Всі категорії новин
Ліга чемпіонів: знайомство з потенційними суперниками киян

Ліга чемпіонів: знайомство з потенційними суперниками киян

Амбітні косовари, білоруські дракони і старі французькі друзі. Як проводять міжсезоння потенційні суперники Будівельника по Лізі чемпіонів ФІБА

За лічені дні, 19 вересня стартує другий розіграш Ліги чемпіонів ФІБА. Будівельник, нагадаємо, почне свій шлях у цьому турнірі з другого раунду кваліфікації. На першому етапі нам цікава пара Цмокі-Мінськ (Білорусь) - Пріштіна (Косово). З однією з цих команд "будівельники" вийдуть боротися вже 24 вересня. Після, у разі успішного подолання другого етапу, в третьому кваліфайн-раунді нас буде чекати французький Нантер, інформує прес-служба киян.

ЦМОКІ-МІНСЬК
Склад

Захисники: Секу Уігс (США), Філіп Адамович (Боснія), Олександр Кудрявцев, Сергій Вабищевич, Сергій Татур, В'ячеслав Корж (усі - Білорусь)
Форварди: Крістофер Черапович (Швеція/США), Максим Салаш, Дмитро Поліщук, Микита Мещеряков, Андрій Навойчик, Віктор Овсепян, Євген Бєлянков (усі - Білорусь)
Центрові: Девід Кравіш (США), Антон Вашкевич, Олександр Семенюк (обидва - Білорусь)

Топова команда Білорусі щорічно бере участь в єврокубкових турнірах і з кожним сезоном продовжує прогресувати, кидаючи собі цікаві виклики. Цього літа клуб вирішив піти новим вектором розвитку, зробивши одразу дві команди, які будуть виступати в різних єврокубкових турнірах. Представники Цмокі-Мінськ-2 будуть прагнути потрапити в першу команду завдяки своїм успішним виступам у Балканській лізі і чемпіонаті Білорусі, а основний склад візьме участь в Єдиній лізі ВТБ і, власне, Лізі чемпіонів ФІБА.

Перша команда підсилилася чотирма легіонерами. Серед них - щойно відігравший четвертий сезон у коледжі американець Секу Уігс (захисник), а також центровий Девід Кравиш, який по закінченню коледжу встиг провести два досить успішних для себе сезони в Європі (Фінляндія і Польща). Також тут є досвідчений боснійський плеймейкер Філіп Адамович, який ставав чемпіоном Боснії та Румунії. А найбільш ефективно з точки зору скорингу в предсезонці себе проявляє шведський форвард команди Крістофер Черапович, який пройшов навчання в Штатах, а потім виступав за один з топових клубів Швеції Содертальє.

Дніпро переміг чемпіона в фіналі передсезонного турніру

Допомагати Уігсу і Адамовичу в задній лінії буде 37-річна легенда білоруського баскетболу Олександр Кудрявцев, який влітку крім того, що допоміг своїй збірній успішно пройти пре-кваліфікаційного раунду на чемпіонат світу-2019, також вирішив зайти на ще один сезон з чемпіонами Білорусі. За Цмокі-Мінськ виступає важкий форвард Дмитро Поліщук, який у сезоні-2013/14 грав в Україні, захищаючи кольори Львівської Політехніки. Також в складі є кілька якісних молодих білоруських виконавців, таких як Олександр Семенюк, Микита Мещеряков і Максим Салаш. Із знайомих осіб варто зазначити асистента білоруського наставника Цмокі Олександра Крутікова Едмундса Валейко, який свого часу пограв в Україні за БК "Київ" і БК "Одеса", а пізніше працював у одеської баскетбольної академії.

