Всі категорії новин
Юрій Кондраков: гадалося, що залишаємо Луганськ лише на кілька тижнів

Юрій Кондраков: гадалося, що залишаємо Луганськ лише на кілька тижнів

Головний тренер БК "Запоріжжя-ZOG" Дмитро Щиглінський після поєдинку Суперліги Парі-Матч проти криворізького "Кривбасу" відзначив дії молодого захисника команди Юрія Кондракова. Саме час, щоб шанувальники баскетболу більш детально познайомилися з перспективним баскетболістом, який вже знаходиться на олівці в Максима Міхельсона, наставника молодіжної збірної України.

- Родом я з Луганська, - розпочинає розмову Юрій Кондраков. - Мати, Оксана Юріївна, багато років відпрацювала в системі охорони здоров'я. А батько, Сергій Юрійович, приватний підприємець. Після початку бойових дій на Донбасі, батько перебрався до Харкова. Тоді як мати, і ми разом з братом та дідусем - до Запоріжжя. Відверто кажучи, коли їхали, гадалося, що це лише на декілька тижнів. Однак іде вже третій рік…

- Повернемося до часів вашого дитинства. Коли потрапили до Світлани Левченко, вашого першого тренера?
- Мені було лише сім років, коли мати вперше привела мене до баскетбольної секції. Тоді навіть моєї вікової групи там ще не було, доводилося тренуватися зі старшими хлопцями. Виходить, що в баскетболі - ще з першого класу. І, коли однолітки після школи тинялися дворами - я займався в спортивній секції.



- Чи вплинув на цей вибір тоді ваш дідусь, Юрій Велігура, відомий запорізьким любителям баскетболу багаторічний тренер легендарної "Козачки-ЗАлК"?
- Безумовно! Саме він тоді сказав матері, що нам варто продовжувати баскетбольну династію. Порадивши їй не тільки відвідувати зі мною баскетбольну секцію, а й матчі команд майстрів, що відбувалися в Луганську.

- Пригадайте найбільші баскетбольні успіхи у шкільні роки.
- Декілька разів ми здобували перемоги під час чемпіонатів Луганської області. На жаль, в чемпіонатах України серед однолітків ми жодного разу участі не брали.

- Цікаво, а як тоді вийшло, що ваш молодший брат вирішив стати професійним футболістом?
- Данило обрав власний життєвий шлях. Наразі він захищає кольори запорізького "Металурга", що виступає в другій лізі національної першості.

- Пригадайте тоді і про власні перші кроки в професійному спорті.
- Професійну кар'єру розпочав у луганському БК "ЛЕКС" ОСДЮШОР в першій лізі чемпіонату України. Проте через початок бойових дій на Донбасі, ми так і не пройшли всю турнірну дистанцію до кінця. А в серпні 2014 року довелося переводитися з Луганського національного університету до Запорізького національного технічного університету (ЗНТУ).

- І саме в складі цієї вузівської команди ЗНТУ, 2015 року, стаєте переможцем Студентської баскетбольної ліги України?
- Так, тоді в ЗНТУ підібрався конкурентноспроможний колектив. Зокрема, мова йде про Томаса Камусакі та Максима Теряника - баскетболістів з досвідом виступів у Суперлізі. Та й інші гравці також зробили тоді чималий внесок у нашу перемогу.

- Наразі ж це і є найвищим досягненням у вашій спортивній кар'єрі?
- Найвищим досягненням є те, що закріпився в складі команди Суперліги.

- На ваш погляд, а що заважає це зробити іншим молодим баскетболістам, які виділяються, хоча б, у тій же студентській лізі?
- Гадаю, що неможливо робити так, як у фільмі "За двома зайцями". Варто одразу визначитися зі своєю метою: або це навчання, заради подальшої роботи за фахом, або - великий спорт. Чув, що дехто закінчує вузи з червоними дипломами і добивається значних успіхів у професійному спорті. Але це, так би мовити, швидше є винятком із правил.

- У продовження теми фільму "За двома зайцями". Останнім часом баскетболісти БК "Запоріжжя-ZOG" одружуються, у них народжуються діти. Як щодо справ на особистому фронті?
- У мене є дівчина, Лілія.

- Чи знайомить вона вас з цікавими місцями нашого міста?
- Мені здається, що наші міста дуже схожі. У Запоріжжі є більш масштабніші пам'ятки природи та архітектури, такі як острів Хортиця чи гребля ДніпроГЕСу. Проте і в Луганську безліч красивих парків, музеїв, соборів. Зі своєю дівчиною або з друзями, часто гуляємо центральним проспектом, Набережною магістраллю, у порту та поблизу греблі ДніпроГЕС, у парку культури та дозвілля "Дубовий гай". Також відвідуємо кінотеатри і кафе.



