Всі категорії новин
Олександр Липовий: Треба витискати максимум, щоб достойно виступити на Євробаскеті

Олександр Липовий: Треба витискати максимум, щоб достойно виступити на Євробаскеті

Захисник збірної України Олександр Липовий, який після початку війни продовжив свою кар’єру у німецькому Бонні в інтерв’ю Суспільне Спорт розповів, як зустрів війну, облаштовувався в новому клубі та переживав за рідних у Харкові.

У лютому "Прометей" Олександра Липового виїхав на тренувальні збори до Чехії, аби готуватись до матчів Ліги чемпіонів за межами України, де був високий ризик загострення збройного протистояння України та Росії. Пізніше Олександр із Чехії переїхав до іспанської Кордоби, аби продовжити робочий процес зі збірною України – 24-го лютого мав відбутись матч відбору на чемпіонат світу проти Іспанії.

"Зранку ми всі прокинулися від жахливої новини. Ми маємо свій чат для збірників, і коли я взяв телефон, то побачив що усі обговорюють вторгнення Росії. Я не міг повірити своїм очам. У всіх був шок, і всі почали дзвонити батькам, близьким, друзям та дізнаватися, у якому вони стані, чи все в порядку", – розповів Олександр.

Після сніданку баскетболісти збірної України попросили головного тренера команди Айнарса Багатскіса скасувати ранкове тренування, адже морально вони були не готові до нього. При цьому поруч із готелем, де жили українці, уже зібрались журналісти, які очікували на інформацію, чи вийде Україна на матч із Іспанією. Зрештою, підопічні Багатскіса провели зустріч із іспанцями того ж вечора, у якій зазнали поразки з рахунком 74:88.

"Гравці віддали всі сили, що мали, хоч головою були і не на грі. Ми намагалися грати за Україну, відстояти честь нашої країни. Зала була повною, і всі підтримували нас впродовж матчу. А після глядачі аплодували та підтримали нас", – зазначив український баскетболіст.

Також Олександр Липовий зауважив, що гравці української збірної в перші дні війни передавали великі суми на допомогу Україні для оборони від Росії. Зокрема, дехто з баскетболістів цього не афішує, але досі допомагає з житлом тим, хто цього потребує. Дехто, своєю чергою, виставляє ігрову форму на благодійні аукціони, аби зібрати додаткові кошти. Водночас чимало спортсменів залишились без роботи, адже через війну чемпіонат України з баскетболу було призупинено на невизначений термін, а більшість клубів втратила фінансування.

Про розпад "Прометея" та перехід до Бундесліги

Після виступу за збірну України Олександр Липовий повернувся до "Прометея". Тоді в Чехії команда готувалась до наступної гри Ліги чемпіонів, де її суперником мав стати румунський "Клуж". Так, 3-го березня клуб зі Слобожанського програв зустріч із опонентами з Румунії, а вже 5-го березня керівництво команди оголосило про її розпуск.

"Клуб повідомив нам, що більше не може нас фінансувати і припиняє існування. А вже за 15 хвилин я сповістив свого агента, що в мене більше немає роботи і попросив знайти мені команду", – розповів гравець.

За десять днів із допомогою агента Єгора Чемякіна український баскетболіст знайшов новий клуб – "Бонн Телеком". За словами Липового, на той момент у нього не було багато пропозицій, адже в більшості чемпіонатах світу вже були закриті трансферні вікна, залишались лише Франція, Німеччина, Іспанія та Чехія. Тож українець одразу погодився і переїхав до Німеччини. Ба більше, у "Бонні" травмувався один зі спортсменів, тому тренеру команди потребував оновлення ротації.

"Той гравець уже відновився, із наступної гри у нас будуть вже всі готові. Клуб має вісім легіонерів, але правила такі, що лише шість можуть брати участь у грі. Тобто двоє чекатимуть на свій шанс у наступних матчах. Зважаючи на те, як тренер робитиме ротацію.

Мій контракт підписаний до 30 червня, тобто до кінця сезону. Плей-оф починається 13-го травня. Все буде залежати від того, наскільки далеко ми пройдемо. Після заключної гри ми маємо ще три-чотири дні перебувати в розпорядженні клубу. Матимемо зустріч із фанатами та спонсорами, а після цього вже нас розпускають. Я сподіваюсь, що ми подолаємо перший раунд і вийдемо до півфіналу. А далі будемо дивитися за силами та можливостями, бо, скоріше за все, ми вийдемо на “Баварію” з Мюнхена. Нам буде важкувато пробитися до фіналу, але перше завдання для нас — це пройти перший раунд і вийти у топ-4", – підкреслив Липовий.

У складі нової команди український гравець провів уже сім матчів, із них шість завершились перемогою "Бонна". При цьому Олександр Липовий встигнув взяти участь і в благодійному майстер-класі для українських дітей-біженців. Цю ініціативу організував безпосередньо "Бонн Телеком".

"Мене здивувало, що більшість цих дітей у Бонні без батьків. Вони подолали великий шлях і приїхали сюди самі. Зі всієї країни — і Дніпра, і Харкова та інших областей. Просто приїхали сюди на навчання, можна сказати. Вони приїхали без нічого, і держава, і наш клуб їм допомагають. Постійно забезпечують їх квитками на ігри, із якими вони потім можуть піти та поїсти після гри на арені. Коли ми спілкувалися, вони постійно питали: «А як ви?» Тобто ми їм хотіли допомогти, а вони у нас питають, чи в нас усе гаразд. Ці слова завжди чіпляють за живе. Завжди приємно допомогти. Я сподіваюсь, що в них усе буде добре. Дехто з них пише мені в Instagram, я намагаюсь відповідати. Ми на зв’язку і завжди готові допомогти", — розповів Олександр.

