Всі категорії новин
Олександра Радулович: краще бути найгіршим з кращих, ніж найкращим з гірших

Олександра Радулович: краще бути найгіршим з кращих, ніж найкращим з гірших

Без перебільшення головною зіркою чемпіонату України у жіночій Суперлізі на сьогодні є Олександра Радулович. Екс-гравець збірної України має досвід виступів у чемпіонатах Угорщини, Іспанії, Росії. Тепер вона прагне допомогти рідній бердянській Чайці досягати перемог на новому рівні. Яку мотивацію було знайдено, щоб Олександра знову вийшла на паркет?
 
- Через хронічну втому і травми коліна та спини я пропустила один сезон і завершила кар’єру. Потім – вагітність, мала дитина… А як склалося з Бердянськом? У травні ми з чоловіком були у Бердянську і просто допомагали дітям тренуватися, робили майстер-класи. А потім був ветеранський турнір у вересня, до якого я готувалася. І після турніру до мене підійшла тренер «Чайки» Катерина Кливенок і запитала: чи не маю я бажання допомогти молодим дівчатам повірити у себе, пограти, бо ти ще О-ГО-ГО! У планах у мене не було такого – повернутися у спорт. Просто це зараз більше задоволення, ніж повернення у професійний спорт. Бо і агенти дзвонили, і можна було укласти контракт і у Польщі, і у Португалії, Ізраїль цікавився, Іспанія. Але мені цікавіше бути вдома, поруч з сім’єю, і допомагати тим самим молодим дівчатам у Бердянську. 
 
 
- Як Ви сприйняли інформацію, що ваш чоловік Срджан Радуловіч увійшов до тренерського штабу збірної України?
- У нього чималий досвід за плечима. Сам грав на професійному рівні, закінчив кар’єру у 27 років і протягом останніх 14 років займається тренерською діяльністю. І у Чехії працював, і в Угорщині, в командах Євроліги. І у московському Спартаку 4 роки працював, і в Оренбурзі. Тобто певний обсяг знань і досвіда він має. Для мене це було дуже приємно, що йому висловили довіру. 
 
 
- Реально оцінюєте сьогоднішній рівень жіночої Суперліги?
- Я ще новачок. Ще зарано судити. Але те, що зараз жіночий баскетбол в Україні відроджується порівняно з минулими роками – це добре. Рівень підвищується і я сподіваюся, прийде час, коли менше гравців їхатимуть грати за кордон. Тоді і збірна демонструватиме кращі результати. Прогрес помітний. Я в Україні грала три місяці за Дніпро у 2010-му, а до цього у Казачці, коли ще зовсім була дитиною – у 2004-му році я звідти поїхала. Тобто зараз для мене усе по-новому. А робити висновки по командах Суперліги можна після нового року. Для новачків складно входити в сезон на новому рівні – відчуваю, деякі дівчата перед грою надмірно хвилюються. Я намагаюся їх заспокоювати – що вони в цій лізі грають нак рівних зі старшими. І вони мають грати, не боятися, демонструвати усе, на що здатні. І тому ми тут, Срджан Радуловіч допомагає на кожному тренуванні, щось змінюємо, вчимо, але, звісно, результат не побачимо за тиждень. На це потрібен час – хоча б пів-сезону, сезон. Щоб був результат і прогрес для кожного гравця. 
 
 
- Матчі не сильно відриватимуть вас від сім’ї?
- Так, у мене двоє дітей. Не хочу нашкодити і сім’ї, що повернулася у спорт, і спорту не хочу нашкодити тим, що у мене є сім’я і треба робити багато домашніх справ. Я така людина, що не беруся за справу, якщо не впевнена на 100%. Якщо у мене не буде виходити, я не буду стрибати вище голови і намагатися вийти на той рівень, який був. Якщо не виходитиме, я просто піду. Тут тільки питання здоров’я. Не сім’є. Тут у мене все виходить, я усе встигаю. Тут тільки питання здоров’я і старих травм. (В Олександри двоє діток – шестирічний Ігнат пішов у перший клас, доньці Катерині – півтора року – ред.). 
 