Варто відзначити, що команда почала підготовку в залі на два тижні пізніше Будівельника - 24 серпня. Після тижня тренувань підопічні Крутікова взяли участь у товариському турнірі в Польщі, де команда отримала першу ігрову практику. Мінчани програли в усіх трьох поєдинках - їх кривдниками стали польські Люблін і Даброва, а також чеський Пардубіце. Але на цей турнір команда вирушила без Адамовича, про підписання якого клуб повідомив пізніше. Останньою репетицією перед початком сезону для "драконів" став товариський турнір у Бельгії, в рамках якого команда поступилася Шарлеруа, але переграла Левен.
Цмокі-Мінськ зіграє у кваліфікації баскетбольної ЛЧ вдруге. Рік тому "біло-сині" дійшли до другого раунду, де у двох матчах поступилися ізраїльської команді Іроні Нагарія.


ПРІШТІНА
Склад

Захисники: Патрік Коул, Зак Вудлі, Кеон Джонсон (всі - США), Ендрю Лоуренс (Великобританія), Дардан Беріша (Косово/Польща), Рінор Печі (Косово)
Форварди: Джей Джей Менн, Сіб Уебстер, Уейн Мартін, Майкл Гловер (всі - США), Дрілон Хайрізі, Албан Весели, Фіснік Ругова (Косово), Едмонд Аземі (Косово, Хорватія)
Центрові: Лис Шоші (Косово), Максі Ешо (США)

Чемпіон Косово Пріштіна - дуже амбітна команда зі стабільним бюджетом. Вже третій рік поспіль косовари будуть виступати в турнірах під егідою ФІБА, де два попередні сезони вони нав'язували боротьбу топ-командам з різних європейських чемпіонатів. Вийти з групи Кубка Європи ФІБА ні 2015, ні 2016 року балканському колективу не вдалося, але тепер у Європі знають, що з Пріштіною просто не буде.

Особливо зараз, коли ми дивимося на те, як Пріштіна провела свою комплектацію. Клуб запросив кваліфікованого турецького екс-наставника Бешикташа Ахмета Кандеміра, і головне, підписав контракт з нечуваною для Європи в цілому, і для наших країв зокрема, кількістю легіонерів. Їх в Пріштіні дев'ять. Розмах в якості цих виконавців досить-таки відчутний - від ще нещодавнього "зеленого" американського студента до плеймейкера збірної Великобританії, який приблизно тиждень тому робив дабл-дабл у матчі проти Латвії на ЄвроБаскеті. Додайте до цього вибухового скорера Дардана Берішу (капітан збірної Косово) і його партнера по національній команді, єдиного номінального центру Пріштіни Ліса Шоші, і ви отримаєте дуже багатообіцяючий ростер, який при наявності хорошої командної дисципліни цілком здатний вирішувати завдання кваліфікації в груповий раунд.
Якщо говорити про знайомих осіб, то в минулому сезоні тут грав знаковий легіонер в історії українського баскетболу Халід Ель-Амін. Разом з ним в минулорічної команді виступали ще кілька добротних іноземців з хорошим єврокубковим досвідом. Головна команда Косово в це міжсезоння встигла провести чотири спаринги, спочатку програвши македонському Соколі і чорногорському Морнару, але днями виправившись і здобувши дві перші перемоги. Від рук косоварів дісталося македонським Работнічкам, а також відбувся успішний реванш проти Морнара.

Чи варто говорити, що на матчах Пріштіни команду прекрасно підтримують відомі у всій Європі балканські вболівальники. Вони активно стежать за життям чемпіона Косово (29 тисяч підписників у групі на Facebook) і не втрачають можливість всіляко брати в ній участь. Нещодавно фани стали свідками того, як прес-служба команди зазивала у свої ряди головного ньюзмейкера міжсезоння в НБА Кайра Ірвінга. Зоряний захисник поставив лайк під постом свого друга Патріка Коула, який виклав фото з тренування Пріштіни в Instagram, повз що не змогли пройти хвацькі косовари. "Кайрі, для тебе наші двері завжди відкриті!" - написала прес-слудба команди на її офіційному сайті. Але Кайрі в підсумку опинився в Бостоні, тому Пріштіна була змушена в екстреному порядку провести переговори щодо повернення в команду вище згаданого британського плеймейкера Ендрю Лоуренса, про підписання якого було оголошено днями.

