Всі категорії новин
Кольченко: мені є що доводити в Україні

Кольченко: мені є що доводити в Україні

 

Новачок "Черкаських Мавп" Олександр Кольченко готовий привести свою команду до півфіналу Суперліги, про це він днями повідав нам. Лідерські здібності 28-річного екс-гравця збірної України вражають. Щойно прийшовши у нову команду, він став одним із найрезультативніших гравців клубу. За чотири матчі у формі "Мавп" Кольченко здобув у середньому за гру 11.5 очок та віддавав 5 передач! Це при тому, що краща індивідуальна статистика за цими показниками у "Черкаських Мавпах" 12.3 очки та 4.3 передачі.

–       Сашо, ти кілька місяців цього сезону був без команди. Знаємо, що підшуковував варіанти закордоном. Чому не вийшло?

–       Не буду приховувати, що для мене на початку сезону пріоритетним було знайти команду закордоном, як і в минулому році. Я – максималіст, і мені хотілося зіграти в сильному чемпіонаті. Влітку була серія варіантів, але я очікував кращого, дещо пересидів без команди і згодом почав розглядати і варіанти з Україною. З "Мавпами" у мене та агента був хороший продуктивний діалог, на цей момент тут все влаштовує, думаю, в Україні це один з кращих варіантів. Тим більше, у мене тут є хороші знайомі, навіть можна сказати друзі, з якими я починав грати, зокрема, це Андрій Кальніченко, з яким у мене прекрасні стосунки. Є і Саша Сізов, з яким я виступав у Южному та перетиналися у збірній України. Пройшов час, але зараз, коли я виходжу на майданчик з цими гравцями, взаєморозуміння на дуже високому рівні, це теж відіграло свою роль.

–       Багато хто скаже, що, в порівнянні з останніми кількома сезонами, рівень чемпіонату все ж виріс. У тебе інша думка?

–       Я говорю про часи, які були дещо раніше. Сезон-два спостерігається хоч і не надто потужний, але позитивний процес прогресу. Приміром, у жовтні уявлення про цей чемпіонат у мене було іншим, перша частина сезону показала, що він дійсно цікавий, думаю, все найцікавіше ще попереду.

–       Минулого сезону ти виступав у Литві. Здається, там була ситуація з фінансовими проблемами?

–       Там був цілий ряд факторів, чемпіонат дійсно цікавий, але я банально не міг там зняти квартиру. Місто дуже маленьке (Кедайняй), у ньому лише 30 тисяч, знайти в такому місті квартиру в Литві просто нереально, мені знімали номер в готелі, сам розумієш, одруженому чоловіку жити в готелі не зовсім зручно. Банально, дружина та донька не могли приїхати до мене в гості. Я вдячний "Невежасу" за досвід, але, на жаль, комфортно себе почувати у литовському чемпіонаті мені не вдалося.

–       Після доволі довгого відрізку без офіційних матчів ти видав доволі сильний стартовий відрізок у Черкасах.

–       Можливо. Думаю, тут ситуація у моїй готовності. Я – професіонал і розумію, що в тебе нічого не може бути за твої колишні заслуги, треба виходити, доводити і грати. Попри те, що я певний час був без команди, я прекрасно підготувався до сезону. Мені потрібно було кілька матчів для того, аби відчути ігровий ритм, адже він відрізняється від тренувального, а далі все, як і раніше. Моя позиція в тому, що кожен має свій шанс на майданчику і кожен досвідчений гравець має доводити, що заслуговує свій час на рівні з молодим гравцем. Це нормальна конкуренція. На цій же позиції є 3-4 гравці, які горять бажанням грати. Я готувався до сезону ще з середині липня, так вийшло, що моя передсезонна підготовка так серйозно затягнулася, але в Черкаси я приїхав повністю готовим.

–       Де підтримував форму?

–       Южний. Це прекрасне місто для спортсмена. Тихо, спокійно, прекрасна база, кабінет фізіотерапії, ігрова зала. У резервному залі, де "Хімік" лише починав свій шлях, завжди відкриті двері для колишніх гравців клубу, я усім цим користався.  

–       В одному з чотирьох своїх стартових матчів за "Мавпи", проти "Волиньбаскета", ти у важкий момент сильно відіграв на позиції першого номера, віддав 10 передач і зняв усі питання про переможця. Для тебе не проблема грати розігруючого?

–       Все це від Звездана Мітровіча. Коли я грав у дублі "Хіміка", він часто мені давав можливість грати на позиції першого номера. У мене більше навиків плеймейкера, ніж будь-кому здається. Вже після того, як піднявся у першу команду з 16-17 років я грав переважно другого номера, але зіграти розігруючого для мене не складе жодних труднощів. Я взагалі вважаю себе універсальним гравцем, можу зіграти від першого до третього номерів, а в захисті і навіть закрити позицію четвертого.

–       Як тобі Черкаси?

–       Чесно? Думав, буде гірше. Завдячуючи, Андрію Кальніченко швидко ознайомився з містом, я навіть у нього жив перші дні. Зараз відчуття дуже хороші, мені комфортно тут. Це компактне та затишне місто, хочу перевезти сюди свою родину.

–       У цьому місті від тебе та клубу чекають результату. В ідеалі це боротьба за нагороди. Як відчуваєш, команді під силу пройти перше коло плей-оф?

