Всі категорії новин
4 причини, чому ви мусите вивчати нестандартний захист

4 причини, чому ви мусите вивчати нестандартний захист

4 причини, чому ви мусите вивчати нестандартний захист  (junk defense)                                                  
July 22, 2016 року   Coach Rory Hamilton. Rory Hamilton був номінований три рази тренером року в Central Oklahoma State Conference.

Чому я вирішив перекласти і запропонувати  вам для огляду цю статтю тренера Rory Hamilton?                                                                            
Так сталося що в моїй тренерській кар’єрі я зустрівся з не стандартним захистом декілька разів і він не діяв результативно для команди супротивника. Але два рази я був наказаний за не підготовленість мою і моєї команди до цього захисту.  Перший раз це була поразка  в передостанній  грі чемпіонату СРСР проти Спартак Ленінград, яка відправила нас в підгрупу 4-х команд які боролися за виживання в Вищій Лізі. Друга коштувала мені виходу до Фіналу Кубка Португалії, володарем якого ми були. Також зізнаюсь, що ніколи не тренував і не використовував цей захист в іграх моїх команд. Я не хочу щоб ви не були готові протидіяти цим хитрим захистам і повторювали мої помилки. Я не кажу що напад проти нетрадиційних систем захисту потрібно тренувати кожного дня. Я тільки знаю що ваші гравці повинні бути обізнані як нападати проти нього. Також на ваш розсуд можете використовувати цей захист в своїх командах, тому що  на практиці доведено, що він у багатьох випадках міняв хід гри і кінцевий результат.



Перший пост в моїй серії про  напад проти нетрадиційного захисту фокусується на чотири основні причини для використання нестандартний захист і як можна почати розвивати свою власну філософію  проти нетрадиційного захисту (junk defense). Як молодий тренер я був одержимий , щоб дізнатися як можливо бути обізнаним  і в захисті і в нападі, для того, щоб побудувати мою власну тренерську  філософію. Я хотів відвідувати клініки, купити DVD, дивитися тренування коледжів  та спілкуватися з тренерами, яких я поважаю і якими захоплююся. Саме в цей час, мені довелося винести урок, на своїй шкурі. Я бачив мої атакуючі схеми і системи, які  не були повністю готові щоб  грати проти нетрадиційного захисту. Ми були готові до пресингів, до розширеної зони, зони матч ап і до зміни гравцями при заслонах. Звичайно, ми мали план нападу проти нестандартного захисту, але ми не були підготовлені,  так як ми повинні були бути готові грати проти  команд, які  добре грали цей захист. Мені не вдалося в моїй команді, як головному тренеру підготуватися достойно до такого захисту, і я пообіцяв, що це ніколи не станеться ще раз. Я використав наступне літо щоб дізнатися стільки скільки  міг про  напад проти не стандартного захисту. Я зв'язався з тренерами кожного рівня намагаючись дізнатися як я міг би розвинути Мою філософію нападу проти Нестандартних Захистів. Я збираюся поділитися з вами моїм  планами тренувального процесу  нападу проти  нестандартного захисту.

Ось структура моєї серії:  

частина 1: чотири причини, чому ви повинні вивчати нестандартний захист
частина 2: розвивайте ваші наступальні філософії проти нестандартного захисту
частина 3: атакуючий набір/концепція нападу проти  Коробки і 1 і Діамант і 1
частина 4: атакуючий набір/концепцій нападу проти Трикутник * 2                              
Тренери часто використовують не традиційну оборону для безлічі причин, але я маю намір зосередитися сьогодні на чотирьох найпоширеніших:

- захист проти зіркового гравця, -зміна темпу/ритму гри,

- отримання конкурентних переваг в грі,

- за потребою.


Захист зіркового гравця

Якщо вам тренер пощастило мати надзвичайно талановитого гравця, швидше ви зіткнетеся з не традиційною обороною, розробленою, для того щоб виключити його з гри  в нападі. Якщо ваша зірка є захисник, то часто зустрінемо  варіант коли йому перекриють лінію передачі по всьому майданчику і він не зможе отримувати м’яч.. Зазвичай Коробки і 1  де один гравець буде захищатися персонально проти  зірки,  а чотири інших використовуватимуть зону. Якщо ваша зірка центровий гравець, то зазвичай його захисник буде захищатися спереду і завжди мати чотирьох гравців в зоні, які будуть страхувати навісні передачі.

