Всі категорії новин
Як підтримати динаміку збільшення кількості команд у ВЮБЛ

Як підтримати динаміку збільшення кількості команд у ВЮБЛ

Запровадження на першому етапі ВЮБЛ регіонального принципу дозволило суттєво збільшити кількість дитячих команд, які брали участь у змаганнях у сезоні 2017/18. Цей досвід став корисним для багатьох, але Федерація баскетболу готується до нових кроків із поширення і популяризації виду спорту і в першу чергу серед дітей та юнацтва. Для оптимізації процесу при федерації розпочала роботу дитяча комісія, про напрямок її роботи розповів Ігор Чорногрицький.

Створення дитячої комісії – це спроба більше залучити до організації ВЮБЛ людей, які знають усю проблематику  участі у змаганнях, вона дуже широка. Від купівлі квитків на поїзд до продуманої системи фіналів, вона у різних вікових категоріях може бути різна, але у команд має бути шанс піднятися після першої поразки, не є добре, коли команди вибувають уже після першої гри. Ми подамо на затвердження виконкому ФБУ усі гідні варіанти. До дискусії ми запрошуємо усіх тренерів, вони можуть висловлювати свої пропозиції. Є й інші проблеми, які виникали по ходу сезону, наприклад, через матчі у робочі дні діти пропускають шкільні заняття, якщо гравець виступає у двох вікових категоріях, то до школи він майже не потрапляє. Ніби простий вихід грати тільки у вихідні, але ціна на залізничні квитки у середу і у п’ятницю суттєво різниться, для команд – це дуже важливо, адже значна частина витрат перекривається за рахунок батьків. Можливо рішення є в тому щоб більше грати на канікулах; можливо найкращі команди поточного сезону звільнювати від першого етапу на наступний сезон. Взагалі, слід подумати як побудувати календар таким чином щоб сильні команди грали більше із сильними, а ті що слабше із подібними собі, адже коли ігри завершуються із різницею під 100 очок, то це не дуже схоже на популяризацію, скоріше навпаки діти втрачають мотивацію. Ми досягли рекордної кількості команд, тепер важливо ці команди не втратити, а створити усі умови для того, щоб їх стало ще більше. Я гадаю, що розподіл на дивізіони А і Б може вирішити це питання, хоча моя думка – це лише одна із багатьох, до дитячої ради також входять Ірина Бикова (Переяслав), Олександр Мазур (Житомир), Ростислав Дрьомов (Дніпро), Дмитро Коломійченко (Одеса) проте наголошую, що у обговоренні можуть брати участь усі і треба розуміти, що самих хороших пропозицій недостатньо, адже необхідно розуміння того як нововведення будуть запроваджуватися і як буде здійснюватися контроль за їх дотриманням. Ми розмовляли із Володимиром Драбіковським, він дав чітке завдання створити робочу групу для підготовки усіх необхідних пропозиції для проведення ВЮБЛ у наступному сезоні, тож користуючись нагодою я звертаюся до усіх зацікавлених представників великих баскетбольних центрів як Харків, Запоріжжя, Миколаїв, Рівне, Черкаси і не лише їх до співпраці. Ці пропозиції ми маємо зібрати до 5 травня і підготувати їх на найближчий виконком ФБУ.

Дитяча комісія також буде брати участь у визначенні індивідуальних нагород для дітей за підсумками сезону. Разом із комісією професійної підготовки тренерів будемо планувати навчальні семінари для підвищення кваліфікації перед початком сезону, вони мають бути обов’язковими для усіх. Справа ця необхідна, тренерські семінари мають бути такою ж частою практикою як і суддівські, зараз на 10 суддівських семінарів припадає лише 2-3 тренерських.

Важливий напрямок – це мінібаскетбол і організація літнього фестивалю, який зарекомендував себе дуже добре, є чимало міст які приїжджають систематично, щороку з’являються нові. Цього року ми розділили вікові категорії на 2 потоки. 2008-2010 діти, які не грали ще у чемпіонаті України вони підуть окремим потоком і у них будуть свої турніри, а 2006/07 рр. йтимуть окремим потоком. Цього літа у Залізному Порту очікуємо близько 400-450 дітей, змагання на двох майданчиках. Для найменших у вигляді експерименту можемо зробити конкурс самодіяльності, щоб вони проявили інші свої якості, які не покажеш на майданчику. Багато тренерів сприймають – це негативно, але думаю ця пропозиція приживеться, діти мають імпровізували, проявляли артистизм, розкутість, неформально спілкувалися. Це хороші,емоції.

У разі наявності ідей і пропозицій пишіть на електронну пошту: officebcteiwaz@gmail.com

або телефонуйте 0937217703, 0963201998 Ігор Петрович Чорногрицький

Favbet