Всі категорії новин
Володимир Павленко: збірна України втратила гравця надовго

Володимир Павленко: збірна України втратила гравця надовго

Головний лікар збірних команд України з баскетболу Володимир Павленко зпрогнозував, скільки часу може відновлюватися гравець національної жіночої збірної Олександра Чек і розповів про медичне забезпечення тренувальних зборів.

- Французькі колеги повідомили, що у Олександри Чек – розрив передньої хрестоподібної зв`язки. МРТ має підтвердити, наскільки він серйозний. Після гри організм, м`язи, зв`язки розігріті, і тому розрив може бути не повним, а частковим. Але у будь-якому разі на цей цикл спортсменка випала. І будемо думати на майбутнє – що і як.

- Наскільки швидко спортсмен може відновитися після таких травм?
- Усе відбувається індивідуально, але тут треба розрізнити два моменти – якщо у нас повний розрив передньої хрестоподібної зв`язки, потрібно оперативне втручання, вставляють пластик і процес розтягується від 4,5 до 6 місяців. Це включаючи реабілітацію медичну, функціональну і тоді вже гравець може поновлювати тренувальний процес. Але ж треба не забувати, що випадаючи на пів року, уся ж команда не стоїть на місці і не чекає. Вона рухається вперед. То ж потрібний ще певний проміжлок часу, щоб наздогнати товаришів по команді. Увійти у робочий ритм, тощо. Тобто це, з мого досвіду, триває півроку, сім місяців. Це якщо оперативне втручання. Буває і таке, що консервативно. Вдало заліковують цю травму. У зв`язку з тим, що не повний, частковий розрив, або ж надрив. Це залежить від того, наскільки правильно був накладений бандаж, наскільки правильно розпочалася рання реабілітація. Наскільки правильно ми працюємо над чотириглавим м`язом стегна, який є зовнішнім динамічним стабілізатором коліна. І наскільки взагалі грамотний медичний персонал, який надає допомогу. Тут процес може бути коротшим – два місяці.

- Які у баскетболістів і баскетболісток найвразливіші місця з точки зору отримання травм?
- Що хлопці, що дівчата – травматизм не шкодує усіх. Баскетбол – складнотехнічний ігровий вид спорту. На першому місці, звичайно ж. йдуть нижні кінцівки – це коліна, гомілкостопи. Далі – травми пальців, плеча. При падінні – певні проблеми з хребтом, м`язовим корсетом. І дуже часто, ми це називаємо дрібними травмами – це розсікнення, забої. За великим рахунком, якщо людина займається спортом, для неї така травма проходяща. Зашили, заклеїли, наклили стерильні стріпи і людина продовжує грати. А ось травми колін та гомілкостопів вибивають, звичайно ж, гравця надовго. Ось, наприклад, на чемпіонаті світу Сергій Гладир отримав травму гомілкостопа і як ми не намагалися. Чемпіонат світу для нього закінчився. Вже на супернаших зусиллях він вийшов на одну хвилину у матчі з американцями для самозадоволення. Бо зіграти зі збірною США – мрія, напевно, кожного баскетболіста. А далі він місяці три ще пропустив, поки увійшов у ритм робочий. У нього була травма гомілкостопу. Розглядали, чи випадково він її отримав. Чи гравець свідомо підставив ногу, коли він закидав триочковий і під час приземлення гомілкостопом наступив на стопу суперника, яку той не прибрав. Був сильний розрив зв`язок гомілкостопу. Дякуючи Богові, на чемпіонаті світу було шикарне медичне обслуговування, іспанські медики одразу ж провели повну діагностику, йшли на зустріч. Там був розгорнутий шпиталь. То ж, ось цей чинник відіграв роль, що ми не допустили повного розриву, що він не вибув на сезон повністю.

- Чи можна передбачити, що у Франції в Олександри Чек рівень медичного обслуговування високий?
- Звичайно ж. Я дуже добре знайомий з лікарями національної збірної Франції. Ми товаришуємо вже багато років з головним лікарем Серджіо. Он, якщо дізнається, що гравці, легіонери травмуються, допомагає чим може, усе робить, щоб швидше відновити, тим більше – школа французької спортивної медицини одна з провідних у світі.

- Зараз жіноча збірна України готується у Кончі-Заспі до кваліфікаційних матчів ЄвроБаскету, у чому складається медична підтримка цих зборів?
- Я є куратором медичної служби ФБУ і відповідаю за забезпечення медикаментами, тейпами, відновлювальними засобами, спеціальною фармакологією тощо. Я знаходжуся у тісному контакті з лікарем жіночої збірної Віктором Козирєвим, він є і лікарем Черкаських Мавп. Він мені надсилає заявку - що він хоче мати на цих зборах враховуючи той факт, що він краще знає дівчат, ніж я. Які у кого потреби у медикаментах. Засобах для відновлення. Ми знов таки дивимося. Чи є у його заявці препарати, які і у допінг-листі, вони викреслюються. Кожний лікар не може знати такого обсягу заборонених препаратів напам`ять. Його неможливо усім знати. Э допінг-лист, щодня у ньому щось додається. Це по-перше. Другий момент – багато чого залежить від фінансування медичної складової. На це передбачений бюджет. Під національні збірні. Якщо я не помиляюся, виділяють 127 гривень на гравця на день. Кажімо, беремо 20 гравців, помножуємо на 10 днів, отримуємо загальну суму. Але. Раніше у цю суму входили тільки медикаменти і відновлювальні засоби, ми вважали, що це зовсім непогано. Але тепер за новим законом сюди ж ми маємо і тейпи включити. А тейпи – це значний розходний матеріал, не найдешевший. Якщо у чоловічій команді ящик тейпів, а це 24 мотка, уходить за три тренування, у жінок можливо за п`ять тренувань. А ящик тейпів коштує сто доларів. Не увесь період зборів їх потрібно 5-6 ящиків. Тобто усю цю обузу тейпову ми включили у цю ж суму. Виходить, що половину медикаментів ми маємо викреслити, аби тейпи, підтейпники взяти. Раніше такого не було. Чому зараз так стало, я не знаю.

