Всі категорії новин
Станіслав Медведенко: було приємно бачити прогрес Михайлюка в Літній лізі НБА

Станіслав Медведенко: було приємно бачити прогрес Михайлюка в Літній лізі НБА

Українець Станіслав Медведенко свого часу став дворазовим чемпіоном НБА у складі Лейкерс. Тепер за команду з Лос-Анджелеса гратиме інший українець – Святослав Михайлюк. Цього літа він та інші співвітчизники, зокрема Іссуф Санон, яким опікується Медведенко, виступали в Літній лізі НБА. 

Про враження від цих виступів та перспективи в НБА Станіслав Медведенко розповів у інтерв’ю 112 каналу. 

- Ви нещодавно повернулися з Літньої ліги NBA. По-перше, в двох словах розкажіть, що собою являє цей турнір?
- Літня ліга – це турнір, коли кожна команда збирає тих гравців, які у них на олівці. Перспективних хлопців, яких вони відстежують цілий сезон. У бойових умовах клуби їх переглядають. Плюс, ті хлопці, які рідко виходили на паркет в регулярному чемпіонаті, отримують шанс як раз пограти у Літній лізі. 

- По-друге, оціните виступи українців Санона і Михайлюка, яких раніше вибрали на драфті?
- Михайлюк від кожної гри додавав і було приємно за ними спостерігати. Передостанній матч він взагалі відмінно провів, коли забив 30 очок. У фіналі з "Портлендом" він як би змастив ці всі враження, але в принципі фахівці залишилися задоволені його грою.
Що стосується Санона, то потрібно розуміти, що він 18-річний хлопець. Він був другою або третіьою людиною з 30 команд за віком – тобто одним з наймолодших. Він також залишив гарне враження. Керівництво "Вашингтона" їм задоволене. Там розуміють, що він ще не готовий для гри в NBA, але в той же час у нього хороший потенціал. І зараз навіть обговорюється питання, щоб тренера з "Вашингтона" послати в "Олімпію", щоб він індивідуально працював саме з Саноном протягом сезону.     
- Санон мінімум на рік повернеться в словенську "Олімпію" набиратися досвіду. Але чому саме цей 18-річний хлопець зацікавив клуби NBA?
- Найголовніша його якість – він може захищатися, і він дає позитивну енергію команді. Такої якості як захист дуже важко навчити. Багато тренерів кажуть: воно або закладено в таланті, або цього немає. Можна навчити кидати, навчити правильним пересуванням, отримати якийсь досвід. Можна навіть навчити якимось рухам конкретно в захисті, але сам талант і чіпкість – така якість, якій навчити не можна. До того ж він вміє атакувати кільце, у нього є кидок, і хлопець показав, що здатен керувати командою – він боєць. Саме цими якостями Іссуф привернув увагу, і "Вашингтон" його задрафтував.  

- В одному з інтерв'ю ви сказали, що Санона правильно розкручували перед драфтом. Що робили конкретно?
- Перше, що ми зробили – помістили Іссуфа в правильну команду, де він отримав хороший досвід і де він передусім був у центрі уваги. "Олімпія" випустила, здається, 16 осіб, які грали в NBA. Там правильні тренери з досвідом доставки юних талантів у Штати. Перехід з аматорського спорту в професійний – вони знають, як це робити. Тому всі розуміють, що, якщо в "Олімпії" виступає якийсь юний гравець, то до нього необхідно обов'язково придивлятися, так як скаутинг в "Олімпії" на найвищому рівні.  

- Але ви ж не зупинилися на цьому?
- Ну, звісно! Телефонні дзвінки, робота зі ЗМІ. Наприклад, ми запрошували журналістів ESPN, які спеціально приїжджали з Америки в Словенію і знімали про Санона матеріал. Ми правильно підносили хлопця і це дало загальний результат.