Про рідних у Харкові

Олександр Липовий народився в Харкові. Попри те, що баскетболіст тривалий час виступав за клуби з інших українських міст і навіть за кордоном, він усе ще має міцний зв'язок із Харковом, адже тут залишилась його родина. Саме в цьому місті родичі українського спортсмена і зустріли початок повномасштабної війни. Харків досі постійно перебуває під обстрілами ворожих військ.

"Як тільки почалася ця так звана «спецоперація», і ці «рятувальники» прийшли нас «рятувати» в Харкові, то мені було дуже страшно за моїх близьких. Я завжди переживав, а моя мама не хотіла нікуди їхати. Але все ж таки ми наполягли, і я перевіз їх у Дніпро, у ту квартиру, яку для мене знімав клуб «Прометей». Зараз мої родичі там у безпеці. Брат знайшов собі роботу. Мама на господарстві, тому більш-менш спокійно. Краще ніж у Харкові – то 100%.

Ще в мене є тітка, яка знаходиться в Харківській області на окупованій території — із нею давно немає зв’язку. Там не було світла та води впродовж двох тижнів, от кілька днів тому, у їхній місцевій телеграм-групі з’явилася інформація, що дали. Відповідно ми намагаємося відновити зв’язок через третіх осіб. Наче все добре, і їх не чіпають. Просто їм втлумачують брехливу інформацію, що Харків за кілька днів візьмуть, ще щось. Ми намагаємось повідомити, що це неправда, що наша країна сильна і наші хлопці борються, відтісняють російських окупантів.

Коли ми знайшли контактну особу і дізналися, що з тіткою все гаразд, то вона, у свою чергу, сказала, що більше переживає за нас. Незважаючи на те, що вона в окупації і не мала довгий час ні води, ні світла. Ми повідомили, що з нами все добре і не варто переживати. Сподіваюсь, що згодом усе покращиться, і ми зможемо зустрітися, сісти за один стіл і про все це поговорити", – поділився український спортсмен.

Також Олександр Липовий відзначив вагому роль Збройних сил України і всіх, хто защихає Україну від нападу російської армії. Баскетболіст підкреслив, що після перемоги України над Росією всіх українських захисників і захисниць будуть "носити на руках":

"Вони всі для нас Герої. Ми молимося за них і переживаємо постійно. Кожен день дякуємо за те, що вони захищають нашу Батьківщину. Чим можемо допомагаємо Україні, хтось з-за кордону, хтось перебуваючи в Україні. Я думаю, коли ми переможемо, то будемо їх на руках носити. Будемо дуже пишатися ними. Слава Україні!"

Про майбутнє

Попереду на Олександра Липового чекає виступ у плей-оф Бундесліги, водночас уже скоро до участі в змаганнях повернеться і збірна України, яку й надалі очолюватиме латвійський спеціаліст Айнарс Багатскіс.

Наступний матч "синьо-жовта" команда проведе 1-го липня проти Грузії, а вже 7-го липня зіграє проти Іспанії – ця зустріч мала відбутись 27-го лютого в Києві, але була перенесена через війну в Україні.

Уже після ігор відбору чемпіонату світу на збірну України чекає ще одне випробування – Євробаскет, що пройде з 1 до 18 вересня в Чехії, Грузії, Італії та в Німеччині.

"Треба провести збори, зіграти на кількох турнірах. А про це потрібно домовлятися. Наш менеджер збірної Андрій Лебедєв дуже продуктивно працює на цій ниві. Великий плюс, що ми матимемо кілька ігор кваліфікації до чемпіонату світу перед Євробаскетом. Ми зігруватимемося і матимемо певну практику. Це буле іспит перед Євробаскетом. Я думаю, що усіма силами допомагатимемо один одному. Треба витискати максимум, щоб достойно виступити на Євробаскеті", – резюмував Липовий.

Новини по темі
Володимир Коваль: В півфіналі на нас чекає принциповий суперник — Черкаські Мавпи
Володимир Коваль: В півфіналі на нас чекає принциповий суперник — Черкаські Мавпи
Учасники матчу Політехніка-Галичина — Дніпро підбили підсумки серії
Олександр Тищенко: Зараз є відчуття свята, але матч – вже історія
Олександр Тищенко: Зараз є відчуття свята, але матч – вже історія
Центровий Черкаських Мавп Олександр Тищенко прокоментував вихід команди до півфіналу Суперліги Favbet.
Володимир Коваль: Нам дійсно було важко, грали ротацією, в котрій ми не звикли грати
Володимир Коваль: Нам дійсно було важко, грали ротацією, в котрій ми не звикли грати
Наставник Дніпра розповів про проблеми, з якими зіткнулась команда перед матчами плей-оф з Політехнікою-Галичиною.
Михайло Переверзій: Дякую вболівальникам, давно такої атмосфери не бачили
Михайло Переверзій: Дякую вболівальникам, давно такої атмосфери не бачили
Головний тренер Рівного прокоментував перемогу команди в першому матчі плей-оф проти Старого Луцька.
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Відео27.03.2024
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Відео27.03.2024
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою дніпрян
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Тренери та гравці команд про матч Черкаські Мавпи – Запоріжжя
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Черкаський клуб вдома впевнено виграв серію у Запоріжжя
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Господарі впевнено виграли стартову гру чвертьфіналу
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Переможці регулярки виграли стартову гру 1/4 фіналу плей-оф
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Тренери та гравці команд про матч Київ-Баскет – Прикарпаття-Говерла
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Представляємо ще одну пару першого раунду
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Дивіться кращі моменти перших матчів чвертьфіналів плей-оф Суперліги Favbet
Favbet