Всі категорії новин
Володимир Драбіковський: у ФБУ амбітні плани

Володимир Драбіковський: у ФБУ амбітні плани

Генеральний секретар ФБУ Володимир Драбіковський в інтерв`ю Радіо "Голос Столиці" розповів про стан справ в українському баскетболі.

- Чому встиг навчити ФБУ експеримент Мінспорту щодо часткового переходу на самофінансування. Ви навчилися заробляти гроші?
- Цей експеримент не пов`язаний з тим, що федерації мають заробляти гроші. Вони мають це робити незалежно від експериментів. Експеримент був пов`язаний з тим, що частину повноважень Міністерство віддає національним Федераціям. Це стосується здебільшого організації підготовки і виступів національних команд на міжнародному рівні. Сьогодні ми отримуємо те фінансування, яке раніше акумулювалося у Міністерстві спорту. Сьогодні нам передають ці повноваження і усі заходи організовуємо ми вже безпосередньо Федерацією. У цьому суть експерименту.

- Ви задоволені тим, що пішли на цей експеримент, або ж є якісь ньюанси?
- Ми задоволені. У нас з`явилася можливість самим організовувати події і заходи. Якщо ми щось організовуємо, ми за кожну копієчку відповідаємо. Нам вдається економити. Завдяки цьому нам вдається проводити більше заходів, ніж це було за часів проведення Міністерством. Це плюс. Проблеми були з тим, що це бюджетне фінансування і потребує особливої системи звітності. Треба відкривати рахунок у казначействі. Власне кажучи, проблеми у цьому.

- А чи доводиться вам делегувати фінансові зобов`язання організаторам цих турнірів, яких побільшало. Я сьогодні бачив оголошення у вас на сайті, до речі, маю визнати, що ваш сайт дійсно змінився у кращий бік, так от сьогодні читав, що проводиться конкурс для організаторів проведення фіналів у студентській лізі України. І там є перелік вимог. Тобто якісь повноваження ви переделегуєте?
- Вони мають забезпечити організаційні моменти.

- Грошового навантаження вони не несуть?
- Коли ми вже визначимося з місцями проведення цих заходів, тоді ми перекажемо туди гроші, або самі займемося проживанням, харчуванням, суддівством. Це суто технічні моменти і ми подивимося, як нам буде зручніше. Не всі осередки Федерації мають свої рахунки у банках. Якщо це буде за бюджетний кошт, будуть ще проблеми, але це не пов'язане з передачею повноважень.

- Скільки разів від початку експерименту ФБУ консультувалася з успішними менеджерами, натякаю на почесного президента ФБУ Олександра Волкова.
- З Олександром Анатолійовичем ми у постійному контакті і постійно радимося, я не можу підрахувати, скільки разів це відбувалося.

- Як і передбачалося, він не пішов зовсім з українського баскетболу?
- Куди він без баскетболу? Звичайно ж, він залишається у баскетболі.

- Розширення повноважень ФБУ свого часу було названо європейською практикою. У чому, окрім цієї спроби жити самостійно, окрім того, що сайт став напрочуд цікавим, ви стали більш цивілізованими?
- На початку нашої розмови я казав, що Федерації мають заробляти гроші. Це абсолютно вірно. І у нас сьогодні організований департамент інформаційних технологій та маркетингу. Раніше у ФБУ не було такого відділу, такого департаменту. Сьогодні там працюють фахівці, ви звернули увагу, що сайт змінився у кращий бік. І у нас є маркетинг. Сьогодні у ФБУ є спонсори, чого не було раніше.

- І багато спонсорів маєте?
- Сьогодні є чотири спонсори основних, є більш дрібні. І ми постійно працюємо у цьому напрямку.

- Ви працюєте, і бажане, щоб вашу роботу бачили не лише в Україні, а й у Європі. Коли керівники ФІБА згадають Суперлігу України-Фаворитспорт в якості співакціонера майбутньої Ліги чемпіонів. Я бачив список заявників, хто отримає 2 відсотки акцій, хто – 5. Серед обраних я побачив іспанців, французів, греків, поляків, росіян, ізраїльтян, литовців, це ще не увесь список, але не українців.
- Дійсно, нас немає у цьому списку. Мушу визнати, наш чемпіонат поки не входить до обойми провідних євпропейських чемпіонатів. Насамперед це пов`язано з економічними проблемами в Україні. Дуже багато найкращих українських гравців поїхали за кордон. Це більше ста виконавців, якщо брати чоловіків та жінок. Сьогодні наші клуби не можуть брати собі легіонерів солідного рівня.

- Андерсон з`явився у київському Динамо, відтак можуть?
- Це цікавий, але не дорогий гравець. Тому, я думаю, нам треба потерпіти трохи.