Роблячи резюме по цій команді відзначимо, що її шанси на успіх виглядають трохи кращими, ніж у Цмокі. Проте, українським прихильникам баскетболу є сенс вболівати саме за білорусів, адже в разі виходу у другий раунд Пріштіни, Будівельнику доведеться провести два матчі з командою Кандеміра за межами України. Домашній поєдинок у такому разі, швидше за все, буде зіграно в Литві. Причина в тому, що наша країна не визнала Косово окремою державою.


НАНТЕР
Склад

Захисники: Хайко Шаффартчік (Німеччина), Джамал Шулер, Ніколас Мур (обидва - США), Максос Дадьє, Уорен Расін (обидва - Франція)
Форварди: Хьюго Инверницци, Лахау Конате, Батіст Шуафф (усі - Франція), Терран Питуэй (США), Майлз Хессон (Великобританія), Ерік Мерфі (Фінляндія/США),
Центрові: Аладе Аміну (Нігерія), Жоан Пассав-Дюктей, Жан-Марк Панса (обидва - Франція)

Рівно п'ять років тому настав один з найяскравіших періодів в історії Будівельника. Команда дебютувала в Євролізі і два сезони поспіль під керівництвом Айнарса Багатскіса вигравала чемпіонат України. За ці два роки "будівельники" добре познайомилися з французьким Нантером, з яким, у разі успішного проходження другого раунду кваліфікації ЛЧ, команда Володимира Коваля зіграє за вихід в груповий раунд.

Забігати далеко вперед і багато говорити про Нантер не будемо, адже спершу потрібно подолати бар'єр другого раунду. Зазначимо лише, що за кілька років французький клуб трохи здав позиції і з чемпіона Франції перетворився на міцного середняка ліги Про А, який, втім, як і раніше має гарний кадровий потенціал і завжди може вистрілити. Можливо, саме зараз починається повторне сходження Нантера, який в минулому сезоні виграв Кубок Європи ФІБА і Кубок Франції, також посівши третє місце в «регулярці» ліги Про А.

Одним з лідерів "біло-зелених" є екс-захисник Хіміка Джамал Шулер, якого ми чудово пам'ятаємо по сезону-2013/14. На позицію першого номера клуб підписав досвідченого екс-плеймейкера збірної Німеччини Хайко Шаффартчіка. Також є американець Нік Мур і якісний снайпер Хьюго Инверніци. На "крилах" відмінно себе почуває Теран Пітуей. Надійність під кільцем забезпечує досвідчений центр Аладе Аміну, а асистує йому у цьому Жоан Пассав-Дюктей - єдиний у складі Нантера, хто пам'ятає зустрічі з Будівельником. Допомагати їм боротися за підбори і розтягувати оборону суперника будуть американський фін Ерік Мерфі, а також британець Майлс Хессон. Очолює команду, як і раніше Паскаль Донадю, який тепер працює у парі із Франком Ле Гофом.

"Біло-зелені" почали підготовку в середині серпня, і досить швидко підійшли до спарингів. Через два тижні екс-чемпіон Франції обіграв бельгійський Шарлеруа. Після були два перші поразки - в іграх з По-Ортезом. Але вже у вересні Нантер перекреслив ці невдачі одним успішним спарингом. В рамках appart'city Cup французи спочатку взяли реванш у Монако, а у фіналі, як колись у пам'ятному для нас сезоні 2012/13, розібралися з Барселоною. Каталонці зараз переживають не найкращі часи, але вони при будь-якій погоді будуть залишатися грандом іспанського баскетболу та постійним учасником Євроліги з претензією на високі місця. Так що, обігравши їх 83:77, "біло-зелені" заявили про себе дуже голосно.

Хто б не виявився їхнім суперником по третьому раунду кваліфікації, цій команді доведеться нелегко. Звичайно ж, Будівельник готовий прийняти цей виклик, але поки всі думки про Пріштіну і Цмокі.

