Всі категорії новин
BasketRoom №6. Айнарс Багатскіс та В'ячеслав Кравцов про матч з Іспанією та перенесення Матчу Зірок

BasketRoom №6. Айнарс Багатскіс та В'ячеслав Кравцов про матч з Іспанією та перенесення Матчу Зірок

В новому BasketRoom до Максима Гайового прийшли головний тренер національної збірної Айнарс Багатскіс і зірка Дніпра та рекордсмен національної команди за зіграними матчами В'ячеслав Кравцов.

До вашої уваги розшифровка головних моментів:

Про атмосферу у збірній України:

А.Б. (Айнарс Багатскіс): Коли ти заходиш у зал і бачиш, що гравці у позитивному, гарному настрої, посміхаються, жартують, підколюють одне одного, ти розумієш, що все гаразд. Якщо ходять похмурі, то ти розумієш, що щось гаразд. У нас всі у гарному настрої.

Про відсутність Кравцова у збірній:

А.Б.: Це рішення тренера, як кажуть у такій ситуації. Україні дуже пощастило із центровими. Ми можемо спокійно 2-3 команди зібрати з центрових. Але сучасний баскетбол вимагає зараз гравців, які можуть розтягнути ГРУ, з кидком.

У той же час, я дуже радий, що Слава тут з нами. Його досвід 100% стане в нагоді, думаю, йому дуже захочеться сказати іспанцям, що він про них думає.

В.К. (В'ячеслав Кравцов): Звичайно, я сумував за збірною. Я завжди з радістю біг сюди, для мене це був як друга домівка. Тому я зрадів цій новині і я тут.

Я намагався проаналізувати, чому так склалося, що я мав спад і я не був у збірній довгий період. Назву три основні причини: я тривалий час був без ігрової практики. Перед поверненням в Україну я був у Японії і в нас дуже рано закінчився сезон (якщо не помиляюся, наприкінці лютого у нас зупинилися усі ігри). Виходить 6-7 місяців я був без практики. По-друге, це адаптація до українського баскетболу. Третя проблема, що у Дніпрі до мене почали ставитися як до ветерана, даючи по 10-15 хвилин, давали відпочивати. А мені треба було грати, щоб набрати форму. І в результаті я десь лише через 3-4 місяці набрав форму, але з січня минулого року в мене шалена статистика.

Про відсутність Володимира Геруна

А.Б.: З Вовою ми поговорили, у нього травма коліна. Майже весь останній місяць він грає на процедурах, майже не тренується. Тому в нього зараз такий час, що він може навести лад зі здоров'ям, якщо можна так висловитися. Я завжди вважав, що головне для гравця – здоров'я. Тільки якщо гравець здоровий, фізично та ментально, він зможе показати себе з найкращого боку на майданчику. Я розумію почуття Геруна, я думаю йому теж є що сказати іспанцям. Як і Боброву, Пустовому. І я радий, що вийшло, що Володю ми маємо ким замінити. Я зателефонував Славі, сказав, що якщо є бажання грати ... він просто відповів "де і о котрій я повинен бути".

Про перенесення домашньої гри з Іспанією

А.Б.:  можу коментувати лише те, на що можу вплинути. Я гадаю, що ФБУ робить класну роботу. Чому через таку ситуацію український глядач не повинен бачити гру своєї збірної та збірної Іспанії? Просто через амбіції якихось старих людей? Я вважаю, що перенесення на літо – це добрий варіант.

Про від’їзд легіонерів з України

В.К.: Я не сказав би, що для нас Ді Джей Купер – це мега втрата, але припустимо це так. Імовірність його повернення? Ніхто не зможе залізти в його голову та подивитися, що там. Я знаю, що коли з'явилися перші новини, американці у Суперлізі одразу створили групу у WhatsApp і вони там спілкувалися. Я думаю, саме це і позначилося на їхній спільній паніці. Вони наганяли там один одному страхи. Я думаю, що реально запанікували дві-три людини, а решта затрималася б. Але за рахунок того, що вони створили гурток паніки, вони ось так усе підхопили та ще більше нагнали, не витримали та поїхали.

