Всі категорії новин
Лариса Шабанова: наш український баскетбол – це живий організм, який розвивається за законами життя

Лариса Шабанова: наш український баскетбол – це живий організм, який розвивається за законами життя

Кінець вересня видався насиченим, адже уже зараз стартували змагання у жіночій Суперілзі, кількох вікових категоріях ВЮБЛ, зовсім незабаром розпочнуться поєдинки чоловічої Суперліги, визрівають амбітні плани щодо баскетболу 3х3, департамент ФБУ з організації і проведення змагань провів величезний обсяг робіт, але з кожним днем кількість завдань лише збільшується, про старт нового сезону і те чого чекати гравцям та вболівальниками розповіла голова департаменту Лариса Шабанова.
 
- Які зміни відбулися загалом у системі змагань, які проводяться під егідою ФБУ у новому сезоні у порівняні із попередніми?
Зараз система змагань в Україні приводиться до єдиної складової – однакова кількість команд у лігах та однакова система, кількість ігор у чоловіків та жінок. Так наприклад і у чоловічій і у жіночій Суперлізі цього сезону буде по 8 команд, обидва турніри будуть гратися в 4 кола і після цього плей-офф. Матч Зірок плануємо організувати як для чоловіків такі для жінок. Це що стосується найвищого дивізіону. У Вищій лізі у чоловіків цього року буде 15 команд, у Першій лізі– 28 команд, які розподілено на 4 зони. Для участі у Кубку України вже маємо близько 30 заявок від команд Вищої та Першої ліг, аматорських колективів, які починають змагання з 1-го етапу. Ми плануємо приділяти більше уваги до якості організаційного проведення змагань в усіх лігах – це телебачення, он-лайн трансляції, безпомилкове ведення статистичних показників під час ігор за новою програмою та новими вимогами ФІБА, ведення електронних протоколів гри, шоу-програми для глядачів під час ігор.  
 
- А які нововведення є для дитячих змагань?
- Юнацька ліга до дивізіону А тепер здобула дивізіон Б – це регіональні змагання, які об’єднали юнацькі команди в регіональні та обласні ліги і додали шансів дітлахам змагатися з рівними командами недалеко від дому і з глядацькою підтримкою рідних та друзів не тільки на домашній арені, але і у гостях. 
 
- Скільки загалом турнірів, їхня структура  загальна кількість команд чоловічих і жіночих? 
- Курчат рахують восени – зараз ще триває прийом заявок, у багатьох лігах  сезон ось-ось розпочнеться, триває реєстрація команд і  учасників. Сезон розпочався з ігор дівочої юнацької ліги команд 2001 р.н. Уже стартовав Чемпіонат жіночої Суперліги в київському Палаці спорту. У п’ятницю 29 вересня стартує чоловіча Суперліга. За тиждень стартує Вища ліга – чоловіки та жінки, Юнацька ліга у хлопців. Ще за тиждень – Кубок України, 1-й етап з командами Першої та Аматорської ліги, Перша ліга, ігри в 4-х дивізіонах Студентської ліги, Шкільна ліга 3х3 (дві вікові категорії у дівчат та хлопців) в кожній області, Студентський Кубок 3х3, чемпіонат України «Суперліга 3х3» як у чоловіків так і у жінок. Близько 30 офіційних змагань які будуть відбуватися протягом сезону.
 
- Питання хто буде обслуговувати ці змагання?
- Ведеться масштабна практична робота - суддівство, перегляд ігор, постійне навчання суддів, статистиків, секретарів, що працюють на змаганнях всіх рівнів, контроль та допомога обласним та регіональним змаганням – працівникам департаменту змагань ФБУ нудитися не має коли.
 
- Як будуть поєднуватися календарі змагань з класичного баскетболу і 3х3? Як ФБУ ставиться до того, що у обох форматах будуть брати участь одні і ті ж гравці?
- Для різних змагань 3х3 в календарях чемпіонату України передбачені вікна, вони єдині в усіх лігах. Думаю, що це тимчасове рішення, - вікна для змагань 3х3, можливо, якісь гравці будуть грати і там і там. Ми поступово створюємо професійну лігу 3х3. Баскетбол 3х3 стрімко  розвивається, величезна зацікавленість в Україні до цього виду спорту, тепер вже Олімпійського виду спорту, вже відкриваються перші відділення баскетболу 3х3 у ДЮСШ,  ще сезон-два – і ми будемо мати окремі клуби 3х3 зі своїми спонсорами, команди, гравців та тренерів цієї чудової видовищної гри, які будуть розвиватися паралельно структурам баскетболу 5х5. 
 
- Яка динаміка зміни кількості учасників у турнірах загалом? 
- Наш український баскетбол – це живий організм, який розвивається за законами життя. Економічна ситуація, наявність спеціалістів та велике бажання зробити корисне, якісне та радісне – основні складові. Завдяки активності та величезному бажанню президента ФБУ Михайла Бродського, його невтомного пошуку із залученням до баскетбольного життя нових людей, баскетбольна географія в останні роки, як мінімум не звужується. З’являються нові клуби. Це клуби Першої, Вищої ліг, нові дитячі секції. Басктебол стає більш масовим. Як я уже згадувала ще триває процес дозаявки у багатьох турнірах, але уже зараз можна сказати, що загальна кількість команд і змагань збільшилась, і ми маємо впевненість, що ці тенденції збережуться.
 