 
- З дівчатами швидко знайшли спільну мову?
- Я протягом останніх шести років проводила у Бердянську Кубок свого імені. Коли ще грала в Угорщині, Іспанії мені запропонували, і мені ця ідея сподобалася. Я цих дітей знаю з 12 – 13 років, відтоді, як вони прийшли у баскетбол. Проводила Кубки і щоліта діти просили хоча б раз прийти до них на тренування, потренуватися з ними. Для них це було цікаво. А в цьому році, коли я прийшла і сказали, що можливо я гратиму разом з ними, для них це було великим сюрпризом. Ніхто не очікував. Дівчата гарно до цього поставилися і до мене також. Але головне, як ставлюся до них я. Я ставлюся до них, як до рівних. Я їм одразу ж сказала у роздягальні, що для мене важливий результат. А те, що я старша за них – коли я була молодою в команді (Козачці – ред.), а старшій за мене Вікторії Буренок було 37. У нас різниця грандіозна була. Не треба мене називати на Ви. Мене треба поважати, підтримувати, але там, де треба обіграти чи перебігати – це треба робити. Така домовленість у мене з дівчатами була і розмова – що не треба мене боятися. Бо ви самі знаєте, є ситуації, старші приходять до молодих і починають. У нас була розмова – я тут не для своїх особистих цілей, у мене нема таких цілей, типу підписання контракту, у мене вже багато такого було, мені цього достатньо. Я тут, щоб допомогти вам. А ви маєте робити свою роботу на 100%. Я вже різниці особливої не відчуваю. 
 
 
- За виступом збірної України на чемпіонаті Європи слідували?
- Так, слідкувала з чоловіком, Вболівали, переживали. І не тільки цього року, а й у 2015-му.  Ми завжди обговорюємо, вболіваємо разом.
 
 
- Завжди чогось нашим дівчатам бракує.
- Психологічної стійкості, напевно. Не вірили у себе. Навіть у цій останній грі зі Словаччиною. Треба було цю гру брати, і впевнено брати – з різницею 10, а то й 15 очок. Чи то не налаштувалися, чи думали – мовляв вийдемо зараз і закидаємо усіх. Бо ж авансів цій збірній було видано дуже багато – вони такі сильні, вони мають вийти на Олімпіаду. Деяких гравців це додатково мотивувало, а деяких навпаки – розслабило. Але, як на мене, це будується не за один Євробаскет. Та й взагалі, з моєї точки зору, шансів успішно виступити на Чемпіонаті Європи у нас було більше у Румунії в 2015-му, ніж тепер у Чехії. Може мені так здалося тому, що я тоді  тільки закінчила кар’єру? Відіграла останню гру у відборі і після цього вже не виходила на паркет. А минулого року я не була у колективі. І усе, що я бачила -  по телевізору, як і інші вболівальники. Це зовсім по-іншому. І невідомо, що було в середині колективу, як усе це розвивалося. І ще я хотіла щодо наших юнацьких збірних висловитися. Усе починається з цих команд. Я грала і за U-16, U-18, U-20. Було таке, що протягом одного літа я грала у U-18, U-20 і у національній збірній. Це було дуже складно – усі три місяці важка робота. І фізично, і морально виснажливо. Але ми скрізь грали у дивізіоні А. Пам’ятаю, одного разу ми у Дивізіон В випадково випали по U-16, але ми швидко повернулися. І велике побажання до тренерів і самих дівчат, повернутися до дивізіону А. Соромно радіти четвертому місцю у Дивізіоні В. Виходить, у Європі ми 20-ті. Ми радіємо 4 місцю, діти щасливі і можливо до кінця не усвідомлюють справжньої ситуації зі здобути результатом. І завжди я казала, і тим самим дівчатам, які у Бердянську зараз грають – вони грали у Вищій лізі а тепер у Суперлізі. Там вони майже завжди перемагали, знають смак перемоги. А я їм сказала: краще бути гіршим з найкращих, ніж найкращим з найгірших. Потрібен час на це. Перемоги прийдуть, треба вчитися і прагнути. Так і по молодіжних збірних – краще бути у дивізіоні А, нехай і не хапати там зірок з неба, ніж бути у Дивізіоні В на підступах до п’єдесталу. Збірні U-16, U-18, U-20 – це наше майбутнє. І дівчата, і тренери мають продовжувати переможні традиції, започатковані нашим поколінням. 