А.Б. Ми знаємо, що американці – патріоти своєї країни, вони вірять у свою країну і якщо найвпливовіша людина у світі каже щось, то так треба робити. Майк Кеффі теж на нервах. І тому останні три гри він близько не грає на своєму рівні, це тінь Кеффі.

Коли було передостаннє повідомлення Байдена, перед грою з Дніпром я зайшов у роздягальню та побачив, що "втратив" половину команди. Я говорив із кожним окремо, з усіма разом, наводив різні приклади. Вони погоджувалися, але сталося так, як сталося. Я вважаю, що американці, які поїхали – я не вважаю, що вони ухвалили правильне рішення. Вони як баскетболісти втрачають сезон, тренування, репутацію, рахунки треба платити, цього ніхто не скасовував. Все це пов'язано. Дай Боже, щоб ситуація нормалізувалася і вони повернулися назад, Ліга знову стала як була. Зараз все цікаво, але трохи сумно.

Про склад збірної Іспанії

В.К: З того складу, який викликаний на збір проти нас, я виділив би Састре, з яким я грав два сезони. Він видає чудовий сезон і навіть зараз він лідер команди, всі бачили, як він грав проти Прометея. Ветеран з кидком, навчений, універсальний.

Зрозуміло, що в Іспанії майже всі гравці грають у місцевому чемпіонаті, який вважається найкращим у Європі. Насправді в Іспанії дуже складно потрапити іспанцю в команду. Дуже багато легіонерів найвищого рівня. Виходить, що 3-4 гравці у команді місцеві. Багато іспанців грають у Євролізі, інших єврокубках. І поставити їх із нами. Але чомусь уболівальники ставлять нашу збірну вище. Якщо порівнювати за силою, на папері, то так – вони сильніше.

Але з сильнішим суперником ти мотивуєшся більше. Настрій буде, бій буде, налаштовані на перемогу.

А.Б. Нинішні гравці збірної Іспанії – це майбутнє іспанського баскетболу. Після останнього чемпіонату світу та Олімпіади багато ветеранів збірної Іспанії завершили міжнародну кар'єру. Ми не говоримо про гравців НБА, але хто зараз із іспанських гравців виступає у Євролізі? Декілька ветеранів у Реалі і все. Немає братів Газолей, Рубіо немає, шкода, що їх нема. А хто з іспанців зараз відіграє помітну роль у НБА? Це означає, що ми не граємо проти другорядного складу збірної Іспанії.

Якщо у них усі гравці мають по 20-25 хвилин у добротних клубах найсильнішої ліги Європи, то чи це погані гравці? У нас Пустовий грає в Іспанії, решта представляють український чемпіонат.

Чим іспанці можуть нас здивувати? У нас половина команди грала з іспанцями. Головне, щоб у голові не було, що ми андердоги. Адже збірна Іспанія – це також люди. Може деякі за талантом навіть гірші за наших гравців, але вони з дитинства вчаться грати швидко, швидко приймати рішення. І ми маємо грати швидко. Іспанці грають, але дають іншим грати. І все залежатиме, як ми зіграємо, як використовуємо свої моменти і як повертатимемося в захисті.

Про Матч зірок

А.Б.: Якби була моя воля, я не грав би Матч зірок. Я дуже багато у своїй кар'єрі був на подібних матчах у різних країнах. Це класний балаган. Я думаю, що має бути більше конкурсів, а гра за якістю – огидна. І найголовніше, я знаю два випадки, коли гравці зазнавали травм під час Матчу зірок. І як після цього президенту та тренеру? Суть баскетболу грати на перемогу. Я робив би конкурс триочкових і слем-данків, і все.

