Всі категорії новин
Це ж треба. Невігластво черкаського політика привело до звинувачень «Черкаських Мавп» у расизмі

Це ж треба. Невігластво черкаського політика привело до звинувачень «Черкаських Мавп» у расизмі

   Резонанс у Черкасах навколо назви “Черкаських Мавп”. Улюблена у місті та за межами України назва клубу несподобалася молодому політику, якого у Черкасах уже охрестили спортивним невігласом, - Дмитру Кухарчуку. За сумісництвом він є головою черкаського обласного осередку “Національного корпусу”. Він звинуватив меценатів черкаського баскетболу у расизмі. Це звинувачення опублікував на своїй сторінці у fecebooke. При чому, расизм він вбачає у самій назві клубу, і вимагає перейменувати клуб, вибачитися перед уболівальниками та відшкодувати компенсацію для гравців за моральне приниження.

Дмитро Кухарчук, по центру, у верхньому ряду 

  У клубі на такі нападки відреагували доволі дипломатично, мовляв спорт поза політикою.

    БК “Черкаські Мавпи” протягом своїх 13-ти років існування постійно заявляють, що спорт - поза політикою. І ми продовжуємо притримуватися цих принципів за будь-яких умов. Ми розуміємо, що у місті наразі триває політична боротьба, судячи з усього, комусь вигідно втягнути у брудні ігри світлі принципи олімпізму та спорту. На жаль, своїм постом пан Дмитро Кухарчук, лише підкреслив необізнаність у спортивному середовищі загалом та баскетбольному зокрема, де у світовій практиці є безліч прикладів назв, ототожнених з тваринами. Пишаємося, що ми маємо назву "Черкаські Мавпи"! 

   Хочемо ще раз підкреслити, що в ігровому залі ПС “Будівельник” є лише одна сила і вона не пов'язана з політикою – баскетбольна родина “Черкаських Мавп”. І кожен, хто прийшов підтримати професійну команду або 11 дитячих команд клубу, є її учасником. Тут не місце пропагандистським гаслам та політичним кольорам!

 

Очікуванно, що громадськість у Черкасах буремно відреагували на закиди щодо зміни назви клубу з тринадцятирічною історією. При цьому, свою однозначну позицію майже одночасно висловили меценати, гравці та зіркові вихованці клубу.

Влучно охарактеризував нападки партнер клубу, директор заводу «Темп» - Олександр Згіблов.

З подивом і здивуванням прочитав сьогодні пост юного політика пана Кухарчука, що баскетбольний клуб "Черкаські Мавпи" має в своїй назві расистське забарвлення. І він, як лідер політичної сили, що підтримує чинного мера Черкас, домагатиметься казна-чого і… якоїсь компенсації афроамериканським гравцям за те, що вони грають в футболках із зображенням мавпи.

  

Про назву клубу

Проведу невеличкий історичний лікнеп для Кухарчука і його подібних. У назві "Черкаські Мавпи" поява слова "мавпи" пов’язане у першу чергу з властивостями цієї тварини – спритність, швидкість, агресивність.

"Черкаські Мавпи" – швидкі, амбіційні, агресивні… розумні. Мавпа – це розумна тварина, а баскетбол – це не гра "біжи-кидай", а гра стратегів і математиків. Це вміння швидко зорієнтуватися, віддати передачу, прорахувати час на атаку, вирахувати відстань до кільця. Більшість професійних гравців у баскетбол – чудові гравці в шахи. Вони рахують все на льоту. 

Михайло Бродський і Сергій Одарич у 2004 році підставили плече черкаському аматорську клубу, який потім вивели у Вищу та Суперлігу. Створили школу дитячого баскетболу, вивели команду на всеукраїнський та міжнародний рівень. А де був, Дмитре, ти 14 років тому? В школу ходив, в 6 клас? 

  

"Черкаські Мавпи" сьогодні

"Черкаські Мавпи" сьогодні – це не лише професійний клуб, який бореться за чемпіонство в українському чемпіонаті. Це – структурована інтегрована родина. Вона налічує 11 дитячих команд, які грають і виграють змагання своїх вікових категорій, це спортивний клас в ЗОШ №17 (цього року плануємо створити ще два спортивні класи), це 450 дітей, які відірвані від вулиці і займаються улюбленою справою – спортом і розвитком. 

Я вже мовчу про наших зірок Святослав Михайлюка , Антона Білоуса, Іллю Антоненка, Дениса Бачуріна та Іллю Голощапова. Усі вони грають в різних командах в США. 

"Черкаські Мавпи" – це ковальня баскетбольних кадрів для наших збірних. В юнацькій збірній 60% вихованці "Мавп", в чоловічій збірній – 20%. Уявіть, яка титанічна праця за ці 14 років. І все це зробив Михайло Бродський, Сергій Одарич і команда "Вільних демократів".

Спорт і політика – речі несумісні

Чистий спорт і брудна політика – речі несумісні. Навіть під час Олімпійських ігор зупинялися всі війни і політичні протиріччя. Коли йдете на спортивний захід, матч чи подію, витирайте ноги. Брудну політику залишайте за порогом.

 

Зірковий вихованець “Черкаських Мавп” – Святослав Михайлюк теж не міг залишити цю тему без уваги на своїй сторінці у фейсбук. За його словами у США та зокрема у Канзасі асоціація з Черкасами може бути лише одна, у словосполученні “Черкаські Мавпи”.

 

 

Один із надхненнийків черкаського баскетболу – Сергій Одарич дипломатично зауважив, що у той час, як хтось пише негативні пости його однодумці продовжують вкладати свої кошти у спорт.

 

Відреагував і ще один вихованець черкаського клубу Антон Білоус, який наразі виступає у Канаді.

 

 

Favbet