Зміна темпу/ритму гри

Я бачу все більше і більше тренерів, які використовують нетрадиційну оборону для зміни ритму/темпу гри. Будь то після тайм-ауту або після ШК, тренери можуть використовувати нетрадиційну в одному володінні або періодично протягом всієї гри зберігати напад супротивника розбалансованим. Якщо команда нападу успішно завершає атаку і цей захист не ефективний, то вони повертаються до свого первинного захисту. З іншого боку, якщо команда противника не нападає  добре, ви можете захищатися так довго, поки ви захищаєтесь добре.

Отримання конкурентних переваг

Один з найуспішніших тренерів в моєму штаті використовує нетрадиційну оборону як їх базовий захист. Вони завоювали безліч титулів штату з використанням захисту алмаз і 1 і трикутник і 2 (diamond and 1 and triangle and 2). До них надзвичайно важко підготуватися, особливо в короткий час (за 24 години або 48 години).  Щоб успішно грати проти цих систем потрібна  добра і довга підготовка. Вони витрачають менше часу на  тренування захисту нормальних систем в нападі і готуються до того як ви зможе атакувати їх  нетрадиційний захист. Це виразно дає їм конкурентні переваги.

Потреба

Остання причина чому тренери часто вдаються до нетрадиційної оборони зумовлена потребою. Якщо ви шукаєте спосіб зберегти вашу команду конкурентоспроможною проти команди більш талановитих і краще підготовлених, то нетрадиційний захист може бути великим вирівнювачем. Він вимагає супротивника грати не традиційно, що може дати вам спосіб, щоб залишитися в грі. Я також бачив це використовується як крайній захід під час гри, коли ваші звичайні захисні схеми не працюють.  Якщо це добре спрацьовує, то це може бути добре для моєї програми.                                                        

На закінчення, я перерахував чотири основні причини, які допоможуть вам вжити нетрадиційний захисти в своєму захисті чи успішно нападати проти нього в наступному сезоні. Коли ви будете  готуватися до майбутнього сезону не закохайтеся в ваші наступальні системи, тому що рано чи пізно деякі команди або тренери будуть використовувати проти вас нетрадиційну оборону щоб вас сконфузити. Переконайтеся, що ви готові і до не стандартного захисту.

Наступне повідомлення: розробка  філософії нападу проти  не стандартного захисту.

Розвивайте вашу філософію в нападі проти не стандартного захисту 
23 червня, 2016 року

Це є 2 частина із серії  4 статей про те, як нападати проти нетрадиційної оборони. Тренери часто використовують літо щоб поміркувати над попереднім сезоном, а також думають про майбутнє.Що працює?  Що ні? Які наші сильні сторони?Які наші слабкості? Які сторони гри нам необхідно поліпшити найбільше, щоб  мати успішний сезон? Мені потрібно буде модифікувати чи змінити мій напад і захисні схеми, щоб ті краще відповідали моїм гравцям? Самоаналіз є важливим компонентом зростання мислення, і це допоможе вам продовжувати рости професійно, як тренер. Цей пост присвячений розвитку вашої філософії нападу проти нетрадиційної оборони. Що ви плануєте для майбутнього сезону, переконайтеся, що є у вас план атаки і філософія проти Нетрадиційного захистую

Ось кілька думок, щоб стимулювати вас думати: 
1. Ви вживаєте нормальний напад проти нетрадиційної оборони (junk defense)?
2. Будете ви застосовувати швидкий відрив, або спеціальний напад проти нетрадиційної  оборони? 
3. Ви вживаєте ваш напад, щоб виконувати кидок  вашими зірковими гравцями, чи створюєте  можливості і для інших гравців?

Вживання нормального нападу.

Одною з найбільших задач небажаної оборони є заставити команду супротивника змінити ритм і змусити їх грати не ортодоксально. Простий підхід не дозволити  команді супротивника зробити так, щоб ви зупинили ваш стиль нападу. Якщо ви вирішите запустити свої нормальні системи нападу  проти нетрадиційної оборони, то ви повинні побудувати ваші тренування відповідним чином. Навчити ваших гравців як читати захист і атакувати в межах вашої атакуючої системи. Неважливо, якщо ви запустите непереривний напад, flex, ШП  або вживаєте ваші  ігрові схеми позиційного нападу. Часто це не про те, що ви  граєте проти нетрадиційної оборони, а як ви граєте.