 

Новини по темі
ТАСКОМБАНК став офіційним спонсором молодіжних збірних України
ТАСКОМБАНК став офіційним спонсором молодіжних збірних України
Протягом цього літа відразу шість молодіжних збірних України візьмуть участь у чемпіонатах Європи своїх вікових категорій
Визначено суперників збірних України на молодіжних Євробаскетах-2023
Визначено суперників збірних України на молодіжних Євробаскетах-2023
Всі молодіжні збірні України виступлять в Дивізіонах В
В Австралії стартує жіночий чемпіонат світу-2022
В Австралії стартує жіночий чемпіонат світу-2022
Європу на турнірі представлять чотири збірні
Михайло Бродський: У час війни не бачу особливого сенсу у балачках – потрібно тихо працювати
Михайло Бродський: У час війни не бачу особливого сенсу у балачках – потрібно тихо працювати
Президент ФБУ розповів про стан речей в українському баскетболі у період війни
Збірні України отримали суперників у кваліфікації чемпіонату Європи 3х3
Збірні України отримали суперників у кваліфікації чемпіонату Європи 3х3
Чоловіча та жіноча збірні України 3х3 виборюватимуть 3-4 червня путівки на ЄвроБаскет
Визначено суперників збірних України на молодіжних ЄвроБаскетах
Визначено суперників збірних України на молодіжних ЄвроБаскетах
ФІБА провела жеребкування молодіжних чемпіонатів Європи
Жіноча збірна України U-16 фінішувала третьою на етапі EGBL
Жіноча збірна України U-16 фінішувала третьою на етапі EGBL
Українки здобули чотири перемоги в п’яти матчах
Жіноча кадетська збірна України готується до етапу EGBL
Жіноча кадетська збірна України готується до етапу EGBL
Команда U-16 має зіграти на початку лютого в Латвії
Жіноча збірна України U-15 зіграє на етапі ЄЮБЛ в Латвії
Жіноча збірна України U-15 зіграє на етапі ЄЮБЛ в Латвії
Команда Євгена Мурзіна виступає в дивізіоні U-16
Жіноча збірна України U-16 зіграє за третє місце етапу EGBL
Жіноча збірна України U-16 зіграє за третє місце етапу EGBL
У півфіналі наші дівчата поступилися словацькій команді Янг Ейнджелс
Кадетська збірна України U-16 впевнено стартувала на етапі EGBL
Кадетська збірна України U-16 впевнено стартувала на етапі EGBL
Наші дівчата двічі перемогли в перший день змагань у Литві
Жіноча збірна України U-16 зіграє на етапі EGBL
Жіноча збірна України U-16 зіграє на етапі EGBL
Команда Олени Федченко гратиме в категорії U-18
Придбай квитки на матч України проти віцечемпіонів Європи
Придбай квитки на матч України проти віцечемпіонів Європи
Розпочався продаж квитків на матч жіночої збірної України з Францією
Аліна Ягупова - в топ-10 рейтингу претенденток на MVP жіночої Євроліги цього сезону
Аліна Ягупова - в топ-10 рейтингу претенденток на MVP жіночої Євроліги цього сезону
Українка після двох зіграних турів займає восьму позицію.
Збірна Франції назвала заявку на матч проти України
Збірна Франції назвала заявку на матч проти України
Жіночі збірні зіграють 11 листопада в кваліфікації ЄвроБаскета-2023
Ягупова стала найкращою в контрольному матчі Фенербахче
Ягупова стала найкращою в контрольному матчі Фенербахче
Українка готується до старту в чемпіонаті Туреччини та Євролізі
Денис Спиридонов: наші дівчата досягли пристойний результат в Португалії
Денис Спиридонов: наші дівчата досягли пристойний результат в Португалії
Тренер жіночої збірної України U-17 прокоментував виступ команди на чемпіонаті Європи з баскетболу 3х3
У Києві зустріли призерів юнацького чемпіонату Європи з баскетболу 3х3
У Києві зустріли призерів юнацького чемпіонату Європи з баскетболу 3х3
Напередодні чоловіча збірна України U-17 виборола срібні медалі ЄвроБаскета
Чемпіонат Європи 3х3: підсумки виступу збірних України U-17
Чемпіонат Європи 3х3: підсумки виступу збірних України U-17
Чоловіча збірна України виборола срібні нагороди ЄвроБаскета в Португалії
Жіноча збірна України U-17 поступилася в матчі за бронзу ЄвроБаскета 3х3
Жіноча збірна України U-17 поступилася в матчі за бронзу ЄвроБаскета 3х3
У заключному матчі чемпіонату Європи українки поступилися суперницям з Білорусі
Favbet