Всі категорії новин
Анастасія Чорногрицька: цього року кількість ігор онлайн в Україні сягне рекордні 2 000

Анастасія Чорногрицька: цього року кількість ігор онлайн в Україні сягне рекордні 2 000

Cучасний баскетбол уявити без протокольних даних і статистичних звітів неможливо. У нашій грі обліку зараз піддається усе: програні підбирання, відсоток влучних кидків, час лідирування у матчі кожної команди і ефективність окремо узятого гравця. Ці данні беруть не з голови і не як наслідок постматчевого перегляду. Уся ігрова статистика ведеться під час гри і це плід роботи конкретних людей, які відстежують кожен епізод матчу, але часто не помічають краси гри. Їхня основна місія - зафіксувати усе, що відбувається під час матчу, і відобразити це у сухих цифрах.
ФБУ розвивається разом із іншими європейськими федераціями. Про те, як це працює, що змінилося останнім часом в Україні і Європі, розповість провідний фахівець департаменту організації і проведення змагань ФБУ Анастасія Чорногрицька.

 


- Про зміни говорити можна дуже довго. За 3 останні роки тільки програма статистики дуже багато  разів  оновлювалася – додавалися нові функції. Усі ці зміни були спрямовані на спрощення дій статистиків під час он-лайнів та на появу більш точних баскетбольних показників–індикаторів, але для початку хотіла б зазначити, що уже сьогодні усі абсолютно команди чоловічої та жіночої Суперліги, чоловічої Вищої ліги перейшли до роботи із електронним протоколом, це дещо коштовніше і складніше, ніж організація он-лайн статистики, до якої усі уже звикли, але такими є вимоги часу. Усі внутрішні чемпіонати у країнах Європи вже давно проводяться без звичайного паперового протоколу. Є програма, яку нам надала ФІБА, і її ми використовуємо. Це був значущий крок уперед. Цього року ми плануємо, що жіноча Вища ліга і, по можливості, команди Першої ліги також будуть працювати із DigitalScoresheet.

Читайте:


- Чи є в Україні кадри, що здатні забезпечити таку велику кількість матчів, адже щільність змагань у тих же Вищих лігах (і у чоловічій, і у жіночій) суттєво збільшилася?
- ФБУ постійно працює над підготовкою нових фахівців і у цьому напрямку є позитивна динаміка. Якщо два роки тому 60 підготовлених статистиків обслуговували 629 матчів, то минулого року кількість матчів збільшилася до 1200, а кількість підготовлених статистиків лише до 70. Тому цього року ми значно більше приділяємо увагу підготовці нових кадрів.  Зараз, наприклад, на матчах усіх зазначених вище ліг можуть працювати 85 статистиків, щоправда, я розраховую на те, що кількість ігор он-лайн у нас сягне 2 000. Ми працюємо з тими, кого місцеві клуб чи команди рекомендують для цієї роботи. Нових людей залучаємо по можливості та при потребі. На сьогодні вже ми дійшли до того, що не може бути такого, що б у якомусь місті не велася статистика, навіть якщо там є тільки одна команда, а саме місто невеличке.
- Таке різке зростання кількості матчів певно призводить не лише до збільшення потоку інформації, а й до зниження якості роботи?
- Тут потрібно розуміти, що склад статистиків, які працюють на матчах, не лише збільшується, а й оновлюється. Робота із новою системою вимагає певних навичок, які не завжди можуть засвоїти ті люди, які працювали над статистикою раніше. Ми активно залучаємо молодь, навчаємо, а велика кількість матчів – це чудова практика. Кількість проблемних матчів дійсно збільшилася, і це є нормальним процесом, але федерація над цим також працює.


- До речі, що значить ось це словосполучення «проблемні матчі»?
- Є основні 3 причини, які заважають нормальній роботі статистиків, що призводить до проблемності матчу: одна із найпоширеніших – це обрив інтернет зв’язку, неправильна послідовність дій у випадку розбіжностей по рахунку і часу із інформаційним табло. Також негативно впливають і пізні переноси поєдинків, адже, нажаль, трапляються ще випадки, коли команди клопочуться про перенесення матчу за 3-4 дні до його планової дати. Результативні передачі, підбирання, перехоплення, втрати і т.д. – усі ці ігрові дії мають бути зафіксовані правильно і відповідно до кожної ситуації. У нас є окремі офіційні правила ФІБА для статистиків – і ми мусимо дотримуватися їх. Щодо кількості і характеру помилок, допущених статистиками під час ігор, то їхній ліміт прописано у правилах проведення чемпіонату України і його суворо дотримуються.