В.К. З чимось я солідарний із тренером, з чимось ні. Я до речі нещодавно теж казав, що за традиційного формату гравці бояться отримати травму, відступають, коли небезпечна ситуація чи хтось іде на слем-данк. Ніхто не вбивається у захисті, бо, по-перше, навіщо, а по-друге, не дай Бог мікротравма. Ну а в нападі чи слем-данки, чи триочкові. Для тих, хто не розуміється, у них захоплення від кількості яскравих моментів, але для тих, хто розуміється на баскетболі – це клоунада. Але я залишив би цей формат. По-перше, це традиція багатьох країн, багатьох ліг. Баскетбол існує задля глядачів. Це шоу вигадане для глядачів, формат нестандартний, цікавий, люди хочуть потрапляти на такі матчі, хочуть бачити всіх зірок в одному місці, але знову ж таки треба переформатувати все це оточення, всю цю схему. Не треба робити всю цю показуху та цирк. Треба спробувати швидко грати.

Мене бентежить той факт, що перший раз у Матчі зірок я зіграв 11 років тому. Тоді були Агафонов, Лукашов. Що ми тоді молодими потрапили на Матч зірок і зараз віковими знову потрапили. Де це проміжок, де решта людей загубилася? Звичайно, приємно знову зібратися в одній команді, бо ті хлопці, з якими ти ріс, з якими ти по дитячих, юнацьких лігах, по дублю виступав, усіх їх знаєш, але доля так розпорядилася, що завжди граєш у різних командах, у різних країнах і зібратися разом, навіть просто в роздягальні посидіти, щось обговорити, про щось пожартувати – це круто. Ну і одягнути форму одного кольору – теж круто.

Новини по темі
Національна збірна на турнірі в Тайвані: топ-10 моментів
Національна збірна на турнірі в Тайвані: топ-10 моментів
Дивіться яскраві моменти гравців чоловічої збірної на William Jones Cup
Володимир Конєв: Молоді гравці відчули, що таке збірна та отримують великий досвід
Володимир Конєв: Молоді гравці відчули, що таке збірна та отримують великий досвід
Форвард національної команди — про турнір в Тайвані та майбутню гру проти естонців
В'ячеслав Бобров буде грати в одній команді з іншим гравцем збірної України
В'ячеслав Бобров буде грати в одній команді з іншим гравцем збірної України
Форвард збірної України продовжить грати у Латвійсько-естонській лізі
Віталій Степановський: В Тайвані хотіли передивитися дебютантів у грі та оцінити резерв збірної України
Віталій Степановський: В Тайвані хотіли передивитися дебютантів у грі та оцінити резерв збірної України
Головний тренер національної команди — про виступ на William Jones Cup та майбутній матч проти Естонії
Національна збірна України продовжує тренувальний збір в Ризі
Національна збірна України продовжує тренувальний збір в Ризі
Команда повернулася до Латвії, де зіграє ще один контрольний матч
Національна збірна обіграла американців на турнірі William Jones Cup: фотогалерея
Національна збірна обіграла американців на турнірі William Jones Cup: фотогалерея
Підопічні Віталія Степановського обіграли американську команду Future Sports USA
Збірна України завершила перемогою виступи на турнірі William Jones Cup
Збірна України завершила перемогою виступи на турнірі William Jones Cup
Українці виграли шостий матч поспіль в Тайвані і посіли підсумкове третє місце.
Збірна України розгромила ОАЕ на турнірі William Jones Cup
Збірна України розгромила ОАЕ на турнірі William Jones Cup
Українці виграли п’ятий матч поспіль в Тайвані
Перша перемога України на турнірі William Jones Cup: фотогалерея третього матчу
Перша перемога України на турнірі William Jones Cup: фотогалерея третього матчу
Збірна України здобула першу перемогу над командою з Австралії
Збірна України здобула першу перемогу на William Jones Cup
Збірна України здобула першу перемогу на William Jones Cup
В третій грі на турнірі наша збірна здолала команду з Австралії
Олександр Кобзистий: Батько мріяв, щоб ми з молодшим братом разом зіграли за збірну України
Олександр Кобзистий: Батько мріяв, щоб ми з молодшим братом разом зіграли за збірну України
Гравець національної збірної розповів про особливості власної кар’єри та дебютний збір із національною командою
Favbet