Всі категорії новин
Валерій Елькінсон: "На Заході на спорті заробляють, а у нас це неможливо"

Валерій Елькінсон: "На Заході на спорті заробляють, а у нас це неможливо"

Зізнаюся, я мало розуміюся на баскетболі, але ім'я Валерія Елькінсона - президента обласної федерації баскетболу, знаю давно. Валерій Альбертович, на мій погляд, один з небагатьох спортивних функціонерів, який цілодобово робить все можливе, щоб цей вид спорту в нашій області, незважаючи на складні часи, успішно розвивався. І одним з головних своїх завдань він бачить залучення дітей і підлітків до спортзалів. Адже саме їм в недалекому майбутньому захищати честь Запоріжжя і країни на престижних європейських і світових турнірах ...

- Валерій Альбертович, ви професійно грали свого часу в баскетбол за команди СКА (Львів) та "Будівельник" (Запоріжжя). Знаєте життя цього виду спорту зсередини і як спортсмен, і як функціонер. Але в складні часи найперше, від чого позбавляються інвестори, це саме спортивні команди ...

- Ви ж розумієте, що в нашій країні спорт не приносить доходів. Це для інвесторів лише елемент престижу. Після армії я працював тренером, до того ж я суддя республіканської категорії. У 1992 році відкривав перший баскетбольний клуб в Запоріжжі - "Ферро". Рік тому цей клуб закрився, тепер у нас є баскетбольний клуб "ЗАПОРІЖЖЯ". Адже "Ферро" був приватним клубом, який фінансував однойменний завод, а господарем був Ігор Валерійович Коломойський. А БК "ЗАПОРІЖЖЯ" - це громадська організація, що належить місту і області. Клуб дуже важливо зберегти, адже у нас в місті є професійна дитяча спортивна школа, вихованці якої беруть участь в змаганнях. Вони - потенційні майбутні гравці БК "ЗАПОРІЖЖЯ". Є ще фарм-команда при ЗНТУ, ректор якого - Сергій Бєліков - постійно допомагає їй і підтримує, незважаючи на складні часи. До слова, ця команда в цьому році буде грати в першій лізі. Тому що якщо хлопці не гратимуть, їм можна буде розпрощатися з баскетболом.

- Для БК "ЗАПОРІЖЖЯ" область виділила в цьому році 894 тисячі гривень. На що йдуть ці гроші?

- На участь в змаганнях, оренду залу, навчально-тренувальні збори. Ні зарплат, ні премій в цій цифрі немає. Ми щільно ведемо переговори з міською владою і сподіваємося, що і міський бюджет на наступний рік виділить нам певну суму. Це європейська практика: разом з громадою частково в житті клубу бере участь влада, тому що такі команди - це престиж міста. Навіть коли ми були приватним клубом і при невеликому бюджеті вигравали бронзові медалі, два кубки, то не тільки господарі клубу пишалися нашими перемогами, а й місто і область. Зараз все стежать за Олімпійськими іграми і вважають, скільки Україна взяла медалей. Тому що за перемогами наших спортсменів весь світ судить про рівень розвитку спорту в країні.

- Чула, що з приводу виділення БК "ЗАПОРІЖЖЯ" грошей обласним бюджетом був скандал в обласному депутатському корпусі ...

- Найстрашніше, що наші місцеві депутати ведуться на такі провокації від деяких своїх колег. Федерація баскетболу спеціально організовувала круглий стіл, на який прийшла вся спортивна громадськість міста і області. Ми запрошували депутатів різних комісій, щоб роз'яснити, що відбувається. Але вони не захотіли з нами побачитися і вислухати відповіді на всі свої питання. Є така депутат Тетяна Ковиліна, яка заявляє, що наш клуб приватний і що я візьму якісь відкати від виділеної суми собі. Це смішно і абсурдно! Я як президент федерації баскетболу навіть не отримую зарплати, але при цьому займаюся загальним розвитком баскетболу в області. Баскетбол це справа всього мого життя, я ніколи не заробляв на ньому.

