Всі категорії новин
Неважливих ігор не буває: технічна комісія ФБУ про роботу суддів вчора, сьогодні, завтра

Неважливих ігор не буває: технічна комісія ФБУ про роботу суддів вчора, сьогодні, завтра

Коли вважають, що арбітр добре відсудив матч? Коли його найменше помітно на майданчику. Але у процесі боротьби ідеальний у плані суддівства матч може перетворитися на поєдинок з небажаними наслідками. Як цьому запобігти? Голова технічної комісії ФБУ Борис Рижик та провідний фахівець цієї комісії Микола Амбросов розповіли про роботу цього важливого органу у минулому сезоні і поділилися планами на майбутнє.

Микола Амбросов:

- 25-й і 26-й чемпіонати України з баскетболу відрізняються один від одного глобально. Якщо ми торкнемося теми семінарів, то протягом 25-го чемпіонату ми провели лише 7 семінарів для суддів, а цього року ми провели вдвічі більше – 14 семінарів. І ці 14 семінарів у нас охопили усі абсолютно регіони. Включаючи Луганську і Донецьку області. Провели семінари на протилежному боці "неньки" - в Івано-Франківську, Чернівцях, Ужгороді. У Сумах, Миколаєві, Дніпрі, Кременчузі. Ми з Борисом Рижиком відвідали половину семінарів а решту семінарів у регіонах проводили наші регіональні представники. Що стосується семінарів для тренерів, ми їх також провели – якщо минулого року 4, то у цьому році 7. Вони не були одноденними, від 2 до 3 днів у кожному місті. Хотілося б відзначити кількість присутніх на семінарах. Якщо бути відвертим, у попередні роки можливо людей менше цікавив баскетбол, можливо були ще якісь причини.

Але цього року ви знаєте, і 3х3 пішов вгору, і Жіночий чемпіонат відродився, і матчі почали збирати не 200-300 людей, а тисячі, від 2 до 7,5. Тож, доходило до того, що на семінарі були присутні до 72 слухачів, а у середньому 29-35. Скажімо, проводили семінар у Кам’янець-Подільському, це не обласний центр, його відвідали 68 людей. Приїхали не лише з Хмельниччини, з усього західного регіону – і Чернівецька область, і Тернопільська, і Вінницька області. Відчувається пожвавлення на місцях. Що ж до семінарів вищого дивізіону, тут маємо стандартну схему – три передсезонних і два міжсезонних. Наша мета – не просто провести семінари. Мета – прищепити любов до баскетболу, це по-перше. По-друге, до людей треба доносити істину, знання, зміни. Ми розуміємо – є інтернет, ТБ, соціальні мережі. Але коли є сам матеріал і є про що розповісти, людей треба вчити, інформувати. Більше знань – вищий рівень професіоналізму і затребуваності того чи іншого арбітра і тренера.

Борис Рижик:

- Чемпіонат завершено, чи можна стверджувати, що український суддівський корпус виконав свою головну місію – якісно обслуговував матчі?
- Пропоную розпочати з Суперліги. У Суперлізі ми мали дві скарги, два протести. Але, відверто кажучи – вони "смішні". Перший був від команди Будівельник. Після фіналу Кубка України Будівельник подав скаргу. Її сутність – наші найкращі арбітри Амбросов і Шульга ставилися до команди упереджено. Після цього дисциплінарно-правова комісія передивилася усю гру, я був присутнім особисто. Ніколи нікого не захищаю, не впливаю на обговорення. Комісія знайшла помилки у роботі суддів на цьому матчі. Але вони жодним чином не вплинули на результат матчу. Після цього ані Шульга, ані Амбросов не обслуговували ігри за участі Будівельника. Для мене це загадка. Інша скарга була від Хіміка щодо якості суддівства в одній з ігор фінальної серії. На засіданні Президії ФБУ я особисто сказав президенту БК Хімік Сергію Назаренку: будь-ласка, не надсилайте більше папери такого змісту. Бо це просто "смішно". Він зі мною погодився. Це щодо Суперліги. Якщо взяти Вищу Лігу, то лунають скарги, мовляв усі усім погано судять. Судді в усьому винні. Але жодного протесту офіційного ніхто не надав. Розумієте, наші тренери часом поводять себе, як пересічні вболівальники, які не зовсім добре розуміються на грі. Волають, що суддя неправий, але довести свої слова нічим не можуть. Будь-ласка, ми завжди готові дискутувати, обговорювати, розбиратися. Більше того, скажу, що особисто я ініціював покарання суддів через низьку якість їхньої роботи.

