Всі категорії новин
Український талант успішно виступає за дубль Жальгіріса

Український талант успішно виступає за дубль Жальгіріса

На фото вище помітно, що він поки що нижчій ніж Сабоніс, але не мине й року, як вихованець івано-франківського баскетболу, Володимир Марковецький підпише свій перший контракт із "Жальгірісом", а згодом почнуться виступи за дублюючий склад одного з найтитулованіших клубів Європи, дебют у молодіжній Євролізі, підвищена увага з боку тренерів збірних команд і агентів.

Цієї зими Володимиру Марковецькому виповнилося 16 років і вже зараз його зріст сягає 213 сантиметрів. У складі дубля "Жальгіріса" він наймолодший баскетболіст і, до того ж, єдиний легіонер. Фахівці і в Україні, і у Литві, і у Європі прогнозують хлопцеві відмінні перспективи. Баскетбол у хлопця зашитий на рівні ДНК, адже його тато, Володимир Марковецький – старший також займався баскетболом. Захоплення баскетболом поєднував зі службою у правоохоронних органах і сподівається що син, який уже зараз на 7 сантиметрів вище за тата, досягне у спорті більшого. Володимир-молодший уже кілька років учиться і тренується у Каунасі, але з поля зору вітчизняних тренерів він не випадав ніколи.

Євген Мурзін – тренер збірної України, екс-тренер БК "Говерла": "Володю, я прекрасно пам’ятаю, ще по виступах за дитячу команду "Говерли", часто було, що їхня група заходила на тренування після нас, або займалася перед нами. Тому я бачив як хлопець працює, дуже вибагливий до себе, зосереджений на роботі. На майданчику він привертав увагу не лише своїм зростом, а й хорошою координованістю. Хлопчик був фанатично відданий баскетболу вболівав за "Говерлу", постійно був на наших матчах, цікавився усім, спілкувався з гравцями основи.

Я, до речі, у свій останній рік з "Говерлою" збирався долучати його потроху до тренувань з головною командою. Ми познайомилися з його батьками. Він з хорошої родини, вони теж люблять баскетбол, цікавилися де краще Володимиру буде розвиватися як центровому, він міг опинитися у одному з українських клубів, і у Америці, зрештою батьки не наважилися на те щоб відправляти хлопця самого так далеко, а зваживши на якісну підготовку центрових у "Жальгірісі" відправили його до Каунаса і сподіваються, що з часом він доросте до рівня збірної України".

Павло Піскарьов – головний тренер БК "Говерла": "Я тоді працював тренером у Богородчанах (районний центр близько 20 кілометрів від Івано-Франківська). Цілий рік Володимир їздив до нас на тренування з обласного центру, по кілька разів на тиждень, хоча на той час він був учнем чи то 5, чи то 6 класу. Я гадаю, що їздив б і більше, але через рік у мене виник варіант роботи у Івано-Франківську і ми продовжили працювати з ним уже там. Схоже з баскетболом він не міг розминутися, адже його тато майстер спорту, грав у Львові за Політехніку, потім ще у Івано-Франківську, тож Володимир-молодший одразу потрапив у дитячу команду "Говерли". Він уже тоді був набагато вищій за однолітків, але головне що він виділявся працелюбністю.

З його зростом Володимиру було важко керувати на майданчику своїм тілом, проте він був дуже непогано координованим. З тією командою ми об’їздили і область, а потім усю Україну, коли грали у ВЮБЛ, хороша команда була переважно там були хлопці 99 року, Марковецький був чи не наймолодшим. Потім, пам’ятаю, були ми ще на міжнародному турнірі у Львові, туди приїхали віце-чемпіони Польщі по цьому віку, ми їх переграли дуже впевнено, а Володя тоді закинув 18 із 18 штрафних. Хлопець ріс як у фізичному плані, так і в плані майстерності, було питання відносно того де йому буде краще набиратися досвіду, ми побували і у Вільнюсі, і у Каунасі і, зрештою, тоді було вирішено залишитися у школі Сабоніса.

Хоча про Володимира уже знали і у Європі. Він побував у Jordan Camp, Adidas Camp у Мадриді. До речі, тоді у школу Сабоніса вони поїхали разом із Сашком Долішнім, він трішки старший, встиг зіграти за кадетську збірну України, а зараз навчається у Сполучених Штатах. Зв’язок з хлопцями не втрачаємо, нещодавно у Вови був День народження, він приїжджав до Франківська, ми його привітали, зараз у нашій команді грає його друг Ростік Сушириба. Тай так постійно стежу за статистикою, як він там виступає.

Олександр Ворона – головний тренер збірної України U – 18: "Безперечно Володимир Марковецький у полі нашого зору, я бачив чимало відео з його виступами. Я гадаю, що навіть попри те що йому лише 16, він уже міг би грати і у команді U – 18. Такий центровий, звісно, підсилить склад будь-якої команди. Збірна з ним у складі мала би зовсім інший вигляд, адже гра стає більш варіативною у захисті, цікавішою, відкриваються нові можливості. Після недавнішніх зборів ми знову відпустили хлопців, але уже 14 квітня у нас має бути турнір у Словаччині, хотілося б там поближче познайомитися з Володимиром Марковецьким, а у червні розпочинається підготовка до Чемпіонату Європи".

Андрій Подковиров – куратор юнацьких збірних ФБУ: "Минулої осені я їздив до Литви, знайомився з їхньою системою дитячих збірних, як у країні функціонують системи збірних U – 14, U – 15 спілкувався з представниками федерації, дитячими тренерами і, звісно, їздив до Каунаса подивитися тренування, познайомитися з Вовою Марковецьким. Мені сподобалося те як він працює у залі і саме спілкування з ним справило на мене позитивне враження, він сучасний комунікабельний хлопець, з ним легко знайти спільну мову, він цікавиться усім що відбувається в українському баскетболі. Я також спілкувався з представниками клубу, з його агентом. Взагалі, литовська сторона попередньо запевнила, що не проти участі Марковецького у зборах з юніорською командою, якщо вони не будуть перетинатися із змаганнями у клубі. Хотілося б щоб він зростав як центровий і у клубі і як гравець збірної".

Володимир Марковецький у юнацькій Євролізі є гравцем стартової п’ятірки Жальгіріса U – 18. В поточному сезоні його середньоігровий доробок: 4 очки, 4,5 підбирання, 0,8 передачі за 12 з половиною хвилин на майданчику.

Усе помітнішою стає його роль і у складі дубля Жальгіріса. У п’яти останніх матчах внутрішнього чемпіонату він здобуває в середньому 4,6 очок за гру і робить по 1 підбиранню. Більша частина партнерів по команді мають уже 19-21 рік, а серед суперників трапляються і тридцятирічні баскетболісти. Загалом у цьому сезоні він зіграв за дубль 19 поєдинків.

Favbet