- Чому депутатам нецікаво підтримувати і розвивати спортивне життя міста та області? Натомість вони влаштовують такі скандали, а не борються, наприклад, з відкриваючимися на кожному розі "Наливайками", "МАФами", підпільними казино ...

- Про що ви? Скоро відзначимо 25 років Незалежності, але до сих пір закон про меценатство не прийнятий. Хоча проект давно лежить на розгляді Верховної Ради. Його ніхто не приймає і, думаю, не прийме.

- Чому?

- Тому що багато хто з них судить по собі - вони думають тільки про відкати, але ніхто не хоче розібратися в суті. Що заявляє та ж Ковиліна: мовляв, з майже 900 тисяч гривень, які на клуб виділила область, я 200 тисяч заберу собі. Це абсурд! Всього нам потрібно на сезон 5 мільйонів гривень. За її логікою, я буду у клубу відбирати гроші, щоб потім шукати на цю суму більше? При цьому разом з президентом БК "ЗАПОРІЖЖЯ" я віддав на розгляд абсолютно прозорий кошторис, в якому кожна копійка розписана! Але вона цього бачити не хоче, їй важливіше займатися популізмом.

- Ви зверталися до Ахметова за підтримкою клубу?

- А навіщо? Він фінансує футбол, а баскетбол не хоче категорично. Але Ростислав Шурма надає посильну допомогу. З минулого року у нас новий президент федерації баскетболу України Михайло Бродський, який дуже багато робить для нашого виду спорту. Впритул до того, що ходить до Президента з доповідями, щоб той знав ситуацію і допомагав. Після футболу баскетбол другий вид спорту за популярністю в країні, за яким проводяться чемпіонати Європи в різних вікових категоріях. До слова, Михайло Бродський хоче відродити нашу "Козачку-ЗАЛК", і я буду тільки в цьому допомагати. Зараз набирає популярність стрітбол - вуличний баскетбол. Від звичайного він відрізняється кількістю гравців - їх по три в кожній команді і грають на одній половині поля. У нас в Запоріжжі в цьому сезоні пройшли 5 турнірів зі стрітболу, які викликали ажіотаж. І команд було багато, і глядачів.

- Але ж зовсім не дорого облаштувати в кожному дворі баскетбольний майданчик з кільцем? Чому немає такої програми для міста?

- Програма така є, я постійно спілкуюся з владою з цього приводу і можу сказати, що не все так сумно в цьому напрямку. У шкільних подвір'ях кошики і майданчики для гри в баскетбол є. У минулому році на "Славутич-Арені" федерація баскетболу спільно з міською владою зробила два професійні майданчики для гри у вуличний баскетбол. Щодня з шести до дев'яти вечора близько 50 чоловік різного віку безкоштовно там займаються. В Індустріальному коледжі оновили майданчик і там теж проходять заняття. Сьогодні федерація баскетболу України безкоштовно надає нам стрітбольні стійки і найближчим часом з'явиться по шість стійок в Запоріжжі, Бердянську та чотири в Мелітополі. Адже сьогодні стрітбол дуже масова течія, що є чудово. А з наступної Олімпіади цей вид спорту стане олімпійським.

- На Заході дуже популярні шоу, в яких майстри показують неймовірні трюки біля баскетбольного кільця. На цих шоу заробляють величезні гроші, тому що глядачі заповнюють зали ...

- На Заході на спорті заробляють гроші, а у нас це поки неможливо.

- Ви сказали, що як президент федерації баскетболу не одержуєте ні копійки. А за рахунок чого ви живете?

