Всі категорії новин
Баскетбол 3х3 буде усе більше відрізнятися від класичного 5х5

Баскетбол 3х3 буде усе більше відрізнятися від класичного 5х5

У наступному сезоні у баскетболі 3х3 розпочнуться тектонічні зрушення, цей вид спорту уже став олімпійським і усе більше набуває рис самостійного як у ігровому так і у організаційному плані виду спорту. Більш детально про розвиток цього напрямку баскетболу розповів представник департаменту організації та проведення змагань ФБУ, головний спеціаліст з розвитку баскетболу 3х3 Юрій Щербак.

Відносно нещодавно ти був на великому саміті у Белграді, який було присвячено саме баскетболу 3х3? Що нового було ухвалено, які напрямки розвитку окреслено на найближчий час?

Якісь глобальні рішення не приймалися більше було ознайомлення з планами розвитку 3х3 на майбутнє так як цей вид став олімпійським і було наголошено, що будь яка країна має шанс потрапити на олімпійські ігри 2020 року. Розповіли що всі міжнародні змагання, які були вони залишаються і наприклад змагання серед студентських збірних FISU, переможець світового студентського змагання отримає право участі в world tour. Так же буде запущено проект шкільної ліги, як вона виглядатиме поки невідомо. В Україні проект вже працює п’ятий рік – Шкільна Баскетбольна Ліга 3х3 - і міжнародні змагання можуть  стати додатковим стимулом для загально-освітніх шкіл України.

 

 

Коли буде повідомлено про формат відбору на Олімпійські ігри? Які варіанти розглядаються?

ФІБА пообіцяли оголосити систему відбору на Олімпіаду до нового року. Ніякі варіанти не розголошувалися.

Чи враховуються у якомусь вигляді побажання спортсменів і національних федерацій у створенні схеми відбору на Олімпіаду?

Я думаю, що ФІБА вислуховує усі пропозиції національних федерацій, але відомо тільки, що це буде щось нове і не передбачуване, тому що завдання ФІБА зробити баскетбол 3х3 не залежним від 5х5, це мають  бути два окремих види спорту, і щоб з'явилася  якомога більше професійних гравців саме в баскетболі 3х3 - це головна мета.

Які на твою думку підсумки минулого сезону 3х3 є найважливішими?

На мою думку, найважливіше в минулому сезоні - це виступи наших збірних, а саме третє місце жіночої збірної на Чемпіонаті Світу у Нанті і ще третє місце, яке цього разу здобула уже  наша чоловіча збірна на Чемпіонаті Європи у Амстердамі. Також слід не забувати про результати в усіх змаганнях наших збірних: це п’яте місце чоловіків на Чемпіонаті Світу, п’яте місце юнацької збірної на ЧС в Китаї.Те, що жіноча збірна не потрапила на континентальну першість, скоріше непорозуміння,ніж закономірність, і,гадаю, наступногороку вони обов’язково будуть у складі учасниць.

Також пройшов внутрішній  чемпіонат, в якому було 25 етапів та фінал. Можна побачити тенденцію дозбільшеня інтересузбоку любителів 3х3, цього року набагато більше команд прийняло участь у Чемпіонаті України. У фіналі не скажу, що було набагато більше команд ніж торік, деякі не змогли приїхати, але рівень гри був дуже високиміуже на груповому етапі були баталії за вихід із групи. Наприклад, в 1/8 фіналу вилетіли чи не найголовніші фаворити змагань команда "Бомжі", не звертайте увагу на назву, за складом, це рівень команд які потрапили в Фінал, у цій команді грають, наприклад, Олег Салтовець і Олексій Адедіран. З позиції гри все було чудово, але нам ще потрібно вдосконалювати організацію.Найважливіше питання - це час ігор і період очікування команд між іграми. В реалізації проекту «Суперліга 3х3» ми спробуємо усі ці питання вирішити.

 

Яка загалом кількість турнірів 3х3 в Україні у літній період і яка планується у зимовий?

Про літні період я уже розповів, але ще були і осінні турніри - це міста, які виявили бажання провести 3х3 у себе, це, як правило, присвячено якійсь події, важливій для певного населеного пункту чи регіону. Ми зі свого боку намагаємося завжди допомогти їм.У зимовий період і плануємо проводити WBB- це мінімум 10 етапів по Україні та фінал.

Розкажи детальніше про проект «Суперілга 3х3», який ти щойно згадував?