Швидкий напад,  непереривний напад, або спеціальний напад.
Інша філософія нападу проти цього захисту - мати схеми для швидкого нападу, непереривного нападу або спеціальні схеми призначені для атаки проти нетрадиційної оборони. Плюси є в тому, що ви ставите гравців у специфічні позиції і створюєте їм атакуючі можливості для успішного нападу. Часто, якщо ви можете забити кілька разів за допомогою швидкого нападу або схем проти нетрадиційного захисту,  тренер супротивника може закінчити цей захист. Ваша команда може бути трохи передбачуваною, і  робити  адекватним тренувальний час щоб навчитись атакувати їх належним чином.

Прості схеми і концепції нападу проти  захисту Box & 1 і  Diamond & 1 

3 частина моєї серії про атаку небажаної оборони шукає прості та ефективні способи атакувати box/diamond and 1 захист.  У моєму попередньому пості ми обговорили питання розвитку філософії нападу на позиції нетрадиційного захисту. Ви працюватимете щоб звільнити зіркового гравця, або грати схеми в нападі щоб дати можливість іншим гравцям легко атакувати кошика.

Перша схема нападу проти  Box & 1

"3-стек" є універсальною тому, що вона дозволяє розмістити три нападники вздовж лицевої лінії, таким чином, збільшить увагу захисту. На схемі зліва нижче ми починаємо атаку, формуючи потрійний стек  на будь-якому боці штрафного майданчика(на схемі справа) з нашим 2 на вершині, проти якого х2 захищається персонально. На середній схемі внизу: Ініціюючи напад, гравець 1 використовує дриблінг з заморожуванням м'яча,  атакуючи верхнього захисника х3 в ящику (box),  а гравці нападу 5 і 2, які формували стек разом з 3, встановлюють подвійний заслон для 3. 3, вживаючи заслін, може відкритися на позиції як показано на середній схемі. 1 передає м’яч 3, який може виконати кидок. 5 далі ставить заслін партнеру 4, а 2 робіть ривок вверх на 3-х очкову лінію. Якщо х5 йде на захист 3, 3 передає м’яч 4, який вжив заслін 5 відкрився під кошик.      

Якщо 3 не зміг виконати кидок чи передати м’яч 4, то робить зворотну передачу 1. 2 ставить боковий заслін 1-му, який просувається з м’ячем вліво. 5 ставить заслін проти х4, і 4, використовуючи заслін, відкривається в лівий кут. 1 може передати м’яч 4 і 5, який відкривається після заслону.
На лівій схемі вверху 5 може поставити заслін 3 і відкритися вверх до ЛШК. 4 може передати м’яч одному із відкритих партнерів 3 чи 5.
Гравці нападу мусять добре читати дії захисту і приймати правильні рішення.

*Box and 1* 

Чотири гравці х1, х2, х4 і х5 організували зону 2-2 і один захисник х3 тримає персонально 03. Цей варіант захисту називається * Box and 1 *. 01 передає м'яч на край 02. 03 робить ривок на лівий лікоть на протилежну сторону. Далі 05 відкривається до бокової лінії і 02 передає йому м'яч.

Так як х5 йде на захист м'яча до 05, то 02 миттєво використовує дірку в захисті і робить ривок до кошика. У 05 є можливість передати м'яч 02.
Якщо передача від 05 до 02 неможлива то, 05 передає м’яч 01 на 3-х очкову лінію.1 просувається з м’ячем  до середини. 02 ставить заслін х4, а 05 ставить заслін х5.  04 відкривається у всередину штрафного майданчика а 02 після заслону відкривається в кут після заслону 5-го. 03 відкривається на периметр, звільняючи місце для 04.

У  01 є три варіанти передачі м'яча; 04 в центр три секундної зони, в кут 02 і 05, який після заслону х5, відкривається до кошика. 

Напад проти захисту  *Box and 1*.