- А що ви можете сказати про запорожців, зокрема, які підтримують команду в ПС "ЗАБ"?
- Запорізькі вболівальники, вважаю, найкращі в Україні! Завжди допомагає їхня підтримка. Тому вболівальники – наш  шостий гравець. Узяти хоча б останній домашній двобій проти "Кривбасу". Саме завдяки підтримці трибун, команда зуміла повернутися до гри після провальної третьої чверті. Коли  граєш за переповнених власних трибун - завжди відкривається друге дихання. Варто додати, що запорізькі вболівальники підтримують нас і в соціальних мережах. Наприклад, бажають нам успіхів під час виїзних матчів.

- Повертаючись до теми дозвілля. У літнє міжсезоння ви не просто  захоплюєтеся стрітболом, а і є діючим чемпіоном Запоріжжя з цієї гри. Загалом, у чому полягають основні відмінності між стрітболом та класичним баскетболом?

- У стрітболі більш жорсткіші правила, ніж у класичному баскетболі. Можна поштовхатися, чи натиснути на суперника. Тому грати на асфальті набагато важче, ніж у ігровій залі. Граю в стрітбол, перш за все, заради задоволення.

- І в конкурсах слем-данків перемагаєте?
- Ні, але під час одного із торішніх турнірів перемагав у конкурсі з виконання трьохочкових кидків.

- Однак цього літа в вашому житті був не тільки стрітбол. Адже вперше отримали запрошення до  тренувального табору молодіжної збірної України. Де прямими конкурентами за позицією є Ілля Сидоров з "Хіміка" та Віталій Зотов із "Будівельника". Які враження залишилися від дебютних зборів з вітчизняною молодіжкою?
- Вийшло так, що більшість з баскетболістів раніше вже запрошувалася до табору молодіжної збірної України. Тому вони вже пристосовані до вимог головного тренера Максима Міхельсона. У мене ж більша частина проведеного часу пішла лише на адаптацію.



- І чим ті вимоги відрізняються від того, на чому акцентує увагу Дмитро Щиглінський, наставник БК "Запоріжжя-ZOG"?
- У молодіжній збірній набагато більше уваги приділяється грі в обороні.

- А декілька гравців з молодіжної збірної ще й захищають кольори студентських колективів зі США. Чи встигли щось перейняти з заокеанського досвіду?
- Головні відмінності між нами полягають у розумінні гри. Зокрема, українці з американських вузів є більш розвиненими фізично. Річ у тім, що там вони набагато більше займаються в тренажерній залі. Але, наприклад, у того ж Святослава Михайлюка є чому повчитися як в технічному, так і в тактичному плані.

- Словом, щоб сподіватися потрапити до складу молодіжної збірної України, вам слід ще вдосконалювати власне баскетбольне IQ?
- Постійно працюю над так званою матчастиною. Адже прекрасно розумію, що слід відшліфовувати всі баскетбольні навички під час зборів і тренувань. Тоді, нарешті, можна розраховувати на довгоочікувану стабільність вже безпосередньо під час офіційних матчів.

- Ваш дідусь, Юрій Велігура, постійно відвідує домашні матчі за участю БК "Запоріжжя". Прославлений тренер, можливо, налаштовує вас на ігри, вказує на якісь помилки?
- Звісно, що так! У день матчів завжди нагадує, щоб психологічно налаштовувався вже із самого ранку. Стежить за тим, щоб я завчасно розім’явся, відпрацював кидки. Оскільки переконаний, що тільки так гравець виходить на майданчик у всеозброєнні. Відчуваючи впевненість у собі, за максимальної концентрації.

 - Особисто вам комфортніше грається на позиції першого чи другого номерів?
- Комфортніше почуваюся на позиції першого номера. Вважаю, що здатний керувати командними діями безпосередньо на ігровому майданчику. Насамперед, віддавати своєчасні передачі. Хоча, подобається грати і другим номером, вражаючи кільце суперників кидками з далекої відстані.



- Тоді від теорії, переходимо до практики. Приблизно за три хвилини до фінальної сирени в матчі проти "Кривбасу", за рахунку 55:54 на користь БК "Запоріжжя", ви спробували кидком з-за дуги збільшити перевагу своєї команди до чотирьох пунктів. Як вважаєте, через що тоді промахнулися?
- Тоді я кидав з упевненістю у власних силах. Чому не влучив? Гадаю, через те, що під час кидка таки трохи недопрацював ногами...

- Як вважаєте, чому за дві хвилини до кінця основного часу того ж матчу з "Кривбасом", ніхто з лідерів запорізького клубу так і не зумів вразити кільце? На ваш погляд, чого їм тоді не вистачило: фарту чи може чогось іншого?
- Аналізуючи цю ситуацію вже після гри, скажу так: не потрібні тоді були ці трьохочкові кидки. Оскільки в пасиві "Кривбасу" вже було п'ять командних фолів. Тому варто було просто провокувати суперників на фол. На жаль, розумієш це тільки після гри. А наприкінці зустрічі азарт зіграв з нами злий жарт: "Ось зараз я візьму і все вирішу в цій грі!".

