Всі категорії новин
Роман Рижик: у нас двері відчинені для усіх

Роман Рижик: у нас двері відчинені для усіх

Київська колегія баскетбольних суддів ініціює початок роботи Школи баскетбольних арбітрів. Регулярні заняття передбачають вивчення правил баскетболу і механіки суддівства, практичний арбітраж, відеоуроки, пробні тестування. Про те, як функціонуватиме школа, розповідає її керівник - комісар ФІБА Роман Рижик.

- Це Школа Молодих Арбітрів. Положення про неї затвердила Федерація Баскетболу України ще рік тому. Наступним кроком була підготовка програми, за якою буде проводитися навчання. На сьогодні вона вже є.

- Для чого потрібна така Школа, є кадровий дефіцит серед арбітрів?
- Зараз в Україні побільшало баскетбольних змагань на усіх рівнях. Починаючи від мінібаскетболу, шкільних змагань, баскетболу 3х3, і закінчуючи усіма студентськими і професійними лігами. Дефіцит суддів вже відчувається, зокрема, у Києві, бо тут проводиться чимало аматорських, напіваматорських змагань, усіляких ліг, літніх, зимових, яких завгодно, а також відбувається багато матчів у ВЮБЛ, і судді ледь встигають їх обслуговувати. Це одна з причин. Не забуватимемо і про конкуренцію, яка має бути вищою. А відтак і якість суддівства зросте. Метою програми було систематизувати підготовку арбітрів. Це і втілилося у програму,  яку ми розробили спільно з Борисом Рижиком. Зараз оголошено набір до школи. Вирішили почати з Києва, але плануємо поширити його на усі регіони України. У нас є регіональні інструктори, які керуватимуть регіональними відділеннями Школи. Зараз є шість таких регіонів, у майбутньому їхня кількість зросте. Усі регіональні інструктори при проведенні занять будуть притримуватися єдиної програми  та користуватися всіма навчальними та відео  матеріалами.

- Ви особисто проводитимете заняття?
- Не тільки я, але й деякі провідні арбітри України. Цей процес триває і зараз. Скажімо, Микола Амбросов провів семінар у Вінниці, я разом з Олександром Раєвським у Южному, у Залізному Порту у межах Фестивалю міні-баскетболу Борис Рижик і Микола Амбросов організували суддівський табір.

Форми навчання передбачаються  різні, а мета одна - згуртувати молодих людей, які, насамперед, люблять баскетбол - це перша і обов’язкова умова, а друга – не тільки мати бажання судити, але й бажання наполегливо працювати і готуватися до якісного суддівства. Отже, наша програма розрахована на молодих суддів, що бажають підвищити свій професійний рівень і складається з чотирьох етапів. Після успішного закінчення кожного з них слухачам буде надана можливість обслуговувати ігри певних рівнів. Кожний етап – це теоретичні і практичні заняття з використанням відеоматеріалів. Наприкінці кожного етапу проводитимуться тестування з теоретичної, фізичної підготовки та практичного суддівства. Якщо склав тестування, переходиш до наступного етапу. Після звершення першого етапу арбітр-початківець зможе обслуговувати матчі аматорського і шкільного рівня, закінчення другого етапу дозволить судити ігри юнацьких і студентських змагань, а також ігри з баскетболу 3х3. Після третього етапу арбітри матимуть можливість обслуговувати ігри першої і вищої ліг Чемпіонату України. А вже після четвертого етапу арбітри зможуть обслуговувати баскетбольні змагання будь-якого рівня в Україні.

- Якою ви передбачаєте тривалість навчання?
- Перший етап буде більш коротким, тривалість наступних етапів буде залежати від складності та набуття практичного досвіду,   повний курс займе приблизно 3-4 роки.

- Це великий термін.
- Я вважаю, це невеликий термін.  Наприклад, після закінчення четвертого етапу – це судді, що зможуть обслуговувати матчі Суперліги, яких у нас 20-25 фахівців в Україні. Тож, для досягнення цього рівня потрібно чотири роки мінімум. Крім теорії необхідно отримати і практичний досвід, без якого суддівство на високому рівні неможливе. Тому це мінімальний строк. Зрозумійте, люди, які не стикаються близько з суддівством, вважають, що це просте заняття. Мовляв, що там судити? Вийшов: пробіжку свиснув, два очки зарахував, і на цьому усе скінчилося. Але це далеко не так. Суддівство дуже важка і складна робота. Можете мені повірити. Я пройшов усі етапи як гравець починаючи з юнацького баскетболу і завершив кар’єру гравцем збірної України. Потім пройшов усі етапи у суддівстві, починаючи з юнацьких змагань,чемпіонатів України та СРСР, судив міжнародні змагання всіх рівнів, включаючи Олімпійські Ігри в Атланті-96. Ще й працював тренером  дитячих і чоловічих команд. Тому я добре розумію усі  нюанси відношення гравців і тренерів до суддівства. Гравцям і тренерам здається, що вони знають правила баскетболу, але вони їх знають недосконало, повірте мені. І багато хто вважає – взяв, почитав правила, вийшов і можеш судити. Це не так. У правилах є дуже багато тонких моментів, що потребують спеціальної підготовки, тривалої роботи і досвіду, сталої психологічної врівноваженості. Суддівство не менш складна і важлива робота, ніж робота гравця і тренера. І хоча арбітри не головні діючі особи у грі, але без них неможливо проводити матч і судді мають бути добре підготовленими. Так само, як і хорошим тренером людина не може одразу стати. Навіть якщо ти був прекрасним гравцем. Потрібні навчання і досвід, цей шлях треба пройти. І одні стають тренерами аматорської команди, а інші – збірної країни.

- Але своє місце під сонцем мають і одні, і другі.
- Звичайно. Але ж це рівень інший.

- І ви підвищуєте цей рівень.
- Так.

- Навчання у Школі буде на платній основі?
- Ні, навчання буде безкоштовним, дякуючи Федерації Баскетболу України. Скажімо, у Залізному Порту Фестиваль міні-баскетболу тривав 7 днів, з них чотири дні проводився суддівський табір за участі 16 суддів. Від них вимагалося тільки дістатися туди. А харчування і проживання – за рахунок ФБУ. Так функціонуватиме і наша школа – з мінімальними витратами на якісь переїзди, тощо.

- Термін набору до Школи визначений?
- Бажаючих вчитися набираємо до 15-го липня. Це умовний строк. Для цього потрібно надати свої дані: Прізвище, ім’я, по-батькові, рік народження, місце проживання, номер телефону, поштову скриньку і коротку інформацію про своє баскетбольне минуле чи сьогодення. І надіслати ці дані на пошту: rryzhyk@gmail.com.

- Коли почнете навчання? За традицією у День Знань, 1-го вересня?
- Навчання ми плануємо розпочати з нового сезону, В залежності від кількості бажаючих будемо формувати групи. Можливо і у серпні розпочнемо.

- Де ви займатиметеся, приміщення підшукали?
- По-перше, це ж не шкільне навчання, займатися в аудиторії будемо не так часто . У Києві столична колегія суддів підбере місце для занять. Варіанти є. А регіональні інструктори у себе це питання вирішать на місцях. У нас є багато вболівальників, прихильників баскетболу, хто полюбляє критикувати суддівство. Їх я також хочу запросити до школи - вчіться, виходьте на майданчик і демонструйте, як це правильно робити. Ми з задоволенням візьмемо усіх бажаючих. У нас двері відчинені.

 

Favbet