Чотири гравці х1, х2, х4 і х5 організували зону 2-2 і один захисник х3 тримає персонально 03. Цей варіант захисту називається * Box and 1 *. 01 передає м'яч на край 02. 03 робить ривок на лікоть на протилежну сторону. Далі 05 відкривається до бокової лінії і 02 передає йому м'яч.

Так як х5 йде на захист м'яча до 05, то 02 миттєво використовує дірку в захисті і робить ривок до кошика. У 05 є можливість передати м'яч 02.
Якщо передача від 05 до 02 неможлива то, 05 робить передачу 01 вгору. 02 ставить заслін х4, а 05 ставить заслін х5 04 відкривається у всередину штрафного майданчика а 02 після заслону відкривається в кут. 03 відкривається на периметр, звільняючи місце для 04.

У 01 є три варіанти передачі м'яча; 04 в центр 3-х секундної зони, в кут 02 і 05, який після заслону х5, відкривається до кошику.

  3 внизу проти Діаманта і 1

Ліва схема внизу: Нападаючі 3,4 і 5 розташовуються внизу за спинами захисту, як показано на лівій схемі внизу.1 і 2 широко розміщуються вверху 3-х очкової лінії.
На середній схемі внизу: 1 передає м’яч 2. 4 і 5 ставить сттегер заслон для 3. 2 передає м’яч 3 в лівий кут. 3 може виконати кидок чи передати м’яч 4, який вживаючи заслін 5, відкривається під кошика.

Далі 3 робить зворотну передачу м’яча 2-му і далі 1-му. Далі 3 ще раз вживає сттегер заслін і відкривається в правий кут. 1 передає м’яч 3-му.

На середній схемі вгорі: 3 починає двійку з 5. 5 відкривається до лицевої лінії, а 4 підіймається вверх. 3 може виконати кидок, передати м’яч 4 чи 5, або 2, який відкрився вліво.

На правій схемі вгорі: х2 йде на захист 2-го, а 4 ставить заслін для 5. 2 може виконати кидок або передати м’яч 5.

Fist-Кулак проти Діаманта і 1
Наступна схема нападу проти розташування зона 1- 3 і 1 персонально.

На схемі справа внизу: 1 починає атаку веденням м’яча вправо. 5 ставить боковий заслін 1-му.  1 починає прохід в штрафний майданчик, а 2 ривком підіймається вгору. Нападник 3 відійшов в лівий кут з своїм захисником х3, який нікому не буде помагати. В цій ситуації іде гра вже 4 на 4, що дає більше вільного простору гравцям нападу.

На лівій схемі внизу: 1 може передати м’яч 4 чи 2 для виконання кидка без захисту.   Також може передати м’яч 5, який відкрився в середину після заслону 1.

На правій схемі внизу: М’яч у 5-го.   Він може грати 1 на 1 проти х4, або передати м’яч одному із своїх партнерів, які провели зміну своїх позицій.

Схеми нападу проти Трикутник і 2.


4 частина моєї серії про напад проти нетрадиційної оборони складається з простих схем і концепцій, які можуть бути використані ефективно проти захисту Трикутник і 2. Захист Трикутник і 2  (triangle and 2) є набагато більш неортодоксальний, ніж коробка і 1 (box and 1) і вона була ефективно використана протягом багатьох років тренерами Rick Majerus і Тім Floyd. При захисті Трикутник і 2  два захисники грають персонально, а інші три гравці у розташуванні трикутник або перевернутий трикутник.  Рази більше, ніж ні, персональний захист вживають проти гравців периметра.  Одне важливе питання, щоб поміркувати над є чи небажаної атаки спробує звільнити двох захищав гравців, або ви запустити злочин, і або набори покласти інших гравців в змозі набрати.  Знову ж таки, я думаю, що баланс дуже важливо, так те, що різні в своїх нападів може бути більш вигідним довгострокових для вас і вашої програми.

Напад проти захисту  *Triangle and Two*

Х4, х5 і х3 захищаються за принципом зони х2 іх1 захищаються особисто. Застосовуємо в нападі високе розташування 1-4, коли захищаються персонально проти розігруючого  і крайнього гравців нападу.Напад починаємо передачею м’яча 04 на позицію високого центру, на бік де знаходитися наш гравець з персональною опікою.

На правій схемі вгорі: Коли 04 отримав м'яч 05 і 03 ставлять подвійний заслін х1.  01, використовуючи заслін, відкривається до бокової лінії. 04 передає м'яч 01.