- У мене є друзі, у них певний бізнес, в будівництві якого я свого часу брав участь. Адже баскетболом я так щільно займаюся з 2008 року. Коли керував клубом "Ферро", у мене була дуже гідна зарплата. Це зараз ми трохи "провалилися", але люди розуміють значимість нашого улюбленого виду спорту, його публічність і престиж. Тому зупинятися не можна. Якщо зробиш це - все, можна закривати клуб. Так, деякі гравці пішли в інші команди, але у мене з ними нормальні стосунки. Я все одно вірю, що війна і складні часи скоро закінчаться, і наша команда знову повернеться на найвищий рівень і буде показувати класний баскетбол. Зовсім недавно на наших іграх в ДС "ЗАБ", де ми проводимо матчі і в якому вміщається більше тисячі глядачів, звичайним явищем було те, що триста-чотириста глядачів не могли потрапити на гру. Уявіть, який високий був інтерес. Треба було заздалегідь купувати квитки,. На гру нашої команди в інших містах місцеві глядачі спеціально приходили. У нас завжди був атакуючий і результативний варіант гри, тому люди і йшли до нас на гру. Проблеми з підготовкою до сезону і ресурсами зараз є, але спільно з президентом ФБУ Михайлом Бродським ми успішно їх вирішимо.

- Ви сказали в бліц-опитуванні, що багато часу проводите в Інтернеті. Чому?

- Влітку, коли команда комплектується новими гравцями, мені надсилають дуже багато відеофайлів і нарізок по різним гравцям. Раніше, коли в "Ферро ЗНТУ" грали легіонери, переглядав багато ігор, тому що завжди хочеться витримати баланс між ціною і якістю гравця, щоб не помилитися у виборі. Адже по нарізкам складно судити про рівень майстерності. У нас були молоді американські гравці, які не дуже дорогі, але старанні. Адже в кращу лігу світу - НБА - потрапляють одиниці. Щороку в США з восьмисот університетів, в яких є свої команди, випускається маса баскетболістів, які прекрасно грають. У них в початкових лігах мінімальний річний контракт 700 тисяч доларів, але щоб потрапити в кращі команди, потрібно пограти, наприклад, у нас в професійній лізі. Хорошим гравцям, які в команді НБА виграли чемпіонат, пропонують контракти вже на 100 мільйонів доларів. Зараз у нас ресурсів на легіонерів немає, тому регулярно переглядаю нових українських гравців.

- Куди після Запоріжжя поїхали легіонери?

- Влаштувались на більш великі гроші хто в Росії, хто в Європі, хто в Азії. Ніхто не пропав! У нас був головний тренер Кирило Большаков - один з кращих тренерів України та селекціонер відмінний! Ми з ним жодного разу не схибили у виборі гравців.

- Чому в нашій країні так потужно підтримується футбол, а не баскетбол?

- Футбол завжди був партійним видом спорту. У 90-ті роки місячний бюджет "Металурга" був в півтора рази більше, ніж річний бюджет нашого баскетбольного клубу. Партія і всі металургійні заводи підтримували футбол. Коли ми умовили покійного нині директора феросплавного заводу В'ячеслава Гаврилова фінансувати баскетбол, він перестав віддавати гроші на футбольний клуб. І навіть при тому убогому фінансуванні ми входили в шістку кращих команд країни, а "Металург" лише в десятку. Я ніколи не продавав своїх гравців. Всі, кого підготував, залишалися в нашому клубі. Був час, коли клуб починав "падати", я працевлаштував, а не продав, зауважу, декілька гравців. Ще й обговорював із головним тренером, щоб "мої" отримували ігровий час, а не просиджували на лавках запасних.

- Сьогодні ви пропонуєте звичайним запорожцям підтримати БК "ЗАПОРІЖЖЯ" фінансово. Що фанати отримають взамін? Адже спорт у нас збитковий ...