–       Я – максималіст, і хочу ставити найвищі цілі, думаю, як і мої партнери по команді. Так сталося, що у всіх українських клубах я боровся за призові місця. Це "Хімік", "Азовмаш", "Будівельник". Для того, аби на щось розраховувати у плей-оф, нам треба зробити усе можливе, аби бути у п’ятірці, за підсумками регулярки. Навряд чи ми зможемо дістатися четвертого місця, але п’ята позиція перед плей-оф теж виглядає непогано. Ми гратимемо проти того ж суперника, але не матимемо переваги свого майданчика. Це цілком реальна ціль і треба усе зробити задля цього у третьому колі. Для мене особисто важливо повернутися в Україну і довести, що я можу сильно виглядати у цьому чемпіонаті.

–       Тобто, тобі все ще є, що доводити в Україні?

–       Баскетбол на даний момент – це моя робота, яка приносить мені задоволення та годує мою сім’ю. Водночас, дійсно, мені є що доводити, думаю, якщо у спортсмена інше ставлення, то йому потрібно зав’язувати і займатися чимось іншим. Я повен упевненості та амбіцій у цьому чемпіонаті. Якщо ти не ставиш планку у індивідуальному розвитку та командному результаті, твоя ціна, як гравця, нищівно падає, ти нікому не потрібен. У нас молода команда, багато перспективних хлопців, у яких все ще попереду, але водночас перед нами стоять певні завдання, які потрібно виконувати. Я сам колись був молодим гравцем і довго був молодим, адже у професійний спорт я прийшов досить рано і мені знайомо, що відчуває черкаська молодь. Думаю, вони мають дякувати керівництву та Всевишньогу, що у них є такий шанс. Ми маємо об’єднатися навколо однієї мети – вийти в плей-оф з верхньої частини турнірної таблиці.

       А реально взагалі піднятися вище п’ятого місця?

–       Я десь про п’яте і говорю, вище ми не піднімемося до плей-оф. Але нам бажано не грати проти перших трьох команд, з тим же "Кривбасом" можна і потрібно грати. Зараз нашим завданням є виграти усі домашні матчі і не припуститися неочікуваних осічок на виїзді, думаю, в такому разі ми виконаємо завдання на регулярний чемпіонат.

–       Цієї суботи ви граєте проти "Будівельника" у київському Палаці Спорту,  для всього вище сказаного та психологічного стану команди було б важливо зачепитися за цю гру.

–       У нас не має бути тягаря відповідальності. Нехай вони переживають, що зараз можуть приїхати Черкаси і обіграти їх. Нам потрібно організовано зіграти у захисті та розумно, без помилок у нападі. В такому разі у нас буде високий шанс на перемогу. Тим більше, ми граємо після паузи у чемпіонаті, після неї часто бувають неочікувані результати, ми зробимо усе можливе для певної сенсації. 

Новини по темі
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Кияни повторили рекорд за очками в половині матчу і встановили новий рекорд за кількістю триочкових.
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Столична команда завоювала медалі за підсумком сезону 2023/24
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи в серії за бронзу: відео коментарів після гри
Відео23.04.2024
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи в серії за бронзу: відео коментарів після гри
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою киян
Вадима Заплотинського визнано найкращим гравцем захисного плану сезону Суперліги
Вадима Заплотинського визнано найкращим гравцем захисного плану сезону Суперліги
Лідер Київ-Баскету допоміг столичному клубу завоювати бронзу
Андрій Агафонов — найкращий центровий сезону Суперліги Favbet
Андрій Агафонов — найкращий центровий сезону Суперліги Favbet
Бігмен Черкаських Мавп отримав індивідуальну нагороду
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи та завоював бронзу Суперліги Favbet
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи та завоював бронзу Суперліги Favbet
Команда Дмитра Забірченка виграла обидва матчі серії
Дніпро обіграв Рівне і вийшов вперед в фінальній серії: хайлайти Суперліги Favbet 20 квітня
Дніпро обіграв Рівне і вийшов вперед в фінальній серії: хайлайти Суперліги Favbet 20 квітня
Дивіться кращі моменти першого матчу фінальної серії Дніпро - Рівне-ОШВСМ
Дніпро отримав лідерство в фіналі з БК Рівне: відео коментарів після гри
Відео20.04.2024
Дніпро отримав лідерство в фіналі з БК Рівне: відео коментарів після гри
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів
Дніпро переміг Рівне в першому матчі фіналу Суперліги Favbet
Дніпро переміг Рівне в першому матчі фіналу Суперліги Favbet
Команда Володимира Коваля вийшла вперед у чемпіонській серії
Дніпро — Рівне: відеотрансляція фіналу Суперліги Favbet
Відео20.04.2024
Дніпро — Рівне: відеотрансляція фіналу Суперліги Favbet
Дивіться першу гру чемпіонської серії
Штурмовик полку Сафарі Олександр Хмельовський відкрив матч бронзової серії Суперліги
Штурмовик полку Сафарі Олександр Хмельовський відкрив матч бронзової серії Суперліги
Воїни відвідали гру між Київ-Баскетом та Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет в матчі з двома овертаймами виграв у Черкаських Мавп: хайлайти Суперліги Favbet 19 квітня
Київ-Баскет в матчі з двома овертаймами виграв у Черкаських Мавп: хайлайти Суперліги Favbet 19 квітня
Дивіться яскраві моменти першого матчу бронзової серії Суперліги Favbet
Київ-Баскет перемiг Черкаськi Мавпи в захоплюючому протистояннi бронзової серiї: вiдео коментарiв
Лєв Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Лєв Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Молодий захисник Київ-Баскета продемонстрував чудову гру
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
Кияни вийшли вперед в бронзовій серії плей-оф з Черкаськими Мавпами
Favbet