- Умовно кажучи, рік?
- Коли ми розпочинали цей чемпіонат, у багатьох були сумніви, чи відбудеться він взагалі, чи закінчиться. Зізнаюся. У червні у нас було п`ять команд, які були здатні грати. Тим не менш сьогодні чемпіонат України Суперліга Фаворит Спорт це 9 команд. До того ж є так звана приватівська Суперліга, в якій грають команди, що їх фінансує група Приват. І там теж вісім команд.

- Але ви до цього чемпіонату ставитеся якось не дуже.
- Так, ми його не визнаємо. Головне, нам вдалося зберегти чемпіонат, це важливо. Припускаю, що наступного сезону ми об`єднаємося. Любов до баскетболу переможе, буде сильний чемпіонат і він розвиватиметься. Передумови до цього я бачу. Звісно, коли розвиватиметься чемпіонат, пройде рік-другий, і ми теж увійдемо до рейтингу топових чемпіонатів. Але, я вам скажу, питання ще не закрите, ми ще поборемося, щоб наші команди взяли участь у цих нових змаганнях під егідою ФІБА.

- Допоки віце-президентом ФІБА Європа залишається Олександр Волков, у вас є лоббі.
- Напевно, так.

- Олімпійські ігри-2016 стануть першими, в яких не змагатимуться баскетбольні збірні Росії. Чоловіча і жіноча. А як нам оцінювати виступи українських чоловічої і жіночої збірних?
- Розпочнемо з чоловіків. ЄвроБаскет-2015 був етапом відбору на Олімпіаду. Я вважаю, що команда незадовільно виступила. Так, у нас була важка група, але могли зіграти сильніше. Пристойні ігри чередувалися з провальними. Трохи не вистачило удачі, тоді б пройшли до наступного етапу. Хоча. На Олімпійські Ігри нам було потрапити складно. Треба було увійти до чільної шістки. Це дало б право грати відбірний турнір. Перші два місця потрапляють напряму, решта грає передолімпійський відбірний турнір, де також найсильніші команди світу були б. Нам зарано було б грати, нам довелося формувати фактично нову збірну. З новим американським лідером, з новим тренерським штабом. Те, що були якісні моменти у грі нашої збірної, це також слід відзначити. І я сподіваюся, що збірна прогресуватиме, команда молода. Вона у нашій групі була наймолодшою. Так що, сподіваюся на майбутні успіхи.

- Трохи менше, ніж за місяць прихильники баскетболу зможуть насолодитися однією з дев`яти національних збірних, якими опікується ФБУ. Дівчата Володимира Холопова є лідерами відбору на ЄвроБаскет-2017 і на паркеті київського Палацу спорту відстоюватимуть статус фавориток у боротьбі з головними суперницями – баскетболістами Сербії.
- Дівчата, якщо брати результат у попередньому циклі, то він не задовільнив. Для виходу з групи не вистачило двох очок. Зараз у нас дуже перспективна жіноча команда. І гра 20 лютого продемонструє, наскільки ми дійсно сильні – суперник дуже серйозний, чемпіонки Європи сербки. Сподіваюся, наші дівчата дадуть бій. І користуючись нагодою усіх запрошую 20 лютого до київського Палацу спорту. О 17:30 розпочнеться ця гра. Гратимемо на перемогу. Це точно.

- Євробаскет-2015 не відбувся в Україні з незалежних від ФБУ причин. І все ж як довго федерація відбілюватиме репутацію невдах-організаторів чемпіонату Європи?
- Я не думаю, що у нас репутація невдах. Адже у ФІБА абсолютно чітко усвідомлюють, яка зараз політична й економічна ситуація у нас в країні і розуміють, що ФБУ за великим рахунком не винна і це відбулося з незалежних від неї причин. Водночас, пам`ятають, як ми проводили чемпіонат Європи серед 16-тирічних у 2013-му. Це був найкращий чемпіонат серед 16-тирічних ФІБА-Європа у плані організації. Дійсно, ми на високому рівні провели і планували на 2015-й рік провести Євробаскет на не менш високому рівні. І ми були до цього готові. Але відбулося те, що відбулося.

- Чи слідкують у ФБУ за тренерами-іноземцями, які працювали свого часу в Україні? Ну, наприклад, що завадило колишньому коучу Будівельника Айнарсу Багатскісу перемогти зі своєю збірною Латвії Чехів і здобути олімпійську ліцензію?
- Ці збірні були у нашій групі, я бачив як вони грають, і сьогодні клас збірної Чехії вищий за Латвію. Остання, на мій погляд, не зовсім вдало виступила на ЄвроБаскеті взагалі. Я багато спілкувався з латишами і вони були не у захопленні від гри збірної. А збірна Чехії сьогодні демонструє сучасний, мобільний, швидкий баскетбол. Дуже своєрідна команда, без високих гравців і супермаленьких теж. Вони усі, за виключенням Весели, від 1,95 до 2 метрів зростом, усі кидають, усі швидкі, і з ними дуже непросто грати.

