тільки я, але і моя родина. Здоров'я було на першому місці.

- Чи були варіанти залишитися в Європі? Чи вже їх не розглядав?
- Були варіанти, але в фінансовому плані вони мене не влаштовували. Був варіант і з Іспанією, і з тією ж Грецією. Спілкувався з гравцями і тренерами, які зараз в Іспанії. Зрозуміло, що це більш високий рівень, і для кар'єри це може і краще. Але тобі можуть говорити про одну зарплату, а в підсумку ти можеш її просто не отримати. І тільки потім, через два роки, через суди або через Профспілку гравців Іспанії отримати ці гроші. Тому, на даному етапі це теж не розглядалося.

- А чи можливе повернення в Європу в майбутньому?
- Навіть не можливе: я хочу повернутися в наступному році і грати в Європі.

- Повернення багатьох лідерів збірної в Суперлігу - це плюс чи мінус для збірної України?
- Я не знаю. Багато хто говорить з цього приводу, що гравці деградують, що деякі суперники слабкі за рівнем, і ти, відповідно, втрачаєш кондиції, форму. Але якщо ти будеш професійно ставитися до своєї роботи, відпрацьовувати на тренуваннях, то це ніяк не вплине.

- Тебе досить довго не було в чемпіонаті України. Що можеш сказати про рівень Суперліги зараз? Як він змінився за цей час?
- Коли я востаннє тут грав, це були Будівельник і Динамо. Зараз чемпіонат став кращим, по гравцях це видно, по легіонерах. У нас хороша команда, хороші українці, легіонери. Раніше це були один-два клуби, зараз чотири-п'ять можуть боротися. Те ж Запоріжжя, яке показувало дуже хорошу гру на початку чемпіонату. Зараз чемпіонат у два-три рази кращий, ніж був п'ять років тому.

- А якщо порівнювати з Грецією? Відчувається різниця?
- Відчувається. Але якщо порівнювати з цим роком, то в Греції дуже впав рівень чемпіонату. Дуже маленькі бюджети у команд, залишилися тільки Панатинаїкос, який зараз за рівнем більше на Єврокубок, а не для Євроліги, тому що дуже впав бюджет, пішли лідери. Рівень чемпіонату дуже впав.

Але якщо порівнювати з минулим роком, то, звичайно ж, чемпіонат Греції був набагато сильнішим за чемпіонат України. Була одна команду в Єврокубку, дві в Лізі чемпіонів, одна команда в Євролізі. Гравці, команди були на високому рівні. А в цьому році чемпіонат України нічим не поступається, якщо не брати Панатинаїкос чи АЕК.

- Прометей зібрав у складі низку зіркових баскетболістів. Які перед командою стоять завдання на сезон?
- Завдання стоять максимальні: виграти чемпіонство і Кубок України, пошуміти в Європі. Для цього все робиться. Намагаються якомога більше організаційних моментів зробити для цього клубу. Клуб хоче чогось більшого, ніж призове місце, він хоче чемпіонства. Поки завдання такі, і нічого не змінювалося.

- Зараз всі змагання і тренувальний процес тривають в умовах боротьби з коронавірусом. Як це впливає на побут, тренувальний процес?
- У нас уже майже вся команда перехворіла на коронавірус. Спочатку шість гравців захворіли, потім, коли вони одужали, я захворів. Зараз у нас з 11 гравців 10 перехворіли. Тому, зараз це ніяк не впливає на процес. І в чемпіонаті багато гравців перехворіло. Зараз ми граємо при закритих трибунах, думаю, чемпіонат триватиме, не буде ніяких зупинок. Я сподіваюся на це. Думаю, люди, які не можуть прийти, отримують задоволення від перегляду. Звичайно, зараз це все по-іншому, але зараз це реалії нашого світу, і по-іншому вже ніяк.

- А особисто тобі наскільки важко грати без глядачів на трибунах?
- Після Греції дуже важко. Тому що в Греції божевільна підтримка, на виїздах дуже важко грати, особливо Аріс, ПАОК, Панатинаїкос, АЕК. Там повні трибуни, натягують сітку, щоб в тебе нічого не кидали. Дуже великий гул в залі, нічого не чути. Тому зараз якось дивно, ніяково, некомфортно. Перший місяць я не розумів, як грати за порожніх трибун, але все-таки починаю потихеньку звикати. Зараз якщо лава запасних заводиться - намагаємося на це реагувати, підтримувати один одного, реагувати на набрані очки так само, як коли грали з уболівальниками.

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі
Favbet