- Команди зі донецького і луганського регіону не представлені у Суперлігах, які клуби зі сходу будуть виступати у інших змаганнях?
МБК Маріуполь – чоловіча команда у Вищій лізі і Першій лізі, в Юнацькій одразу 3 команди, МБК Краматорськ – чоловіча команда Першої ліги і 2 команди у ВЮБЛ, є дебютанти БК Дружківка – чоловіча команда у Ппершій, жіноча у Вищій лігах, у юнацьких змаганнях 1 команда дівчат і 2 команди юнаків. Після довгої перерви у ВЮБЛ представлена дівоча команда з Рубіжного. Словом баскетбольне життя триває і у цьому регіоні.
 
- Чи часто доводиться штрафувати клуби за не дотримання регламенту?
- На щастя ні, більше дисциплінарних покарань за неетичну, неспортивну поведінку чи неякісне виконання своїх обов’язків. Штрафні санкції прописуються не для того, аби штрафувати, а щоб запобігти порушенням. Технічні питання вирішуємо мирним шляхом. Співробітники клубів працюють дуже багато і виконують ту величезну непомітну роботу, що дозволяє гравцям і тренерам займатися своєю справою, не відволікаючись, а глядачам – насолоджуватися грою. 
 
- Як ви оцінюєте зміни до правил, які вступили у дію з початком нового баскетбольного сезону?
- Кожна зміна Правил баскетболу доцільна, усі зміни ведуть до видовищності, динамізації баскетболу. Наприклад додався так званий нульвий крок – збільшилась швидкість руху гравця у нападі безпосередньо перед атакою кошика, немає додаткової зупинки гри через «швидку» пробіжку. Неспортивний фол теж – захищатися слід по правилах, не вмієш – учись, а не зупиняй гравця грубощами, що часто приводить до травм і тривалої реабілітації. Суддівський відділ провів велику кількість семінарів з гравцями, тренерами, суддями у передсезонний період, підготував відеоматеріал с поясненнями, які дії гравця правильні, а де – порушення. Ми відкриті до спілкування, завжди знаходимо час для допомоги, консультацій. Звертайтесь, питайте, читайте на сайті ФБУ навчальні матеріали. Давайте поради, як зробити щось краще і зробимо це разом. У баскетболі на майданчику за 0.2 секунди можна змінити переможця гри. У житті цього замало – іноді потрібно значно більше часу для рішучих змін, але для цього слід багато працювати усім разом.
Новини по темі
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення Рівненщини-ОСДЮСШОР
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення Рівненщини-ОСДЮСШОР
Діючий чемпіон цієї вікової групи нацелений повторити свій минулорічний успіх
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення СДЮШОР з баскетболу-МОБІ
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення СДЮШОР з баскетболу-МОБІ
Столична команда, граючи обмеженою ротацією і дівчатами меншого віку пробилась до Фіналу чотирьох.
ВЮБЛ серед дівчат 2009 року: івано-франківська ІФОДЮСШ завершила етап без поразок
ВЮБЛ серед дівчат 2009 року: івано-франківська ІФОДЮСШ завершила етап без поразок
Відбулись чергові матчі ВЮБЛ серед дівчат 2009 року народження.
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 28-31 березня
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 28-31 березня
На цьому тижні відбудуться матчі в трьох вікових категоріях.
ВЮБЛ серед дівчат 2011 року: ІФОДЮСШ завершила перший тур без поразок
ВЮБЛ серед дівчат 2011 року: ІФОДЮСШ завершила перший тур без поразок
У віковій категорії визначились три з чотирьох команд, які продовжать боротьбу за медалі.
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 23-24 березня
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 23-24 березня
В чемпіонаті України ВЮБЛ серед дівчат відбудуться матчі в двух вікових категоріях.
ВЮБЛ серед дівчат 2010 року: в столиці відбулись чергові матчі
ВЮБЛ серед дівчат 2010 року: в столиці відбулись чергові матчі
В зіграних матчах цікавим вийшов матч між ДЮСШ-3-Багірою та ЖОДЮСШ-Динамівець.
В чемпіонаті ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження відбулись перші матчі сезону
В чемпіонаті ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження відбулись перші матчі сезону
Визначилась вісімка команд, яка продовжить боротьбу в чемпіонаті
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 14-19 березня
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 14-19 березня
В чемпіонаті України ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження стартує другий етап змагань.
ВЮБЛ серед дівчат 2010 року народження: відбулись матчі другого туру в Одесі та Рівному
ВЮБЛ серед дівчат 2010 року народження: відбулись матчі другого туру в Одесі та Рівному
В зіграних матчах дві перемоги здобула СДЮСШОР ім. Літвака Б.Д. (Одеса), а рівненська ОСДЮСШОР залишається без поразок
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-12 березня
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-12 березня
У хлопців визначаться учасники третього туру в категоріях 2007 та 2012 років року, а у дівчат пройдуть ігри в категорії 2010 року народження.
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: МОБІ виграв два матчі у Чернівцях
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: МОБІ виграв два матчі у Чернівцях
Київська команда записала до активу перші перемоги в другому турі
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 29 лютого – 3 березня
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 29 лютого – 3 березня
У хлопців визначаться учасники третього туру в категорії 2007 року, а у дівчат пройдуть дві гри в категорії 2007-08 року народження.
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: у Києві та Вінниці стартував другий тур
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: у Києві та Вінниці стартував другий тур
По дві перемоги одержали запорізька КЗ ЗОДЮСШ ЗОР, дніпровська СДЮСШОР №5-ДФКС та Рівненщина-ОСДЮСШОР
ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 24-25 лютого
ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 24-25 лютого
Чемпіонат України ВЮБЛ серед дівчат 2011 року народження продовжиться матчами в Полтаві та Івано-Франківську
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: визначились учасниці другого туру
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: визначились учасниці другого туру
Боротьбу за нагороди продовжують вісім команд
Favbet