- У заключній атаці запорізької команди, перебуваючи за трьохочковою лінією, ви навіть виставили руки для отримання м'яча від Станіслава Овдєєнка, сподіваючись здійснити вирішальний кидок. А скільки вже було в кар'єрі матчів, коли ви приносили перемоги командам на останніх секундах?
- Слід відзначити, що Станіслав Овдєєнко є досвідченим гравцем. Власне тому, команда і головний тренер покладають на нього надії в найвирішальніші відрізки ігрового часу. У моїй кар'єрі також є випадки, коли результативні кидки приносили перемоги командам майже одночасно з фінальною сиреною. Найчастіше пригадується епізод ще з чемпіонату Луганська. Тоді ми перемогли завдяки моєму влучному кидку від центральної лінії поля.

- Відтоді вже багато часу минуло! До речі, у футболі є притча, коли тренер перед матчем запитує в підопічних: "Хто проб'є пенальті?" У відповідь - ліс рук. А потім тренер додає: "А хто заб'є пенальті?". Чи готові ви вже вирішувати долі зустрічей на рівні Суперліги Парі-Матч?
- Так, психологічно я вже готовий до того, щоб влучними кидками на останніх секундах приносити перемоги команді БК "Запоріжжя-ZOG" в матчах Суперліги Парі-Матч.

- Що ж, залишається побажати вам якнайшвидшого переходу від слова - до справи!

Віктор СОСНИЦЬКИЙ,

спеціально для БК "Запоріжжя-ZOG"

Новини по темі
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Столична команда завоювала медалі за підсумком сезону 2023/24
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи в серії за бронзу: відео коментарів після гри
Відео23.04.2024
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи в серії за бронзу: відео коментарів після гри
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою киян
Вадима Заплотинського визнано найкращим гравцем захисного плану сезону Суперліги
Вадима Заплотинського визнано найкращим гравцем захисного плану сезону Суперліги
Лідер Київ-Баскету допоміг столичному клубу завоювати бронзу
Андрій Агафонов — найкращий центровий сезону Суперліги Favbet
Андрій Агафонов — найкращий центровий сезону Суперліги Favbet
Бігмен Черкаських Мавп отримав індивідуальну нагороду
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи та завоював бронзу Суперліги Favbet
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи та завоював бронзу Суперліги Favbet
Команда Дмитра Забірченка виграла обидва матчі серії
Дніпро обіграв Рівне і вийшов вперед в фінальній серії: хайлайти Суперліги Favbet 20 квітня
Дніпро обіграв Рівне і вийшов вперед в фінальній серії: хайлайти Суперліги Favbet 20 квітня
Дивіться кращі моменти першого матчу фінальної серії Дніпро - Рівне-ОШВСМ
Дніпро отримав лідерство в фіналі з БК Рівне: відео коментарів після гри
Відео20.04.2024
Дніпро отримав лідерство в фіналі з БК Рівне: відео коментарів після гри
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів
Дніпро переміг Рівне в першому матчі фіналу Суперліги Favbet
Дніпро переміг Рівне в першому матчі фіналу Суперліги Favbet
Команда Володимира Коваля вийшла вперед у чемпіонській серії
Дніпро — Рівне: відеотрансляція фіналу Суперліги Favbet
Відео20.04.2024
Дніпро — Рівне: відеотрансляція фіналу Суперліги Favbet
Дивіться першу гру чемпіонської серії
Штурмовик полку Сафарі Олександр Хмельовський відкрив матч бронзової серії Суперліги
Штурмовик полку Сафарі Олександр Хмельовський відкрив матч бронзової серії Суперліги
Воїни відвідали гру між Київ-Баскетом та Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет в матчі з двома овертаймами виграв у Черкаських Мавп: хайлайти Суперліги Favbet 19 квітня
Київ-Баскет в матчі з двома овертаймами виграв у Черкаських Мавп: хайлайти Суперліги Favbet 19 квітня
Дивіться яскраві моменти першого матчу бронзової серії Суперліги Favbet
Київ-Баскет перемiг Черкаськi Мавпи в захоплюючому протистояннi бронзової серiї: вiдео коментарiв
Лєв Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Лєв Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Молодий захисник Київ-Баскета продемонстрував чудову гру
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
Кияни вийшли вперед в бронзовій серії плей-оф з Черкаськими Мавпами
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Наставник Старого Луцька розповів про підсумки сезону команди Суперліги
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Один із лідерів Рівного про майбутню фінальну серію чемпіонату
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Один з лідерів Дніпра — про майбутню фінальну серію з Рівним
Favbet