Всі категорії новин
Роман Рижик: для мене головне – бачити в очах учнів бажання

Роман Рижик: для мене головне – бачити в очах учнів бажання

Куратор проекту ФБУ «Школа молодого арбітра» Роман Рижик розповів про черговий навчальний рік, його результати і підсумки, і запросив до Школи нових учнів.
 
- Другий рік роботи школи був досить успішним та довів свою ефективність. Майже всі ігри юнацького чемпіонату Києва, де  беруть участь команди у шести вікових групах хлопців і дівчат і у кожній такій групі 10-12 команд, обслуговували учні Школи молодого арбітра. Кількість ігор вийшла досить солідна. Багато хто з суддів вже не є новачками, вчаться другий рік, тому в цілому суддівство було на досить пристойному рівні. На мій погляд – усі вони зробили крок вперед у своєму баскетбольному розвитку. Це не тільки моя думка, але й думка тих професіоналів, які спостерігають за процесом, дивляться матчі. Звичайно, дехто приходить, дехто залишає навчання, але кістяк є – це 18-20 учнів. Я умовно розділив їх на більш досвідчену групу і менш досвідчену, що складається з тих, хто приєднався до навчання пізніше. Під час обслуговування матчів я намагаюся поєднувати молодих арбітрів з більш досвідченими, вони допомагають та вчаться одне в одного.  Звісно, непросто зробити так, щоб водночас і досвід судді отримували, і щоб усі учасники гри були задоволені. Тренери завжди матимуть претензії до арбітрів, бо вони хочуть виграти у будь який спосіб. Але треба шукати якусь золоту середину, і я вважаю, що ми її знайшли. Чемпіонат пройшов на прийнятному суддівському рівні. Я задоволений тим, що учні отримують великий практичний досвід, і до нас приєднуються нові люди. 
 
- Які ще змагання обслуговували Ваші учні?
- Наші слухачі долучалися до обслуговування матчів шкільної, ВЮБЛ, аматорської, студентської  ліги. Це вже більш серйозні змагання – 8 учнів були задіяні у суддівстві. Тобто змагань дуже багато і потреба у суддях велика. Ми вирішуємо декілька питань – закриваємо обслуговування ігор та набираємо практику з більш досвідченими суддями, що зазвичай працюють у вищій та супер- лізі.  Мушу зазначити, що молодь зростає у майстерності на очах. Четверо учнів вже обслуговували першу лігу - і чоловічу, і жіночу, і зовсім не випадали і працювали на рівних зі своїми колегами по суддівському цеху. Їх вже адекватно сприймають, бо спочатку, як це зазвичай буває,  приглядалися  до нових людей.
 
- А після навчального року закріпляли знання на Фестивалі міні-баскетболу?
- У травні ми закінчили регулярні ігри. А вже після завершення сезону найкращі з групи поїхали до Залізного порту на щорічний Фестиваль міні-баскетболу. І у межах цього фестивалю ми провели всеукраїнський табір для молодих арбітрів. Його учасниками стали 30 хлопців та дівчат з усієї України. 
 
- І третина з них – це учні Школи?
- Можна було б взяти і більше, але такої мети ми не переслідували. Я формував списки з метою подивитися на молодих суддів з різних регіонів України. І дехто з них мене приємно здивував та порадував своїм прогресом. 
 
- Бажаючих поїхати було багато? Як формувався склад?
- Звісно багато, але було тільки 30 місць для суддів, що обслуговували Фестиваль. У межах фестивалю та навчальної програми Школи протягом 6-ти днів проводилися теоретичні, фізичні і практичні заняття у суддівському кемпі. Робочий день починався о 7-й ранку і закінчувався о 10-й вечора. Практика виявилася доволі інтенсивною, судили на двох майданчиках одночасно. Окрема подяка  помічникам – Інструктору ФІБА Олександру Раєвському та трьом інструкторам - суддям Суперліги: Олександру Доценко, Денису Поворознюку та Сергію Сальнікову, що дуже ефективно проводили практичні та теоретичні заняття. Ростислав Парнак, суддя вищої ліги, забезпечив відеозйомку всіх ігор, що дало можливість проводити  найдетальніший розбір суддівства. Тобто, при проведенні цьогорічного табору була надзвичайна професійна командна робота, і це можна відзначити як великий позитив. Професійна робота та дружне спілкування також є частиною виховання молодих суддів.
 