З 9-го серпня 2017 року баскетбол 3х3 було внесено до програми наступних Олімпійських ігор, які відбудуться 2020 року в Токіо (Японія). Уже наступного місяця на засіданні Президії ФБУ було ухвалено рішення про започаткування нового проекту - «Суперліга 3х3» із обов’язковим залученням команд клубів Дивізіону «А» (Суперліга). Цей проект дасть можливість тренерам національних збірних команд України збільшити вибір гравців для участі у міжнародних змаганнях.Основна мета проекту - підготувати національну збірну команду України докваліфікації на Олімпійські ігри 2020 року. Я думаю цей проект приверне увагу, як гравців, так і глядацьку аудиторію.

Якою буде його географія, за яким принципом будуть визначати міста, які приймають етапи?

Перший етап має відбутися у Києві, ще 2 етапи поки невідомо, але хочеться щоб вони були у різних куточках України. Може, хтось виявить бажання прийняти етап, ми готові розглянути усі варіанти. Єдине, чого хочеться, - це локації, на яких люди раніше не сподівалися побачити баскетбол.

 

 

Призовий фонд уже відомий?

Призовий фонд точно буде, але поки невідомо у якому розмірі.

Чи буде можлива опція виступів комад із-за кордону або, наприклад, легіонерів в українській команді?

Ні, це буде лише внутрішній чемпіонат і в ньому можуть приймати участь лише українські баскетболісти і баскетболістки.

Чи є якісь турніри з 3х3 для студентів, адже це молодіжна аудиторія із сучасними поглядами на житя і спорт зокрема?

Звісно є, минулого року проводився студентский кубок 3х3,і цього року він теж обовязково буде, щоправда, у трішки іншому форматі, ніж минулого року, і я думаю, число фіналістів буде більшим ніж минулоріч. Тоді мене вразив рівень фіналістів , усі команди були рівні і спрогнозувати, хто вийде з групи, було нереально.Тому, думаю, буде доцільно розширити список фіналістів, щоб підняти конкуренцію у фіналі.

Які є ще плани на наступний сезон в сенсі змагань 3х3?

Усі турніри, що ми проводили раніш, залишаться, додасться Суперліга 3х3, будемо удосконалювати те,що створили, і обов’язково розширювати географію змагань.

 

 

Чи відома приблизна кількість людей, які займаються баскетболом 3х3?

Дуже неоднозначне питання. Якась спільнота гравців, що професійно займаються баскетболом 3х3 наразі лише у процесі формування. Якщо говорити, про баскетболістів, які практикують 3х3 більш менш регулярно, але чергують його із іншими видами спорту, то зазначу що на офіційному сайті play.fiba3x3.com зареєстровано 10 642 гравці із них 3842 гравці мають рейтинг, це і чоловіки, і жінки. Якщо говорити про суто аматорів, які не беруть участь у турнірах, але грають у своє задоволення, то лік йтиме уже на сотні тисяч.

Чи підтримується зв'язок із нашими призерами 3х3, де зараз ці баскетболісти і баскетболістки?

Звісно підтримуємо зв’язок.Чоловіки Кобець і Липовцев виступають у Суперлізі за Черкаські Мавпи, а Тимофеєнко і Закурдаєв за Дніпро. Дівчата Завідна та Моллова зараз грають у польських клубах у класичний баскетбол 5х5, Філевич буде грати за Івано-Францівськ у Вищій лізі. Зарицька зараз в активному пошуці нового клубу.


Чи планується цього року проведення шкліьної ліги 3х3, адже це один із найстаріших проектів ФБУ?

Обов’язково буде ШБЛ 3х3 і цього року. Ми плануємо докласти дуже багато уваги цьому проекту, адже наступного року буть відбуватися юнацкі Олімпіські ігри в Буенос-Айресі.

Чи відомо уже щось щодо участі наших збірних на наступний сезон?

Так, буде кваліфікація та Чемпіонат Європи місце проведення поки не відомо, Чемпіонат Світу на Філіпінах, у юнаків кваліфікація  та Чемпіонат Європи, а також Юнацькі Олімпійські Ігри, про які я згадував вище.

До речі, чи зможуть українські збірні зіграти Буенос-Айресі?

Усі команди, які входять до топ-8 світового рейтингу по категорії U18, отримають місце на ЮОІ. Станом на даний момент, наша команда хлопців має необхідне місце у рейтингу. Щодо дівчат, то вони поки що не входять до вісімки, але знаходяться у зоні 20 збірних претенденток, тому шанси є і у них. Підбиватимуться підсумки станом на 01 квітня 2018 року.

Favbet