- Тим часом менеджери Святослава Михайлюка, на ваш погляд, навпаки – допустили ряд помилок в цьому питанні. Яких саме?   
Була ключова помилка, що Свят поїхав не те, що в "Канзас" – це хороший клуб, у них відмінна баскетбольна система, прекрасна школа – але я досі залишаюся при думці, що перші, другі і треті номери, які їдуть з України в США, у них заграти в NBA мінімальні шанси. Свят – виключення, дуже гарне виключення! Тому що всі інші хлопці, які поїхали, вони або зникли, або максимум це Європа. Якщо ти, звичайно, четвертий або п'ятий номер, високий хлопець за два метри, то у тебе більше шансів заграти в Америці. Причина проста: у Штатах перших і других номерів своїх вистачає. Так що їхати туди, свідомо розуміючи, що в тебе буде більше конкуренції і менше шансів грати, це свого роду помилка.
Наскільки я знаю, у Свята були дуже хороші пропозиції з Європи перед від'їздом в США. Але знову ж таки, наскільки мені відомо, йому дуже подобалася сама система NCAA. Його величезне бажання, може вчасно не відрадив його ніхто. Тепер Михайлюк нахапався цих американських навичок, тому у Луки Дончича, наприклад, перед ним є перевага. Бо Дончич грав лідера, на всіх позиціях, він умів вводити м'яч, він знає цю європейську школу пасу і в цьому свого роду перевага. Свят же, на жаль, перші два роки мало грав, потім йому почали давати час. Зараз Михайлюку треба трохи переучуватися від виконавця, який просто грає в кутку і як би шутер, додавати більше руху і передач. Найсмішніше, що у нього до цього є талант, але ось американська система така, що він цей талант десь придушив і тепер потрібно відкривати його заново.  
Підсумую: якби Михайлюк йшов через Європу, то в нього було б набагато більше шансів бути вище обраним на драфті (47-й пік).

- Михайлюк вже отримав контракт і залишається в "Лос-Анджелес Лейкерс" (за 3 роки в клубі українець заробить 4,6 млн євро). Чи буде він отримувати достатньо ігрового часу і що взагалі чекає його клуб у новому сезоні?
- Для Свята виходить важка ситуація: з одного боку, він потрапив у хорошу команду, організацію, але тут традиційно дуже сильна конкуренція на його позиції. Як він себе проявить, залежить виключно від нього. Можу тільки побажати йому удачі. Літня ліга – в якійсь мірі показник, але це не означає, що якщо ти там добре себе проявив, то отримаєш ігровий час в основній команді. Мій прогноз: якщо Михайлюк буде отримувати 10-15 хвилин у матчі, це буде супер для нього. 
Що стосується майбутнього "Лос-Анджелес Лейкерс", то клуб чекає перебудова. Вони спеціально підписали гравців на маленькі контракти і будуть у наступному сезоні ловити велику рибу, коли вільними агентами будуть близько двохсот осіб. На ринку буде з кого вибирати. Все так виглядає, що "Лейкерс" просто розчищає зарплатну відомість, щоб в наступному році бути конкурентоспроможними і у них була можливість дати великі контракти вільним агентам. 

- У Літній лізі пробували свої сили ще двоє українців: Кобець і Близнюк. Чи є у них шанс залишитися в NBA або хоча б закріпитися там в майбутньому?
- В наступні пару років – може бути, але за даними виступів, швидше за все, на цей сезон у них не буде шансів. Близнюк точно поїде в Європу грати. Знаю, у нього вже є контракт з ізраїльським клубом. На рахунок Кобця – питання відкрите. 

- В США, навчаючись в університеті, талановиті спортсмени отримують шанс закріпитися у великому спорті. На кого з українців після Михайлюка там можуть звернути увагу найближчим часом? 
- Я поки таких хлопців не бачу. Повинен бути у хлопців певний набір умінь, якась статистика, але поки таких немає. Може, вони на підході. Наскільки я знаю, у нас дуже пристойна збірна U-16 і начебто 14-річні, але знову-таки – треба почекати, тому що між цими віковими групами при переході змінюється половина хлопців. Одні закінчують і вирішують йти навчатися, інші, навпаки, підтягуються. 

Повна версія інтерв'ю
 

Новини по темі
Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit
Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit
Катерина Коваль стала однією з кращих в збірній світу
Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА
Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА
Український захисник відзначився ефектним моментом у грі регулярного чемпіонату
Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА
Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА
Український захисник провів свій накйращий матч в сезоні
Українці за кордоном: Михайлюк набрав 9 очок, у Леня 11 зіграних хвилин
Українці за кордоном: Михайлюк набрав 9 очок, у Леня 11 зіграних хвилин
Огляд виступів українських баскетболістів за 11 квітня
Українці за кордоном: 7 очок Геруна в Японії, у Сидорова 15 очок в ЛЕБЛ
Українці за кордоном: 7 очок Геруна в Японії, у Сидорова 15 очок в ЛЕБЛ
Огляд виступів українських баскетболістів за 10 квітня
Лука Лохманчук зіграв на турнірі Adidas Next Generation Tournament
Лука Лохманчук зіграв на турнірі Adidas Next Generation Tournament
Команда українцят зайняла третє місце на етапі в Парижі
Favbet