- Отже вільного часу не було?
- Вільний час, а його дійсно було обмаль, ми також проводили з користю. Так, наприклад, проводилися лекції з правил баскетболу для юних  баскетболістів. Дуже видовищним та емоційним для вболівальників та учасників став товариський матч між суддями та тренерами, що також позитивно вплине на подальші відносини між учасниками гри.
- Проведення Фестивалю дозволяє  Школі розширити свою географію Задум такий, щоб на прикладі київської Школи розширити проект до всеукраїнського рівня. Інструктори у регіонах, призначені технічною комісією ФБУ, згідно розробленої нами програми працюють у себе у регіонах, збирають туди талановитих арбітрів, надають їм початкову підготовку. Саме інструктори зі своїх регіонів рекомендували потенційних учасників до суддівського табору. За цим принципом відібрали 30 учасників, хоча їх було значно більше. 
 
- Конкурсний відбір був?
- Ні, просто я спілкувався з усіма інструкторами. Вони мені надали інформацію на кожного учня – вік, чим займається, скільки матчів відсудив, чи має бажання далі судити. Ще раз повторюся, що у таборі було чимало перспективних учнів. Для мене перший критерій – бажання займатися і жертвувати заради суддівства чимось іншим. Якщо я бачу це – у мене у самого виникає бажання приділяти їм максимум уваги. Якщо навіть людина більш здібна, але бажання у неї недостатньо - сьогодні да, завтра ні - тоді у мене зникає бажання працювати далі з такими людьми. Ініціатива має йти від них, я лише можу їм допомогти. 
 
- Літо – пора канікул, але у Вашій Школі заняття тривають?
- Вже з року в рік повелося – у Гідропарку по вихідним тривають запеклі баскетбольні баталії. Деякі з моїх учнів активно беруть участь у суддівстві цих матчів. А серед тижня на тих же майданчиках багато команд  тренується. Ми «тренуємося» на ветеранах. У них є свій час – двічі на тиждень – понеділок та четвер увечері. Це і суддівська практика, і гарна психологічна підготовка, адже наші ветерани дуже специфічні люди, не так просто з ними. У цих спарингах і механіку відпрацьовуємо, і фізичну підготовку підтягуємо, потім залишаємося, розглядаємо теорію і обговорюємо. Це не обов’язкові заняття, але бажаючі усе літо приходять. 
Я також хочу запросити молодь, хто мешкає або навчається у Києві, і хто прагне навчатися у Школі молодих арбітрів. Поки йде літо, нема значної кількості ігор – це дуже сприятливий час для початку занять. Можна прийти, перевірити себе, а вже з наступного сезону, з вересня, розпочати регулярні заняття в аудиторії і потім на паркеті. 
Співбесіду можна пройти на майданчику Гідропарка у понеділок та четвер о 18:00, але попередньо прошу надіслати на мою електронну адресу rryzhyk@gmail.com  інформацію про себе – рік народження, чи займався баскетболом, місце навчання чи роботи та де мешкає, контактний телефон. 
 
Учасники суддівського табору - 2018
 
Тестування з фізичної підготовки
 
Дружжня команда суддів
 
Під час матчу зз тренерами! Судді ззавжди ззалишаються суддями )
 
Команда суддів святкує перемогу!!!
 