 

Новини по темі
Юрій Процюк: Цей досвід — на вагу золота
Юрій Процюк: Цей досвід — на вагу золота
Наставник Франківська-Прикарпаття прокоментував срібло команди у Європейській лізі
Франківськ-Прикарпаття поступився у фіналі EWBL
Франківськ-Прикарпаття поступився у фіналі EWBL
Українська команда дала бій Варшаві, але програла в кінцівці
Франківськ-Прикарпаття у фіналі Європейської ліги: відеотрансляція матчу проти Полонії
Відео09.03.2024
Франківськ-Прикарпаття у фіналі Європейської ліги: відеотрансляція матчу проти Полонії
Дивіться фінальний матч Європейської жіночої баскетбольної ліги
Франківськ-Прикарпаття зіграє у фіналі Європейської ліги
Франківськ-Прикарпаття зіграє у фіналі Європейської ліги
Українська команда змагатиметься за перемогу єврокубкового турніру
Франківськ-Прикарпаття поступився Остраві в EWBL
Франківськ-Прикарпаття поступився Остраві в EWBL
Українська команда вдруге в сезоні поступилась чешкам
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Гравчиня збірної України набрала 41 очко в матчі у Варшаві.
41 очка Філевич не вистачило Франківську-Прикарпаття для перемоги в матчі EWBL
41 очка Філевич не вистачило Франківську-Прикарпаття для перемоги в матчі EWBL
Українська команда поступилась у Варшаві місцевій Полонії
Франківськ-Прикарпаття зіграє на другому етапі EWBL
Франківськ-Прикарпаття зіграє на другому етапі EWBL
Українська команда спробує виграти перший матч в сезоні
Франківськ-Прикарпаття поступився Остраві на євроарені
Франківськ-Прикарпаття поступився Остраві на євроарені
Українська команда програла другий матч EWBL
Франківськ-Прикарпаття - Острава: відеотрансляція матчу EWBL
Відео27.11.2023
Франківськ-Прикарпаття - Острава: відеотрансляція матчу EWBL
Дивіться другий матч української команди в єврокубках
Полонія Варшава – Франківськ-Прикарпаття: відеотрансляція матчу EWBL
Відео26.11.2023
Полонія Варшава – Франківськ-Прикарпаття: відеотрансляція матчу EWBL
Український клуб стартує у Європейській жіночій баскетбольній лізі
Франківськ-Прикарпаття стартує в єврокубках
Франківськ-Прикарпаття стартує в єврокубках
Чемпіон України другий рік поспіль зіграє у EWBL
Артем Пустовий стартував з перемоги у кваліфікації Ліги чемпіонів
Артем Пустовий стартував з перемоги у кваліфікації Ліги чемпіонів
Центровий збірної України допоміг Обрадойро виграти перший матч
Олександр Ковляр зіграв у кваліфікації Ліги чемпіонів
Олександр Ковляр зіграв у кваліфікації Ліги чемпіонів
Український розігруючий не допоміг Калеву подолати відбір
БК Ужгород став віце-чемпіоном EYBL серед юнаків 2010 року народження
БК Ужгород став віце-чемпіоном EYBL серед юнаків 2010 року народження
Чемпіон України ВЮБЛ успішно виступив у Фіналі восьми в Будапешті
Українська команда МОБІ U-16 увійшла до топ-5 Суперфіналу EGBL
Українська команда МОБІ U-16 увійшла до топ-5 Суперфіналу EGBL
Команда Марії Дубас та Марини Рубайло виграла два матчі в суперфіналі
Команда МОБІ U-16 здобула перемогу на Easter Cup 2023
Команда МОБІ U-16 здобула перемогу на Easter Cup 2023
Підопічні Марії Дубас та Марини Рубайло готуються до фіналу European Girls Basketball League
Українська команда стала третьою у Суперфіналі EYBL в категорії U-16
Українська команда стала третьою у Суперфіналі EYBL в категорії U-16
Дві українські команди виступили у Суперфіналі EYBL
Команда МОБІ виступила на етапі EGBL
Команда МОБІ виступила на етапі EGBL
Українки не зуміли пробитись до Фіналу чотирьох в категорії U-15
Favbet