- А як справи у Карліса Мужнієкса, з яким Хімік минулого сезону не програв жодного матчу? 
- За ним я не слідкую, не знаю, де він зараз працевлаштований.

- Приємно здивований виступами у Суперлізі київського Динамо. Тепер є кому за Хіміком поганятися. Коли у наз`явиться не один такий проект, як київське Динамо? Коли ви об`єднаєтеся з Лігою-приват, чи у вас є інші варіанти?
- Цей проект цікавий там, що створює конкуренцію Хіміку? Я думаю, що до завершення чемпіонату конкуренція зросте. Сьогодні Кривбас прогресує, він не слабший за Динамо, є потенціал у Черкаських Мавп. Це молода команда. Вони по ходу сезону додають, і боротимуться за медалі, складуть конкуренцію лідерам.

- У Києві є чимало занедбаних баскетбольних майданчиків, чи є у планах ФБУ їх реконструювати?
- У нас є такі амбітні плани – у 2016-му обладнати, осучаснити 300 баскетбольних майданчиків у Києві. До речі, ми це анонсували, а у грудні відкрили такий майданчик у військовому ліцеї ім. Богуна. У нас є домовленості зі спонсорами, що реалізацію планів ми розпочнемо зі столиці. 300 майданчиків - це 600 баскетбольних конструкцій. Вже є домовленість зі спонсорами здійснювати цей проект. Федерація баскетболу м. Києва має промоніторити, де необхідно встановити такі конструкції і де є покриття, на якому можна грати у баскетбол. Наша мета – увійти до кожної школи і до кожного двору. Ці плани здійснюватимуться.

- Новий президент ФБУ заявив про амбітні плани щодо розвитку студентського баскетболу.
- Студенський баскетбол – це соціальне явище. І розвиток студентського баскетболу – це один з пріоритетів ФБУ. Зроблено вже чимало. Ми проводимо перший студентський чемпіонат України. Зараз команди грають в областях. Їх близько ста команд, можу помилитися хіба на одну-дві. Близько ста чоловічих команд і 23 жіночих. Наприкінці березня плануємо провести регіональні етапи. І фінал восьми у травні – у Палаці спорту.

- Яка область в Україні активно допомагає вам у розвитку студентського баскетболу, а яка відстає?
- У лідерах сьогодні, звісно, Київ. У столиці багато ВНЗ. 15 команд змагалися. Відзначу одеську область, там багато подвижників баскетболу. Важко проводити сьогодні змагання у донецькій області, але ми зробили перший крок, сприяли тому, щоб у донецькій області з`явилася асоціація баскетболу. Бо та обласна федерація, яка була до того, вона залишилася у Донецьку. І нам треба створити організацію, яка б займалася розвитком баскетболу на територіях, підконтрольних Україні. Туди переїхали кілька донецьких ВИШів, але їхня матеріальна база, нажаль, не дозволяє проводити змагання з баскетболу. І Луганська область також з цієї причини проблемна. Важко йдуть справи у тернопільській області. Тернопільська, сумська, як не дивно. Там є баскетбольні традиції, але брати участь у студентських змаганнях замало бажаючих. Недостатній організаційний рівень. Бракує людей, які горять цією справою.

- Як вам вдається розвивати формат баскетболу 3х3. Адже цю дисципліну ми вже зможемо побачити на олімпіаді у Ріо?
- Вона буде у програмі Олімпіади–2020 у Токіо. Ми плануємо розвиток баскетболу 3х3 у 2016 році. Якщо у 2015 ми анонсували розвиток студентського баскетболу. То цього року – це баскетбол 3х3 і жіночий баскетбол. Нажаль, через фінансові проблеми наші команди не взяли участь у чемпіонаті світу минулого року, навіть заявки не подавали минулим керівництвом ФБУ. Ми не проводили чемпіонат України. Цього року це все буде. Навіть взимку, хоча це не зимовий вид спорту. Але взимку ми проводитимо промотурніри, промокубки. А вже починаючи з весни буде повноцінний чемпіонат України. Ми визначатимемо збірні команди України для участі у чемпіонатах Європи і світу.

- Що треба зробити зараз тим перспективним молодим командам з басакетболу 3х3, щоб внести, коли прийде час, внесок і приєднатися до ваших проектів?
- Тренуватися регулярно. Зайти на сайт, прочитати інформацію, зареєструватися і взяти участь у змаганнях. Для баскетболу 3х3 не потрібна спеціальна підготовка. Організаційних складнощів я не бачу.