 

- Як відбувається робота над помилками після їх виявлення?
- Хочеться, щоб усі розуміли, що від роботи статистиків залежить багато чого. Це насамперед – можливість усім слідкувати в он-лайні за іграми, неважливо у якому місті проходить цей матч. Також, від зафіксованих статистиками дій залежать індивідуальні показники гравців, а далі, відповідно і їхні контракти у клубах. Робота статистика  дуже цікава і вимагає вміння прийняти правильні рішення іноді у дуже екстремальних ситуаціях. Статистики мають володіти комп’ютерними навичками, а не лише розуміти хід гри. Головний інструментарій виявлення помилок це, звісно, перегляд ігор. У першу чергу переглядаються матчі Суперліги, як чоловічої так і жіночої, потім інші матчі, ми аналізуємо майже усі поєдинки. Після нашого перегляду гри статистик отримує PDF-звіт із посиланнями на відео, де було припущено помилок, це усе він переглядає, розбирає, тобто усе робиться для того, щоб наступного разу таких помилок не повторювати. Звісно у самого працівника має бути бажання працювати над помилками, вдосконалюватися у цій роботі, адже це напрямок доволі перспективний з огляду на збільшення кількості матчів та зростання популярності баскетболу. Мене також вперше залучили до статистики на ігри  ВЮБЛ у 14 років. Не вистачало кадрів у Києві та Боярці, а статистику треба було організувати обов’язково. Тому довелося розібратися в цьому питанні і, як бачите, – сподобалося.


- Ти неодноразово згадувала про навчання молодих статистиків, підвищення рівня обслуговування, як саме налагоджена ця робота?
- Щороку у нас відбуваються передсезонні семінари за програмою ФБУ. Минулого року у нас була можливість організувати міжнародний семінар, на який приїжджала інструктор ФІБА болгарка Лілі Борисова. Наразі в Україні ми уже маємо 8 статистиків із ліцензією ФІБА. Це люди, які мають право працювати на усіх міжнародних змаганнях. Це як домашні матчі національних збірних, так і ігри євро кубків. Такий дозвіл видається на 2 роки, і перед сезоном 2018/2019 потрібно буде цю ліцензію підтвердити. Цього року ФІБА провела також ліцензування секретарів і операторів 24 секунд, часу, табло, і таких фахівців тепер в Україні 10. На своїх семінарах ми  презентуємо усі зміни у Правилах гри, які стосуються ведення статистики. Цього року у вересні Федерація баскетболу провела 3 регіональних семінари для зручності учасників: на сході України у Харкові, у Києві, а також у Львові на заході, до речі, дуже хочу подякувати Сергію Чебишеву, Ірині Кленіній та Богдану Стеценку, які нам дуже допомогли у організації семінарів у своїх містах. До Львову також приїхала інструктор ФІБА Довіле Русоніте, це фактично був другий міжнародний семінар в Україні. Довіле допомогла провести інструктаж для чисельних команд Першої ліги. Під час семінарів ми представляли сьому (нову версію) FIBA LiveStats, звертали увагу статистиків на трактування ігрових дій згідно нових правил ФІБА.Зiбрати усіх, хто цікавиться,у одному місці дуже важко, адже у поточному сезоні ми працюємо у 13 українських лігах паралельно. З цього року у двох старших вікових групах ВЮБЛ це обов’язкова умова протягом сезону. Взагалі, ВЮБЛ - це відмінна школа баскетболу не лише для юних гравців, а й для статистиків-початківців. Так що за бажання керівників клубів і шкіл інші команди ВЮБЛ у молодших групах також можуть протягом усього сезону і вести статистику ігор,і використовувати електронний протокол.