Нажаль, мали місце випадки, коли помилки суддів впливали на результат. Було вжито санкції до 10 арбітрів, 8 – за якість суддівства у Суперлізі, 2 – у Вищій Лізі. Зважте, це тільки за якість. Команди на них не скаржилися. Я що маю на увазі – 99,9% ігор у Суперлізі ми переглядаємо. Вищу лігу ми переглядаємо у меншому обсягу, але те, що більше половини матчів – це однозначно. І у наступному сезоні ми намагатимемося переглядати усі матчі Вищої Ліги, бо її рівень підвищиться. Додам, що особисто я ініціював, і мене підтримали мої колеги з відділу проведення змагань, що судді, які неякісно виконують свою роботу, мають понести покарання. Штрафом, відстороненням – це вже друге питання, Але так має бути і так є. Ця іновація збережеться і ми пропишемо її у Регламенті проведення змагань – за яку помилку який штраф. Раніше цього взагалі не було. Тим не менш, оскільки ми вже про тренерів почали говорити, наголошу – ми завжди відкриті для дискусій з будь-якими тренерами. Відкриті до діалогу, і вже не перший рік. Звертаюся до тренерів усіх команд, керівників клубів – будь-ласка, давайте зустрічатися, обговорювати зміни у правилах, трактовку, усе, що хочете. Бо часом ми виходимо судити, вони запитують – а чому так? Відтак вони просто не знають правил. Баскетбол не стоїть на місці. Усе рухається вперед, змінюється, треба відвідувати семінари, спілкуватися, Ми до цього готові завжди. Користуючись нагодою підкреслюю: шановні тренери, шановні керівники клубів! Звертайтеся, будемо спілкуватися і приходити до однієї спільної думки.

- Керівник Департаменту з проведення змагань ФБУ Лариса Шабанова поінформувала, що у новому сезоні буде підвищено вимоги до команд-учасниць Суперліги, вищої ліги. До суддівства теж вимоги зростуть?
- Звісно. Вимоги підвищуються щороку. Ми намагаємося провести будь-яку гру на найвищому рівні. Неважливих ігор не буває – це наш своєрідний девіз. У наступному сезоні ми чітко визначимо коло арбітрів, що судитимуть вищу лігу. Зараз у нас вищу лігу судять 45-50 арбітрів. Наступного року ми плануємо завдяки проведенню семінарів і таборів зменшити цю кількість, але при цьому підвищимо якість. Кількість арбітрів залежатиме від кількості команд, що змагатимуться у Вищій Лізі. Ми хочемо вибрати "вершки" серед арбітрів, які судитимуть матчі вищої ліги. Звісно, арбітри Суперліги матимуть право судити вищу лігу теж. Ми утворимо список арбітрів, які матимуть право обслуговувати ці матчі.

- Якщо говорити про підніжжя суддівської піраміди, слухачів ваших семінарів, є підпитка знизу?
- У нас є технічна комісія. До неї входять 9 осіб. Кожний – відповідальний за свій регіон. У нас до членів техкому також підвищуватимуться вимоги, щоб вони працювали на місцях. Що більше буде проведено семінарів, банальних нарад раз на тиждень – усе це підвищуватиме популяризацію суддівства. І зрозуміло – баскетболу. Що стосується суддів-початківців, їхнім куратором є Роман Рижик. Після навчання та іспитів вони отримуватимуть  ліцензію Д. Ліцензія С передбачена вже для суддів, що стоять у своїй фаховості на сходинку вище. Вони вже матимуть право судити змагання Студентської, першої, вищої жіночої ліг. Ліцензія Б – вища ліга і жіноча суперліга. Ліцензія А – виключно Суперліга. Ось такі сходинки. Звісно, володар ліцензії А може судити усе. Хочу відзначити, що баскетбол набуває популярності швидкими темпами, це стосується і баскетболу 3х3, якому наданий статус олімпійського виду спорту і суддів елементарно бракує. У 25-му чемпіонаті у нас було 96 арбітрів, у 26-му чемпіонаті почали зі 115 і доросли до 135 арбітрів. Наступного сезону у нас план як мінімум збільшити цю кількість ще на 25-30 суддів. Якщо зможемо більше, це буде взагалі чудово. Відтак, прошу прихильників баскетболу, тренерів, останні ж бачать, хто з гравців здатний заграти на високому рівні, а хто ні, будь-ласка, відправляйте їх у суддівство, прищіплюйте їм любов до нього. Час вже забути, що суддя неправий. Суддя – це частина системи баскетбольної, яку ми вже другий рік розвиваємо за  Президента Михайла Бродського.
На майбутнє ми плануємо два семінари по вищій лізі, вони пройдуть наприкінці серпня у Ровно та Миколаєві. А також, звісно, передсезонний семінар Суперліги. Комісарам додамо певні функції, а дещо з їхніх обов’язків приберемо, І для комісарів буде єдиний семінар в одному місті. Де це відбудеться, стане відомо пізніше. А строки проведення будуть ті самі. То ж, хто захоче відвідати їх – ласкаво просимо! Ми ніколи нікому не забороняємо бути присутнім на лекціях, окрім як на іспитах. Там можуть бути присутніми тільки судді.

Микола Амбросов:

- єдине, що б я додав – для тих 45 арбітрів, що обслуговували матчі Вищої ліги у цьому сезоні – це і була підготовка до майбутнього. Людям, яким дали шанс себе проявити і показати результати своєї наполегливої праці – дали можливість судити усе. Як ми і обіцяли на передсезонному семінарі два роки тому, так ми і поступили. А тепер – хто працював якісно, той  судитиме вищу лігу, хто ні – тому ще треба працювати. Тому буде жорсткий відбір і як зазначив Борис, "вершки" буде відібрано.

 

Favbet