Всі категорії новин
Дмитро Базелевський: наше завдання – зробити гравців по-баскетбольному інтелігентними

Дмитро Базелевський: наше завдання – зробити гравців по-баскетбольному інтелігентними

На черговому засіданні робочої групи ФБУ її учасники розробляли систему і організацію проведення курсів підвищення кваліфікації тренерського складу. Голова комісії Дмитро Базелевський розповів більш детально про результати засідання робочої групи у складі головних тренерів національних збірних України, чоловічої - Євгена Мурзіна і жіночої – Володимира Холопова, а також авторитетного тренера збірних команд з європейським досвідом Валентина Мельничука.

- Наразі у центрі нашої уваги перебувають тренери, що працюють з найменшим контингентом баскетболістів – дітьми, і формують з них групи підготовки гравців. Ми хочемо дати інформацію тренерам, щоб вони знали – з чого треба починати під час роботи з дітьми, які етапи розвитку дитини існують, якщо орієнтуватися на 8-9 років. Ось так рухається процес, у якому ми хочемо систематизувати інформацію і знання, щод навчати тренерів працювати з групами набору.

- У вас цього разу робоча група працювала у зірковому складі – старійшина тренерського цеху з європейським досвідом Валентин Мельничук, тренери чоловічої та жіночої збірних Євген Мурзін та Володимир Холопов. Вони дали Вам цінні поради?
- Насправді у цій робочій групі бере участь і Марина Ткаченко. Ну а щодо Валентина Мельничука, - нам цікавий його досвід роботи з усіма категоріями баскетболістів, дітьми, підлітками, дорослими. Було б нелогічно і неправильно не враховувати його досвід. Як це відбувалося раніше, як це відбувається за кордоном, в інших країнах. Адже Валентин Мельничук знає, як відбувається ліцензування, навчання тренерів у Португалії. Слава Богу, що у нас є фахівці, які знають процес підготовки тренерів у Європі зсередини. Які знання їм дають, що буде для них корисно.

- З Мельничуком зрозуміло. А Євген Мурзін та Володимир Холопов?
- Це члени тренерської комісії, які безпосередньо беруть участь у роботі, створенні, адаптації до наших реалій того, що потрібно нашим гравцям. Що потрібно дати тренерам, щоб вони цьому навчили гравців. Ми йдемо по цьому ланцюжку надання інформації. Дивимося, чого не вистачає нашим гравцям.

- У головних командах країни?
- У першу чергу тренери збірних можуть прямо сказати, чого бракує гравцям, які приїздять до збірної. Може якогось розуміння, може якогось досвіду стосунків з різними тренерами, можливо не вистачає технічних моментів. Або ж їх бракує, або ж про них забувають. І вони забуваються, розчиняються. Можливо бракує набору тактичних знань у гравця, щоб він міг бути більш гнучким у грі, залежно від подій на паркеті. Один тренер трактує ситуацію так і працює за однією схемою, інший – по іншому. Наше завдання – зробити так, щоб кожний гравець і тренер, насамперед дитячий тренер був поінформований щодо усієї палітри тактичних схем. У баскетболі є чимало варіантів захисту, нападу, і наше завдання, якомога якісніше інформувати тренерів, щоб вони ці знання і цю інформацію потім передали гравцям своїх команд – клубних і збірних. Тренер збірної і тренер клубу може варіювати схемами і задумками, але база у гравця вже є. І ми тренерів будемо націлювати на передачі цієї інформації гравцям.

- Тобто, гравцям треба сформувати правильну базу.
- Правильну базу, це раз. Два – це правильну, і різноманітну. Базові вправи, базова техніка, навички – це добре, це важдиве наше завдання, але потім, коли баскетбол розгалужується, коли йде тактика, коли приходить різноманітність у захисті, у нападі, хотілося б, щоб гравці були більше поінформовані. Як часто кажуть, були більш інтелігентними у баскетболі. Щоб вони розбиралися у різних тонкощах баскетболу, зокрема у тактичних. Ну а база – це основне. Зараз ми жваво обговорюємо те, як подавати цю інформацію. Адже багато тренерів про це знають. Ми нічого нового не придумаємо. Наше завдання – зробити подачу матеріалу сучасно і цікаво. Продемонструвати тренерам, наскільки для нас це важливо, передати знання їм, щоб потім бачити результат на гравцях.

- Коли вже будете готові розпочати навчання на курсах?
- Зараз ми розробляємо програму і систему, як це буде працювати. Цю систему і цю програму має затвердити Президія ФБУ. Коли її затвердять, ми будемо розуміти, що ми рухаємося вперед по цій програмі і далі ми почнемо конкретні дії. Будемо їх корегувати. Ми розуміємо, без цього не обійтися у процесі навчання.
 

Favbet