 

Новини по темі
ВЮБЛ серед юнаків: анонс матчів 18-23 квітня
ВЮБЛ серед юнаків: анонс матчів 18-23 квітня
На цьому тижні в чемпіонаті України ВЮБЛ серед юнаків відбудуться чергові матчі у всіх шести вікових категоріях.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: СДЮСШОР №5-ДФКС
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: СДЮСШОР №5-ДФКС
Наставниця дніпровської команди розповіла про підготовку СДЮСШОР №5-ДФКС до Фіналу чотирьох.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення Рівненщини-ОСДЮСШОР
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення Рівненщини-ОСДЮСШОР
Діючий чемпіон цієї вікової групи нацелений повторити свій минулорічний успіх
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення СДЮШОР з баскетболу-МОБІ
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення СДЮШОР з баскетболу-МОБІ
Столична команда, граючи обмеженою ротацією і дівчатами меншого віку пробилась до Фіналу чотирьох.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення КЗ ЗОДЮСШ ЗОР
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення КЗ ЗОДЮСШ ЗОР
Запорізька КЗ ЗОДЮСШ ЗОР пройшла сезон без поразок.
ВЮБЛ серед юнаків 2007 року: одеська СДЮСШОР ім. Літвака виграли третій тур
ВЮБЛ серед юнаків 2007 року: одеська СДЮСШОР ім. Літвака виграли третій тур
Четвірка команд визначила посів перед Фіналом чотирьох
ВЮБЛ серед юнаків 2010 року: визначились перші участники Фіналу чотирьох
ВЮБЛ серед юнаків 2010 року: визначились перші участники Фіналу чотирьох
У Києві відбулись перші матчі третього туру чемпіонату України ВЮБЛ серед юнаків 2010 року народження
ВЮБЛ серед юнаків: анонс матчів 12-14 квітня
ВЮБЛ серед юнаків: анонс матчів 12-14 квітня
В чемпіонаті України ВЮБЛ серед юнаків відбудуться чергові матчі в трьох вікових категоріях.
ВЮБЛ серед юнаків 2009 року: Академія Говерла та ЗОДЮСШ – останні учасники третього туру
ВЮБЛ серед юнаків 2009 року: Академія Говерла та ЗОДЮСШ – останні учасники третього туру
Після проведеного туру в Івано-Франківську стали відомі всі команди топ-8
ВЮБЛ серед юнаків 2012 років: матчами в Ужгороді стартував третій тур
ВЮБЛ серед юнаків 2012 років: матчами в Ужгороді стартував третій тур
Дніпровська СДЮСШОР-5 та Ужгород-ЗОДЮСШ пробились до топ-4 вікової категорії
ВЮБЛ серед юнаків: анонс матчів 4-11 квітня
ВЮБЛ серед юнаків: анонс матчів 4-11 квітня
В чемпіонаті України ВЮБЛ серед юнаків відбудуться чергові матчі в трьох вікових категоріях.
ВЮБЛ серед юнаків 2011 року: в Полтаві та Івано-Франківську пройшли матчі другого туру
ВЮБЛ серед юнаків 2011 року: в Полтаві та Івано-Франківську пройшли матчі другого туру
В цій віковій категорії визначились останні учасники третього туру топ-8
ВЮБЛ серед юнаків 2010 року: визначились останні учасники третього туру
ВЮБЛ серед юнаків 2010 року: визначились останні учасники третього туру
КДЮСШ БК Тернопіль та дніпровська СДЮСШОР-5-ДФКС стали кращими в Тернополі.
ВЮБЛ серед дівчат 2009 року: івано-франківська ІФОДЮСШ завершила етап без поразок
ВЮБЛ серед дівчат 2009 року: івано-франківська ІФОДЮСШ завершила етап без поразок
Відбулись чергові матчі ВЮБЛ серед дівчат 2009 року народження.
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 28-31 березня
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 28-31 березня
На цьому тижні відбудуться матчі в трьох вікових категоріях.
ВЮБЛ серед дівчат 2011 року: ІФОДЮСШ завершила перший тур без поразок
ВЮБЛ серед дівчат 2011 року: ІФОДЮСШ завершила перший тур без поразок
У віковій категорії визначились три з чотирьох команд, які продовжать боротьбу за медалі.
ВЮБЛ серед юнаків 2010 року народження: матчі другого туру пройшли в Одесі, Рівному та Києві
ВЮБЛ серед юнаків 2010 року народження: матчі другого туру пройшли в Одесі, Рівному та Києві
Визначились 6 з 8 учасників третього туру в цій віковій категорії
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 23-24 березня
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 23-24 березня
В чемпіонаті України ВЮБЛ серед дівчат відбудуться матчі в двух вікових категоріях.
Favbet