- У них будуть абонементи на всі наші ігри. Ми раді будь-яким грошам. Рік тому звичайні городяни перерахували нам близько 25 тисяч гривень, і серед них одна людина, який дав 10 тисяч! Уже рік федерація баскетболу співпрацює з Олегом Сіровським, директором компанії "ЗапоріжОйлГрупп". З ним ми провели в серпні чемпіонат зі стрітболу. Він не дає багато грошей, але постійно нас підтримує. Без спонсорів спорт в нашій країні не може існувати. Так, сьогодні зарплати наших гравців на порядки менше, ніж кілька років тому, але ніхто не кидає улюблену справу. Погодьтеся, ми всі ще недавно жили набагато стабільніше, але кожен бачить реалії. Сьогодні не дуже добре, але завтра буде краще. Треба всім запоріжцям в це вірити! Я за те, щоб міська та обласна влада підтримували і спорт, і культуру. Запоріжжя не повинно втрачати ті позиції, які були досягнуті. Діти повинні ходити в спортзали - в Запоріжжі є прекрасні тренери та відмінні клуби. А вже ми постараємося дарувати запоріжцям перемоги і яскраві спортивні миттєвості.

Олена Гранішевська, "Субота плюс"

 

Бліц-опитування "Суботи плюс":

Яке ваше найяскравіше враження з дитинства?

- Коли я підлітком готувався до змагань під Ялтою і там же відпочивав з батьками. Тоді вперше почав грати у великий теніс.

Ви знаєте, скільки грошей у вас зараз в гаманці?

- В принципі так.

Яку головну пораду ви дали б своїй дитині?

- У мене дочка, яка закінчила зараз 3-й курс ЗНТУ за спеціальністю технічний переклад. Порад даю їй багато, але головна, напевно, досягати результатів і бути переможцем.

Якби ви не стали тим, ким зараз є, чим би хотіли займатися?

- Я збирався займатися наукою - моя дипломна робота по темі "Розвиток спритності у школярів 1-3-х класів" була третьою в СРСР. У мене був персональний виклик в московський НДІ фізіології дітей і підлітків. Але я пішов в армію, а після вже не склалося з наукою.

Чого ви не зможете пробачити людині?

- Обману і зради.

Яке своє якість ви вважаєте найкращим?

- Професіоналізм.

Що для вас означає поняття "особиста незалежність"?

- Коли я сам можу будувати плани, виконувати те, що задумав, приймати рішення самостійно. Для цього необхідний ряд факторів - фінансова незалежність і відповідальність.

Охарактеризуйте себе двома словами?

- Обов'язковість і професіоналізм.

Яку останню книгу ви прочитали?

- На відпочинку віддаю перевагу легкі детективи Устинової і Абдулаєва. Хоча люблю активний відпочинок, але вдень можу і почитати.

Як ви ставитеся до ненормативної лексики?

- Негативно! У спілкуванні з незнайомими людьми, а особливо з жінками, від мене ніколи не почуєте ненормативну лексику. Батьками вихований саме так.

Скільки часу в день у вас забирає Інтернет?

- Дуже багато, особливо, по роботі.

Яке місце в Запоріжжі любите найбільше?

- Свій будинок на правому березі. Приємно вийти у власний двір, подихати, помилуватися ландшафтом, подивитися на зірки.

Якщо у вас поганий настрій, що ви робите?

- Намагаюся, щоб мій поганий настрій не позначився на оточуючих. Але можу і жорстко поставитися до багатьох (сміється).

Скільки годин на добу ви спите?

- Зазвичай, не більше семи годин.

З чого починається ваш ранок?

- З традиційних ранкових процедур і сніданку. Потім відводжу дочку в університет і до восьми приїжджаю на роботу.

З ким із знаменитих людей ви хотіли б поспілкуватися?

- З баскетболу, звичайно, з легендою - Майклом Джорданом. Якщо поза професійної сфери, то з улюбленими письменниками, які написали великі твори.

 

Досьє "Суботи плюс":

Валерій Елькінсон, президент Федерації баскетболу Запорізької області.

Народився 8 червня 1961 року в Дніпродзержинську.

Закінчив Запорізький державний педінститут, факультет фізвиховання (з червоним дипломом).

Одружений, має доньку (20 років).

Хобі - подорожі, література, творчість групи "Pink Floyd".

Favbet