Всі категорії новин
У Києві розпочато ліцензійні тренерські курси (категорії А та В)

У Києві розпочато ліцензійні тренерські курси (категорії А та В)

25 квітня у Києві розпочато перший модуль ліцензійних тренерських курсів (категорії А та В). Протягом двох днів тренери баскетбольних команд вивчатимуть теорію і практику згідно програми курсів. Навчальний процес відбувається паралельно для здобувачів категорій А та В.
 
Десятки пар допитливих тренерських очей уважно фіксують усю інформацію, аби пізніше використати здобуті знання на іспитах і у подальшій діяльності. Це буде перший модуль, другий запланований на серпень. У січні такі заняття відбулися для здобувачів тренерської категорії PRO. 
 
 
Фактично, цього року вперше в Україні запущено освітню програму для баскетбольних тренерів. Вона охоплює підготовку різнопланових фахівців, окремі навчальні програми функціонуватимуть для дитячих тренерів, тренерів, які працюють із командами майстрів чи студентськими колективами.
 
 
Про особливості ліцензійних тренерських курсів розповідає голова комісії ФБУ з професійної підготовки тренерів Микола Безмилов:
 
- Сама ліцензія А чи В відрізняється від PRO. Якщо ліцензія PRO передбачає роботу з командами рівня Суперліги і збірними, то категорія А – це перша і вища ліга, студентський баскетбол, категорія В – це діти. Це команди, що виступають у ВЮБЛ, в обласних і регіональних змаганнях. Відповідно, програма побудована по-різному. Якщо це категорія PRO, то там основний матеріал і лектори підбираються для підготовки команд Топ-класу, це психологія, навантаження, відновлення, планування тренувального процесу, тактичні форми організації сучасного європейського баскетболу тощо, щоб люди були ознайомлені з цими напрямками. Категорія А – тут основний віковий сегмент, який ми охоплюємо – з 13-14 до 20 років. І відповідно ми підбираємо матеріал під цю вікову категорію, анатомо-психологічні особливості підлітків. Ось зараз Євген Вікторович (Мурзін – ред.) читав лекцію щодо азів тактичної підготовки, що мають вміти діти 13-14 років, чим треба насичувати тренувальний процес, щоб потім ці хлопці і дівчатка потрапляли до збірних команд більш навченими цим тактичним моментам, які вони мають знати. Категорія В – це зовсім діти. У нас там два зріза – 6-9 років, і 9-12 років. Відповідно ми підбираємо матеріал під ций віковий діапазон. Дуже багато у нас матеріалу щодо навчання техніці, базовим елементам, методиці навчання, розвитку рухових якостей, використання рухливих ігор у тренувальному процесі, анатомо-фізіологічні особливості діток. Тобто увесь матеріал, який знагодиться тренеру під час роботи з цією категорією спортсменів. Ось таким чином ми розподілили матеріал, який пропонуємо тренерам.
 
 
- Категорія В націлена насамперед на дитячих тренерів, а на тренерів ветеранських команд, які регулярно грають скрізь в Україні? Чи ентузіастам необов’язково мати категорію?
- Любителі можуть прийти на курси, отримати ліцензію, але ми не вимагаємо у тренерів любительських команд обов’язкового проходження курсів. Це може бути їхнім особистим інтересом, професійним ростом – пройти навчання на ліцензійних курсах. Ветерани, любителі – на них наші вимоги не поширюються. Але тренери команд, що змагаються в офіційних змаганнях, чемпіонаті України мають проходити навчання, складати іспити і отримувати ліцензію, строк дії якої – 4 роки.
 
- 25 квітня розпочався перший модуль, а коли слухачі курсів зможуть отримати ліцензії?
- Вони мають за програмою два модулі. Перший – зараз, другий модуль ми плануємо провести у серпні у п’яти містах. Так, ці курси, А і В, на відміну від PRO, проходитимуть у п’яти містах – Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Рівному. І у серпні ми складемо такий самий графік, як і для першого модулю. Ми подумаємо, бо чимало тренерів звертаються, що у них на цей час збори заплановані, ще щось. Будемо максимально  підлаштовуватися, корегувати. Звісно, ми не можемо під лаштуватися під усіх. Але це зручно – проводити курси у різних містах. Людина не потрапила, скажімо, у Рівному, але є той самий Харків, де вона зможе пройти курси. Це буде серпень місяць, вони проходять другий модуль і за результатами модульного навчання, слухачі складатимуть письмове тестування. Комісія ФБУ з професійної підготовки тренерів його перевіряє і виносить вердикт – склав, або ні. Чи може він працювати з тим контингентом гравців, з яким планує. 
 
 
 
Favbet