- Це такий норматив – 127 гривень?
- До 127 гривень. Там така хитра вилка бюджетна – від 60 до 127 грн. Якщо на кадетську збірну U-16 ми беремо 60 грн. ну може 80 грн, то на національну, звісно, по максимуму. За сучасними цінами на медикаменти ми можемо не все потрібне придбати. Від половини відмовляємося. Але це наші реалії. Бажано б було, щоб цю статтю витрат підтримували спонсори, як було раніше, за часів Фрателло. Ми не знали слова Ні. Треба, під чемпіонат Європи, світу – беріть. Я написав список – хлопці, це ваші питання, звідки ви берете, але нам треба. І звісно, був результат.

- Але ж раніше інші часи були.
- Я ж розумію, ми з вами в одній країні живемо. Відштовхуємося від того, що є. Дякуючи Богу, хоч це є. Для інших команд, я спілкуюся з лікарями багатьох збірних, і цього нема. Фінансування нема і шукайте, де хочете.

- Будемо сподіватися, що дівчата наші будуть здорові і багато медикаментів буде не потрібно.
- Так, у короткострокових таких зборах, моя думка, не фармакологія відіграє провідну роль, а настрій. Як тренер налаштує, з яким бажанням вони приїздять. Це ж не літо, де був великий період, перерва. От націоналка чоловіча збирається, поки-и-и вони втягнуться. А це зима, ходовий період. Люди на ходу. З однієї колії перестрибнули на іншу, відіграли і знову у бій. То ж тут їх просто чітко треба згуртувати. Це важливо. Це великий плюс, що усі перебувають в ігрових кондиціях. Тому фармакологія... ну, так, дві гри поспіль, правильно відновити, режим навантажень і відпочинку. Тренери досвчені, дівчата теж. Тим більше зараз у них настрій піднесений, шлейф позитиву від попередніх ігор тягнеться. І медична бригада з ними працює, як годинник. Вже не перший рік одне одного знають. Одне за одного боротимуться.

- А що це ви за довідку писали по Олександрі Чек?
- Якщо авіаквиток міняється без медичного підтвердження, то там такий штраф сплачують! Ну отримав травму, з отаким гомілкостопом не будеш же летіти. Ми пишемо в авіакомпанію причину. Вони її розглядають, і вже йдуть назустріч, штрафують по-мінімуму. Скажімо, вилітають післязавтра, квитки ж закупляють заздалегідь, і тут основний гравець ламається. А у нас ще два запасних. І треба в останню ніч Іванова на Петрова замінити. Якщо по цих ідіотських законах діяти, поміняти прізвище – триста доларів. А по довідці вже 50 доларів. Вже якась економія.Але ми з авіакомпаніями багато років контактуємо. І для них формальний привід є не впаювати штраф на всю катушку, вони ж теж не хочуть себе підставляти, і нам легше.
 

Новини по темі
Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА
Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА
Останні офіційні матчі збірна України провела у листопаді 2023 року.
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Гравчиня збірної України набрала 41 очко в матчі у Варшаві.
Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль
Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль
Гравчиня збірної України перебралась до чемпіонату Ізраїля
Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі
Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі
Українська захисниця допомогла команді здобути перемогу в Румунії
Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк
Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Новорічна анкета: Віта Горобець
Новорічна анкета: Віта Горобець
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії
Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії
Гравчиня жіночої збірної змінила одного аутсайдера Серії А на іншого
Новорічна анкета: Вікторія Балабан
Новорічна анкета: Вікторія Балабан
Привітання зі святами від гравчині збірної України
Аліна Ягупова залишає Чукурову
Аліна Ягупова залишає Чукурову
Зірка збірної України продовжить кар'єру в іншому клубі
Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії
Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії
Розігруюча нашої національної команди — про другу гру кваліфікації
Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея
Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Україна - Португалія у відборі на чемпіонат Європи
Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Жіноча збірна України без перемог провела два матчі першого вікна відбору
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Відео12.11.2023
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Дивіться матч жіночої національної збірної у кваліфікації на чемпіонат Європи-2025
Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним
Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним
Придбати благодійний квиток можуть абсолютно усі охочі
Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу
Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу
Захисниця збірної України — про матч відбору на Євробаскет-2025
Favbet