02, 04 і 03 роблять ривок до кошика, стягуючи захист в штрафний майданчик. 05 з 01 починають грати двійку, а 02 і 04 ставлять подвійний заслін для 03 і виводять його на вільний простір. 01 передає м'яч 03 для вільного кидка.

Якщо захист встигає протидіяти відкритому кидку 03, то 02 ставить заслін х5 і 05 вривається до кошику для отримання м'яча.

Лікоть                                                                                                          

'Лікоть'  є призначений атакувати нетрадиційний захист трикутник і 2 , де два захисники персонально захищаються проти  двох  лідерів нападу  х3 проти 3  і 1х проти  1.   Ціна цього набору є простота і свобода. 

Захисники х1 і х3 захищаються персонально против 1 і 3. 2 просувається с мячем вправо приваблює увагу х2. 4 робить ривок вверх на лівий лікоть. 2 передає мяч 4 і виконує ривок до кошика, а 5 ривок на правий лікоть. 4 може передати мяч одному із вільних партнерів.

2 блокує спиною блокує х4 і 5 може передати йому м’яч. На середній схемі вгорі: 2 виконує ривок в сторону х5 і блокує його спиною, а 2 ривок вверх.  Передає м’яч 2 і другий може передати м’яч 4 вниз.

 KU

Наступне розташування покаже як атакувати трикутник і 2 , коли під персональній захист беруть  гравців нападу 1 і 3, і як створити наступальний рух і задіяти всіх 5 захисників.  Незважаючи на те, що застосовувати схему нападу flex  може бути нетрадиційним засобом для нападу проти трикутник і 2,  але, як показав мій досвід він працює ідеально завдяки руху і розташуванню гравців.  Flex включає в себе заслони, ривки гравців і рух м'яча, який буде займати всіх 5 захисників.  Часто  тренери  отримують занадто проблем  проти не стандартного  захисту в обмеженому русі м'яча і гравців.

На першій схемі вверху показано розташування нападу.1 просувається з веденням м’яча вправо. 3 виконує ривок вверх на 3-х очкову лінію, а 2 робить ривок по лицевій лінії в правий кут.1 передає м’яч 2. Одночасно 4 ставить заслін для 5 і сам відкривається вверх. 2 може передати м’яч одному із вільних партнерів. На 4, 5 і 6 схемах вгорі:
2 не зміг передати м’яч партнерам. 3 використав заслін 1 і получив м’яч від 2. 2, використовуючи заслони 5 і 4, відкривається в лівий кут, отримує м’яч від 1 і може виконати відкритий кидок. Одночасно 4 ставить заслін 5-му, сам відкривається вверх. 2 може передати м’яч одному із відкритих партнерів. 

Ще одна схема нападу проти  трикутника і 2  Under

На схемі № 1 вгорі  показане початкове розташування:

Високе розташування 1 - 4.

1 веде м’яч вправо і потім передає 4 на лівий лікоть. 5 і 3 встановлюють подвійний заслін для 1. 4 передає м’яч 1, який може виконати кидок. Якщо кидок без захисту неможливий, то 2, 3 і 4 роблять ривок до кошика. 5 починає двійку з 1 а 2 і 4 встановлюють подвійний заслін для 3-го. 1 передає м’яч 3. Одночасно 2 ставить заслін 5 а 4 відкривається вверх. 3 може виконати кидок чи передати м’яч вільним партнерам.

Я сподіваюся вам сподобалася моя серія із чотирьох частин  нападу проти нетрадиційного захисту. Хоча ми не можемо використовувати кожну хорошу ідею або концепцію з якими  ми як тренери стикаємося. Моя мета полягає в тому, щоб поділитися з вами деякими схемами, комбінаціями, концепціями, які  успішно працювали для моєї команди протягом багатьох років. Я сподіваюся, що ви можете відібрати щось із моєї серії, щоб допомогти вашій програмі, коли ви зустрінете такий захист.  Я хотів би подякувати TeamFastModel за надану допомогу поділитися цією серією з тренерами з усього світу.  Це було приємно, і я бажаю вам всього найкращого.     Coach Rory Hamilton                                                                                                              

В. Мельничук переклад 27 лютого 2017 року


                                                                   
 

Favbet