Останній день табору. До нових зустрічей!
Новини по темі
Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги
Регіони23.02.2024
Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги
БК Старий Луцьк-Університет та друзі клубу збирали кошти для ЗСУ
Гравці Черкаських Мавп провели майстер-клас для студентів релокованих ВНЗ
Регіони17.01.2024
Гравці Черкаських Мавп провели майстер-клас для студентів релокованих ВНЗ
Цього разу з майстер-класом до студентів вирушили Роман Новіков та Ерік Бун
БК Говерла новорічними естафетами відсвяткував 20-річчя баскетбольної академії
Регіони31.12.2023
БК Говерла новорічними естафетами відсвяткував 20-річчя баскетбольної академії
Більше 100 вихованців івано-франківського клубу прийняли участь у святі
Гравці Дніпра провели майстер клас з вихованцями СДЮСШОР-5
Регіони29.12.2023
Гравці Дніпра провели майстер клас з вихованцями СДЮСШОР-5
Також гравці провели новорічну гру для дітей та їх батьків.
В Ужгороді провели новорічно-різдвяне свято
Регіони28.12.2023
В Ужгороді провели новорічно-різдвяне свято
Всі учасники були нагороджені смачними призами та клубними подарунками від Баскетбольного клубу Ужгород та друзів.
Старий Луцьк провів святковий захід з юними баскетболістами до Різдва
Регіони26.12.2023
Старий Луцьк провів святковий захід з юними баскетболістами до Різдва
Захід став достатньо масовим, відбувся у теплій і домашній атмосфері.
Відкритий чемпіонат Київської області серед юнаків та дівчат: результати матчів 23-24 грудня
Регіони26.12.2023
Відкритий чемпіонат Київської області серед юнаків та дівчат: результати матчів 23-24 грудня
Відбулися чергові матчі відкритого чемпіонату Київської області з баскетболу (ЮБЛКО)
В регіонах України пройшли традиційні баскетбольні різдвяні фестивалі та естафети
Регіони25.12.2023
В регіонах України пройшли традиційні баскетбольні різдвяні фестивалі та естафети
Окрім можливості пограти в улюблену гру, всі діти отримали подарунки та солодощі
Федерація баскетболу Київщини підписала договір про співпрацю з Управлінням обласної держадміністрації
Регіони23.12.2023
Федерація баскетболу Київщини підписала договір про співпрацю з Управлінням обласної держадміністрації
Головною метою угоди є насамперед розвиток баскетболу на теренах Київської області.
Вихованці Черкаських Мавп отримали допомогу від Фонду МХП Громад
Регіони14.12.2023
Вихованці Черкаських Мавп отримали допомогу від Фонду МХП Громад
Керівник Фонду МХП Громаді вручив командам баскетбольної школи Черкаські Мавпи»три комплекти форм та нові баскетбольні м'ячі.
Гравці БК Рівне відвідали новорічне свято в місцевому ОСДЮСШОР
Регіони13.12.2023
Гравці БК Рівне відвідали новорічне свято в місцевому ОСДЮСШОР
Баскетболісти Суперліги Favnet зробили сюрприз діткам
Відкритий чемпіонат Київської області серед юнаків та дівчат: результати матчів 9-10 грудня
Регіони12.12.2023
Відкритий чемпіонат Київської області серед юнаків та дівчат: результати матчів 9-10 грудня
Відбулися чергові матчі відкритого чемпіонату Київської області з баскетболу (ЮБЛКО)
Команда НУФВСУ стала чемпіоном Києва серед молодіжних команд
Регіони09.12.2023
Команда НУФВСУ стала чемпіоном Києва серед молодіжних команд
Чемпіонат Києва серед молодіжних команд-2023 фінішував яскравим "Фіналом чотирьох"
Юні вихованці БК Тернопіль по-баскетбольному відзначили День Святого Миколая
Регіони07.12.2023
Юні вихованці БК Тернопіль по-баскетбольному відзначили День Святого Миколая
Юнаки та дівчата виконували цікаві естафети з елементами баскетболу та інші активності.
Клуб SBA виграв перший етап Одеської дитячої баскетбольної ліги в категорії Kids-2012
Регіони26.11.2023
Клуб SBA виграв перший етап Одеської дитячої баскетбольної ліги в категорії Kids-2012
Учасниками в цій віковій категорії стали 13 команд, котрі розподілили на дивізіони «А» та «Б»
Гравці Прикарпаття-Говерли-КФВ провели майстер-клас в гімназії Івано-Франківська
Регіони23.11.2023
Гравці Прикарпаття-Говерли-КФВ провели майстер-клас в гімназії Івано-Франківська
Павло Горобченко, Володимир Дроздов, Євген Жулавський та Андрій Лонюк провели майстер-клас для юнаків та дівчаток 2-ї гімназії.
Віталій Лебединцев: Хочемо стати найкращою баскетбольною областю в Україні
Регіони14.11.2023
Віталій Лебединцев: Хочемо стати найкращою баскетбольною областю в Україні
Очільник Федерації баскетболу Київщини розповів про розвиток дитячого баскетболу в регіоні
На Вінничині пройшов чемпіонат області серед дівчат 2008 року
Регіони13.11.2023
На Вінничині пройшов чемпіонат області серед дівчат 2008 року
Переможцем змагань стала команда МСДЮСШОР -08
На Закарпатті відбувся фінал “Дитячої ліги” серед юнаків та дівчат 2012 року народження
Регіони07.11.2023
На Закарпатті відбувся фінал “Дитячої ліги” серед юнаків та дівчат 2012 року народження
За підсумками змагань перше місце здобула команда ЗОДЮСШ-2 м. Ужгород
Favbet