Всі категорії новин
Олексій Діберт: скільки себе пам’ятаю – завжди поруч був баскетбол

Олексій Діберт: скільки себе пам’ятаю – завжди поруч був баскетбол

Одеська область є однією з провідних в Україні в питаннях розвитку та популяризації баскетболу. Про сучасний стан гри та подальші перспективи розповів віце-президент обласної федерації, директор СДЮСШОР імені Б. Д. Літвака Олексій Діберт.

- Олексію, що для Вас баскетбол?
- Баскетбол – це все моє життя! Я ще й досі, не можу зрозуміти, чи я всередині баскетболу, чи він навколо мене… Скільки себе пам'ятаю, завжди поруч був баскетбол. Мій батько, Анатолій Борисович Діберт, все життя пропрацював дитячим баскетбольним тренером у школі Бориса Давидовича Літвака, яку я зараз маю честь очолювати. Дуже часто, з великим теплом, я згадую своїх дитячих тренерів Олега Борисовича Гойхмана та Юхима Григоровича Токаря, а особливо, їх величезне терпіння і самовіддачу. Пишаюся тим, що моїм наставником на тренерському терені був Валентин Дмитрович Сосін, який навчив мене всім тонкощам тренерської роботи. І звичайно ж, завдяки баскетболу, я познайомився з видатними людьми, на яких хочеться рівнятися.  Це Борис Давидович Літвак, якого я вважаю своїм вчителем і якого вже, на превеликий жаль немає з нами, і Валерій Степанович Горбатко, який незважаючи на свою колосальну зайнятість, не тільки мобілізує нас на роботу, пов'язану із розвитком баскетболу на Одещині, а й сам приймає активну участь у всіх процесах та заходах.

- Чи задоволені Ви роботою Одеської обласної федерації баскетболу?
- В Одеській області, баскетбол – це один з найпопулярніших видів спорту.  У нас діють професійні чоловічі баскетбольні клуби - БК "Хімік", БК "Одеса", БК "БІПА", жіночі баскетбольні клуби - "Інтерхім-СДЮСШОР ім. Б. Д. Літвака", ОНМУ-Вілмар, працюють спортивні школи.  У районах області відділення баскетболу є у п'ятнадцяти спортивних школах. Загалом, на Одещині баскетболом займаються більше 2500 чоловік. Ми постійно проводимо різні обласні турніри і ліги, серед яких, хотілося б виділити: Чемпіонат Одеської баскетбольної ліги; Студентську баскетбольну лігу; Спартакіаду школярів.
   Влітку одеські любителі баскетболу виходять на відкриті майданчики, де проводяться Чемпіонат літньої баскетбольної ліги і різні змагання зі стрітболу. Окрім цього, в активі обласної федерації відбуваються традиційні турніри: "Хвилі Дунаю", турніри пам'яті І. Бурби, пам'яті Б.Д. Літвака, який цього року проводили вперше та турнір пам'яті І.Я.Кесельмана.
     Окрім проведення своїх змагань та участі у всеукраїнських чемпіонатах, ми продовжуємо проводити активну роботу, яка пов'язана з популяризацією баскетболу. Координація цієї діяльності  покладена на Раду регіонів, яку очолює Президент федерації баскетболу міста Ізмаїл, Григорій Михайлович Корчагін, який володіє колосальним досвідом організаційної роботи.  Також, у нас відбуваються баскетбольні фестивалі у районних центрах Одеської області, до яких входять бліц турнір найкращих шкільних команд району з нагородженням призерів та переможців дипломами, грамотами, медалями, цінними подарунками та семінар для вчителів фізкультури з баскетбольних правил і навчання грі.
     У нас міцний і злагоджений колектив однодумців. Особливо, хочеться виділити, таких подвижників баскетболу області, як заслужений тренер України Валентин Поляков (директор СОЦ  Ізмаїла); Леонід Прокопенко (тренер-викладач ДЮСШ м. Кілія); Петро Симон (директор ДЮСШ м. Рені); Роман Дяжук (Президент Білгород-Дністровської районної федерації баскетболу); Володимир Зайцев (тренер-викладач ДЮСШ м. Овідіополь); Петро Ранкіч (Директор Березівської районної федерації баскетболу); Ігор Московченко (віце-президент федерації баскетболу м. Южне); Віталій Радов (віце-президенд Одеської міської федерації баскетболу), Віктор Ворожко (Президент БФ розвитку жіночого і юнацького баскетболу ім. І. Я. Кесельмана). Також, продовжують брати участь у житті ООФБ ветерани-наставники Леон Павлович Флігельман та Ігор Володимирович Педьев.