- Чиї керівні позиції зараз сильніші в ФБУ? Тренерської комісії чи суддівського комітету? Вам вдалося знайти баланс між цими структурами?
- Моя мрія – тренерська комісія буде основною комісією в ФБУ. Вона визначатиме розвиток нашого виду спорту. А не технічна комісія, до якої входять судді, комісари. Тому що у попередні роки технічна комісія працювала регулярно, а тренерська комісія дійсно збиралася від випадку до випадку і функціонального навантаження не несла. Сьогодні ситуація змінилася. Тренерська комісія визначає тренерів збірних команд, проводиться конкурс, Будь-хто може взяти участь у конкурсі. Комісія потім обробить інформацію, візьме анкетні дані, резюме претендентів і вже надає ці кандидатури на затвердження президії ФБУ. Раніше цього не було. У нас Дмитро Базилевський очолює цю комісію, він працює у штаті ФБУ, сьогодні ми маємо побудувати систему навчання тренерів, оскільки державна система навчання тренерів з баскетболу відсутня. Тому ФБУ має взяти на себе ці функції.

 - Найгучнішого успіху в історії (6 місце на чемпіонаті світу-2014) чоловіча збірна України досягла з Майком Фрателло. Де він зараз?
- Майк перебуває у США. Чим конкретно він займається, сказати не беруся, але його діяльність, напевно, пов`язана з НБА. Він у багатьох іпостасях там був і є. Я думаю, він залишився у баскетболі.

- Кажуть, у нього ресторанний бізнес є?
- Ресторанний бізнес – це хоббі.

- Кажуть, що невдовзі можуть реанімувати БК Київ?
- Це питання, швидше за все, до Олександра Анатолійовича (Волкова, - ред.). В усякому разі він заявив, що бере паузу на рік. Думаю, до літа йому вдасться вирішити фінансові проблеми, тоді клуб знову з`явиться у нашому чемпіонаті.

- Може і не вирішити, якщо виїде з України до своєї родини?
- Він не виїзджає з України. Може десь два-тра рази на рік перебуває в Америці. Зараз він теж там, після 20 січня буде у Києві.

- Оцініть, будь-ласка, проект "Будівельник", тим більше ви колишній гравець команди?
- Проект Будівельник - це був напрочуд вдалий проект. Провідний клуб, чемпіон СРСР, який першим в історії українського Баскетболу грав у Євролізі. Зараз є певні фінансові проблеми у клуба, як, зрештою, і в усього українського баскетболу.

- Просто без цих брендів - Будівельник, БК Київ важко уявити обличчя українського баскетболу. Зараз з`явився Хімік, який є локомотивом і тягне за собою інших, а без цих брендів якось сиротливо.
- Так, ми звикли до БК Київ, але це молодий бренд, який був успішний з 2000 по 2005 роки. Потім менше, але запам`ятався усім, так. Будівельник – це інша історія, славетна і глибока.

- Теоретично Україна могла прийняти групу Євробаскета-2017. Чому дії ФБУ у цьому напрямку її колишній президент Олександр Волков назвав кволими?
- Ми подали заявку на Євробаскет, але після цього мали отримати гарантії уряду. Президент України доручив уряду вивчити можливість проведення Чемпіонату Європи, хоча б одній з груп в Україні. Уряд зайнявся, перевірив ситуацію, далі справа не пішла. Для того, щоб подати заявку, треба отримати гарантії уряду про те, що цей захід буде профінансовано. Йдеться про серйозні фінанси, і Федерація не може брати самотужки на себе таку відповідальність. Повірте мені, сьогодні нам усім не до проведення чемпіонату Європи в Україні. Є маса інших проблем.

- Як довго ви плануєте залишатися генеральним секретарем ФБУ і скільки часу відводете на розкачку вашому новому шефу Михайлу Бродському?
- Розкачку? Ну, по-перше, нас обрали на чотири роки і я думаю, що цей строк ми відпрацюємо. По-друге, щодо президента Бродського. Яку розкачку ви маєте на увазі?

- Я розумію, БІПА-Мода, Черкаські Мавпи... у баскетболі він людина не нова, але на посаді Президента ФБУ він людина нова.
- До БІПИ-Моди він не мав ніякого стосунку. Київ-баскет, Денді-Баскет – це його проекти, і Черкаські Мавпи, звісно теж. Хтось йому пророкував якийсь неуспіх, так могли висловлюватися ті люди, які не знають цієї людини. Або не знають, або їм здається, що вони його знають. Ця людина заряджена тільки на успіх. Вона дуже любить і знає баскетбол. І сьогодні, я не знаю, повірте мені, і кажу не тому, що з ним працюю, я не знаю іншого такого керівника, який зміг би нашу Федерацію утримати на плаву.

Favbet