 - На Одещині активно розвивається студентська баскетбольна ліга, до того ж, у такому форматі змагання проводяться вперше. Хто організовує змагання?
 - Ініціаторами проведення таких змагань є керівництво ФБУ, і мені здається це дуже правильно. Досвід передових країн світу показує, що весь спорт розвивається навколо навчальних закладів, які мають свої спортивні бази, що якнайкраще підходить для розвитку спорту. Президент нашої обласної федерації Валерій Степанович Горбатко активно підтримав ідею проведення Студентської баскетбольної ліги України. Одеська обласна федерація взяла на себе витрати, пов'язані з проведенням регіонального етапу цих змагань. У нас відбулася нарада з керівництвом Одеського обласного комітету фізичної культури та спорту Міністерства освіти і науки України (керівник А. І. Плевако), на якому ми визначили учасників наших змагань та узгодили календар. Таким чином, на обласному етапі у наших змаганнях бере участь 11 чоловічих і 7 жіночих команд.

 - Ви активно займаєтеся розвитком саме дитячого спорту, звідки таке бажання?
 - Ви знаєте, мені завжди подобалася робота з дітьми, я отримую від цьго насолоду і радість. Діти  - найвдячніша публіка! Якщо ти знайдеш до них підхід, вони будуть до тебе просто в "рот заглядати". Я завжди це кажу своїм тренерам. Якщо вчитель у школі це наставник, то тренер має бути старшим другом, який не тільки вчить баскетболу, але і допомагає своєму учневі вирішувати його життєві проблеми. Якщо до тренера учні приходять з проблемами, діляться своїми невдачами і просять поради, то це вищий пілотаж, цей тренер на своєму місці, і до нього обов'язково прийдуть перемоги.

     - Олексій, в одному з інтерв'ю, Ви сказали, що школа ім. Літвака Б.Д. повністю бере на себе фінансову відповідальність баскетбольних витрат, звідки знаходите кошти?
     - "Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву ім. Літвака Б. Д.", є комунальним позашкільним навчальним закладом і підпорядковується управлінню фізичної культури і спорту Одеської міської ради.  Відповідно, все фінансування за захищеними статтями здійснюється з міського бюджету (це всі комунальні платежі і заробітна плата співробітників школи), тобто на утримання школи і організацію УТЗ, за великим рахунком коштів вистачає. Але всі ми розуміємо, що одними тренуваннями спортивне життя школи не обмежується і дітям треба брати участь у змаганнях. Тут є два шляхи вирішення проблеми, це залазити повністю у кишені батьків, або намагатися за рахунок залучених спонсорських коштів мінімалізувати витрати батьків. Ми обрали другий шлях.  Ще за життя багаторічного директора школи Героя України, ЗТУ Літвака Бориса Давидовича, ми укладали договір про спільну діяльність з БК "Хімік" (президент клубу Назаренко С.М.), тому клуб надає нам дуже значну допомогу, яка не обмежується тільки фінансуванням виїздів юнацьких команд на змагання, але і допомагає у придбанні спортивного екіпірування, форми тощо. Така ж ситуація і у жіночому відділенні школи, якому допомагає фармакологічна компанія "ІнтерХім" (генеральний директор Редер А.С.) та БФ розвитку юнацького та жіночого баскетболу ім. І. Я. Кесельман" (Голова правління фонду Ворожко В. І.).  Тобто, спільними зусиллями керівництва міста, адміністрації школи, тренерсько-викладацького складу, і перерахованих вище спонсорів, нам вдається створити ту необхідну атмосферу, у якій ростуть наші діти, домагаючись хороших результатів, як на внутрішній так і на міжнародній арені.

    - Які найближчі заходи заплановані, і які ідеї ще плануєте реалізовувати найближчим часом?
    - Нещодавно у нас відбувся традиційний Новорічний фестиваль баскетболу, на який з'їхалися юні баскетболісти зі всієї Одещини. Ми провели для них різноманітні естафети з елементами баскетболу, а також організували бліцтурнір. Наприкінці заходу, учасники отримали новорічні подарунки від ООФБ. Також, ми вже склали план роботи на наступний рік, у якому зберегли  вже досягнуте, і є кілька нових задумів, але це вже тема для окремої розмови.

Favbet